Levélben fordult Robert Fico kormányfőhöz Vajka és Nagybodak polgármestere. A kezdeményezést Nagyszombat megye vezetői is felkarolják.

 

Veszélyeztetett térségbeli falvaknak kellene minősíteni a bősi vízierőművet kiszolgáló felvízcsatorna mentén fekvő településeket, beleértve a jobbparton a külvilágtól elzárt Kis-Csallóközt is. Ezt az igényt megfogalmazó levelet írta meg a napokban Robert Fico miniszterelnöknek két érintett község nevében Álló Donát, Vajka és Világi Tamás, Nagybodak polgármestere.

 

„Nemcsak panaszkodni akarunk, hanem konstruktív javaslatunk is van a bősi erőmű megépítése és immár negyedszázados üzemelése óta bennünket sújtó hátrányok enyhítésére, illetve falvaink legalább utólagos kárpótlására”

 

– fogalmaz a levélben Vajka és Nagybodak polgármestere. A csallóközi gordiuszi csomó megoldását egy évek óta jól működő példában látják.

 hirdetes_810x300  

 

„Az apátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű környékén található falvakat tömörítő társulás példájából indultunk ki, mert az ő esetükben a törvényalkotó figyelembe vette, hogy ezek a települések veszélyeztetett térségben helyezkednek el. Ebből eredően érdekeiket szem előtt tartja például a helyi adókra és a közületi hulladékra vonatkozó illetéket szabályozó 2004/ 582. Tt. számú törvény 67. és 76. paragrafusa is.

 

A mi álláspontunk az, hogy egy ilyen megoldás megfelelne a bősi vízerőmű és a felvízcsatorna mindkét partján elterülő községeknek, hiszen a mesterséges mederben az emberek feje felett hatalmas mennyiségű víztömeg tornyosul, ráadásul ezek a létesítmények idővel elhasználódnak. A mi térségünk egyértelműen veszélyeztetett, példa erre a közelmúltban történt hajóbaleset, amely szerencsére nem végződött tragédiával”

 

– áll a szlovák kormányfőnek küldött levélben.

 

Vajkai panoráma. Fotó: Vajka archívum

 

Mire számít a javaslat kezdeményezője, a vajkai polgármester?

 

Álló Donát a Körképnek nyilatkozva kijelentette:

 

„Elsősorban azt várom, hogy folytatódjon az a folyamat, amely 2012-ben elindult a térségbeli falvakat ért hátrányok bizonyos mértékű kompenzációjával. Azt tapasztaljuk, hogy a választások óta nagyon vontatottan halad minden”

 

Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy az illetékesek nem kegyet gyakorolnak a csatorna túlsó partjára szorult három falu lakosainak azzal, hogy biztosítják nekik az átkelést kompon.

 

„Erre kötelezi a beruházót a bősi erőmű átadásakor kiadott működési engedély is”

 

– nyomatékosította a polgármester.

 

Fotó: Archívum

 

„Különadót róhatnánk ki a vizierőmű mindenkori üzemeltetőjére”

 

Álló Donát meg van győződve arról, hogy nemcsak az átjutást kell megoldani, vagyis hogy a lakosok átjuthassanak a hivatalokba, orvoshoz és iskolába, hanem a levélben felvetett többi problémát is orvosolni szükséges, ami a vízierőművel van összefüggésben.

 

„Politikai hatalomtól független, alanyi jogon járó megoldásokat szeretnénk, mert sajnos, azt tapasztalhattuk, hogy a múltban a problémákat agyonpolitizálták. Remélem, hogy most nem lesz újabb kompcirkusz!”

 

Az igényelt különleges státusztól pedig azt reméli, hogy ez alapján az atomerőművekhez hasonlóan különadót róhatnánk ki a vízierőmű mindenkori üzemeltetőjére.

 

„Az ebből származó bevételünk legalább részben enyhíthetné a járulékos pluszköltségeinket és az erőmű 24 éves üzemelése alatt elszenvedett hátrányt”

 

– véli a vajkai polgármester.

 

A szlovák miniszterelnöknek címzett levélben segítséget kérnek a kompon át közlekedő, elöregedett kisbusszal kapcsolatos gondok megoldásához is. De ugyanakkor azt is hangsúlyozza a két polgármester, hogy nem zárkóznak el semmilyen más megoldástól sem, amely az állandó jellegű átkelést biztosítaná.

 

Doborgaz nem csatlakozik a két szomszédos faluhoz

 

Vajka és Nagybodak polgármestere egy február 6-án tartott megbeszélésen vitatta meg közös gondjaik megoldásának és a közös fellépésnek a lehetőségét. A bodaki községházán lezajlott találkozóra meghívót küldtek Boráros Józsefnek, a szomszédos Doborgaz polgármesterének is, ő azonban nem vett részt a megbeszélésen. Megkeresésünkre úgy nyilatkozott, hogy utólag sem látja értelmét annak, hogy faluja nevében csatlakozzon. Mint mondta, ebből soha nem lesz majd pénz.

 

P. Vonyik Erzsébet

 

Nyitókép: P. Vonyik Erzsébet

(A cikk hamarosan további fejleményekkel bővül.)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!