Hat éven át a bősi Duna-ághoz vitte a turistákat, mostantól a kompmenetrendhez igazodva Keszölcésre a kikötőhöz megy

 

A hetedik szezonját kezdi meg április 29-én a dunaszerdahelyi városháza melletti megállóról induló kerékpárszállító autóbusz, amelyet az autóbusz-közlekedési cég dunaszerdahelyi részlege üzemeltet. A különlegesen átalakított autóbusz 20 kerékpár és kb. ugyanennyi ülő utas szállítására alkalmas, de gyalogos turisták és görkorcsolyások is utazhatnak vele.

 

 

 hirdetes_300x300  

Az idén két alapvető újdonsággal lepik meg a turistákat – tudta meg a Körkép.sk a cégvezetés egyik tagjától, Miloslav Homolától.  A legfontosabb változás a tavalyi évhez képest az, hogy módosul a biciklibusz útvonala. A kerékpárszállító autóbusz Dunaszerdahelyről a városháza melletti megállóról indul és a keszölcési kompkikötőig viszi el az utasokat és a kerékpárokat. Ezzel is szeretnék vonzóbbá tenni a kerékpáros turisták számára a bősi vízierőmű környékén lévő településeket.

 

A felvízcsatorna mindkét partján lévőket egyaránt, mert a busz végállomása ugyan a balparton Keszölcésnél van, de itt felszállhatnak a Vajkára induló kompra és onnan a másik parton Dunacsún vagy Bős felé is folytathatják az útjukat.

 

 

A másik újdonság az, hogy az autóbuszt átalakították, így a Karosa típusú jármű környezetkímélőbb lett és eleget tesz a legszigorúbb emissziós előírásoknak is. Ezt azért tartották fontosnak a cég részéről, hogy mérsékeljék a káros anyagok kibocsátását a dunai ártéri erdők és ágvizek térségében.

 

Az április utolsó szombatjától érvényes menetrend már elérhető ezen a weboldalon. Nemcsak szombaton és vasárnap, hanem az államilag elismert ünnepnapokon is jár egészen szeptember harmadikáig. A biciklibusz naponta négy fordulót tesz és a menetrendjét a Keszölcés és Vajka között járó komp forgalmi rendjéhez igazították. Igy az utasoknak nem kell sokáig várakozniuk a kompra. Ezzel is mérséklődhet a gépjárműforgalom és egyre inkább elterjedhet legalább hétvégeken a kerékpáros közlekedés.

 

 

A menetjegy ára 1 euró, ebben már benne foglaltatik a kerékpár szállítása is. Diákok 15 éves korig, továbbá nyugdíjasok és rokkantnyugdíjasok fél áron utazhatnak. Az autóbusz szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 9, 11, 13 és 17 órakor indul Dunaszerdahelyről a városháza közelében lévő megállóról, vissza Keszölcésről a komptól pedig 9.45, 11.45, 15.45 és 17.45-kor.

 

Az időjárás lényegesen befolyásolja azt, hogy mennyien utaznak a biciklibusszal, mert rossz idő esetén a kerékpárosok nem indulnak útnak. Mint megtudtuk, tavaly több mint ötszázan használták ki ezt a különleges buszt. A járatot működtető cég most arra számít, hogy az új útvonal az előzőnél vonzóbb lesz és az utaslétszám lényegesen megugrik.

 

 

P. Vonyik Erzsébet

 

Képek: sadds.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!