Nyitókép: TASR/HSP/SITA-Branislav Bibel

 

Nagyban rontana Szlovákia hitelén, ha Miroslav Lajčák külügyminiszter Szlovákiának az ENSZ migrációs paktumához való hozzáállása miatt lemondana – mondta Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a Tablet.tv-ben.

 

„Gyakorlott diplomataként tekintenek rá. Nem azt mondom, hogy rajta kívül nincs más tapasztalt diplomatánk, de Lajčáknak nagyon jó hírneve van külföldön. Bármit is kellett megmagyarázni külföldön a Szlovákiában történtekkel kapcsolatban, rá mindig hallgattak. Egyszer csak annak az embernek, akinek hittek, és aki az ENSZ Közgyűlését is vezette, otthon problémái adódnak. Ez azt tükrözheti, hogy Szlovákia megváltoztatta az eddigi irányt”

 

– mondta Bugár.

 hirdetes_400x285  

 

„Szerintem az, hogy Szlovákia külföldön elveszítheti a hitelét sokkal veszélyesebb kérdés annál, hogy az ország képviseltesse-e magát Marrákesben, vagy sem.“

 

– hangsúlyozta.

 

Bugár szerint a globális migrációs paktum semmire sem kötelezi Szlovákiát, a támogatása pedig semmilyen módon nem ártana az országnak.

 

„Ez a dokumentum arról szól, hogy miként kellene viselkednie egy országnak, ha valakit munkaerőként enged be a piacára. Emlékezzünk csak arra, hogy nemrégiben milyen élesen bírálták Ausztriát azért, mert alacsonyabb családi pótlékot akartak adni azoknak az ott dolgozóknak, akiknek a gyerekeik Szlovákiában élnek. Abban a dokumentumban az áll, hogy az országoknak azonos feltételeket kell biztosítaniuk mindenki számára”

 

– jelentette ki Bugár.

 

„A dokumentumban továbbá az is le van írva, hogy nincsenek semmiféle kötelező kvóták, és minden ország saját maga dönt. Ennek ellenére az ellenzéki, a parlamenten kívüli és sajnos a koalíciós pártok is azt állítják, hogy ez a dokumentum Szlovákia függetlenségét veszélyezteti”.

 

A Most-Híd elnöke szerint a parlamenti és a parlamenten kívüli politikusok többsége politikai jó pontok szerzése miatt használja ki ezt a témát.

 

„Véleményem szerint jó néhány olyan politikus van a paktum ellen, aki nem is olvasta ezt a dokumentumot. Ez a paktum tényleg nem arról szól, hogy nyissuk meg a határainkat, és tessék, engedjük be a migránsokat”

 

– konstatálta Bugár.

 

Bugár Béla szerint a Most-Híd azon kevés párt közé tartozik, amelyiknek az álláspontja szerint az ENSZ migrációs paktuma nem jelent veszélyt, ugyanakkor Bugár szerint a pártnak egyedül nincs esélye az embereket meggyőzni arról, hogy ez a paktum Szlovákia számára nem veszélyes.

 

„A kampányon belül sokat járok az emberek közé, így igazolhatom, hogy nem tudnak különbséget tenni aközött, hogy mit tartalmaz és mit nem tartalmaz a dokumentum. De mivel hallgatják az egyik, másik, harmadik politikai pártot, ezért meg vannak róla győződve, hogy valami igenis fenyegeti az országot”

 

– mondta Bugár.

 

Marrákesi konferencia és migrációs téma

 

Bugár azzal sem ért egyet, hogy a marrákesi konferencián való részvétel automatikusan a paktum támogatását jelentené.

 

„Megkérdeztem Fero Šebejt, aki korábban a külügyi bizottság elnöke volt, illetve a jelenlegi elnököt is, Cséfalvay Katalint, és mindketten ugyanazt mondták. A konferencián arról fogják megkérdezni a tagállamokat, hogy vannak-e kifogásaik a paktummal szemben. És az, aki elmondja azt a pár pontot, amivel nem ért egyet – ahogyan azt Lajčák külügyminiszter úr is elkészítette – ,akkor az ott is marad”.

 

Bugár véleménye szerint egy politikailag érzékeny témáról van szó.

 

„2016-ban, a migrációs krízis idején a kampányviták semmi másról nem szóltak csak arról, hogy veszélyesek-e számunkra a migránsok. Hiába magyaráztuk, hogy Szlovákia menekültrendszere nagyon szigorú és nem veszélyeztetnek a kötelező kvóták, senki nem hitte el. Most ugyanez a sors vár erre a dokumentumra is”.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!