A füleki Városi Kulturális Központ felépítése óta csaknem változatlan állapotában a legfontosabb otthona a helyi társadalmi és kulturális életnek. Évek, évtizedek vágya és álma valósul meg az elkövetkező hónapokban, az épület részlegesen megújul. A munkálatok a tető felújításával veszik kezdetét, s folytatódnak további belső átalakításokkal.

 

Felvétel: Puntigán József

 

Az épület teljes felújítása több mint 2 millió EUR befektetést igényelne,  jelenleg három különböző forrásból valamivel több, mint 1 millió EUR áll rendelkezésre. A város bankhitelből 1,4 milló EUR-ot biztosít. Az akciós tervből 150 ezer EUR áll rendelkezésre, melyet a nyílászárók cseréjére használnak fel. Az ENVIROFOND  alapból kapott 95 ezer EUR pedig a már említett tetőcserére és szigetelésre lesz felhasználva.

 

Tetőcsere… Felvétel: Városi Művelődési Központ

 

 hirdetes_300x300  

Mint azt Kósik Illés Andrea, a kultúrotthon igazgatója elmondta, örömmel tölti el, hogy az épület legalább részben megújul, hiszen az mai állapotában nem tud eleget tenni a követelményeknek. Ez kiemelten érvényes a színházteremre, amelynek műszaki ellátottsága régi, nehezen használható. Nem szólva a terem kifűtéséről, a téli hónapokban már a rendezvény előtti éjszakán meg kellett kezdeni a kifűtését, ami óriási energiákat igényelt. A terem 28 ablakából 18 marad meg.

 

„Nagy változás lesz, amely pozitívan fogja befolyásolni a központunk  működését.“

 

Felvétel: Puntigán József

 

Az energiamegtakarítás mellett lecserélik a világítótesteket és villamos vezetékeket, megújulnak a szociális helységek és részben a közösségi terem és a konyha is.

 

A munkálatok természetesen ihatással lesznek az intézmény működésre. Az épületből ideiglenes jelleggel ki kell költözniük a bérlőknek, a kommunális központnak és a szakkörök, akik a munkálatok befejezéséig más épületekben kapnak helyet. Szünetelni fognak az épület színházi termét igénylő előadások és bemutatók.  A felújítás menete nem befolyásolja a város nagy, más helyszíneken megtartott rendezvényeinek megrendezését. A tervek szerint a jövő év végén, esetleg 2019-ben fejeződnek be.

 

Felvétel: Puntigán József

 

Az intézmény névleges elődje az Üzemi Klub volt, melyet a Kovosmalt n.v. vállalat épített saját céljaira,

 

Az épületet 1966. október 1-én adták át a rendeltetésének. A nagyszabású ünnepséget Ján Cikker (1911-1989) a füleki török időszakot is felidéző opera, a Bajazid Bég dallamaival nyitották meg. Az  operát először 1957. február 16-án mutattak be Pozsonyban a Nemzeti Színházban. Szövegét Ján Smrek (1898-1982), költő, író írta, akivel Ján Cikker baráti kapcsolatokat ápolt. Együttműködésük eredményeként Cikker javaslata alapján lett az opera prológusának helyszíne a Fülek vára alatt táborozó török hadsereg tábora. Főszereplője a füleki Hassan bég Bajazid Bég Hassán fia volt.

 

Felvétel: Puntigán József

 

Ján Smrekhez nagyon közel állt ez a téma, mert abban személyes élményeit és benyomásait is feldolgozhatta. Az 1. világháború után fél évet töltött Törökországban, ahol élőben ismerhette meg és tanulmányozhatta a török mentalitást.

 

A megnyitó ünnepi beszédét a Csákányházáról származó bányász (ill. ragyolci labdarúgó) Vojtech Daubner, a Szlovák Szakszervezeti Tanács (Slovenská odborová rada) elnöke mondta el. Az emeletes épület színházterme 600 néző befogadására alkalmas, emeleti részében különböző rendezvények megtartására van lehetőség nagyteremmel. Első igazgatója Štefan Tresťanský volt, akit igazgatók sora követett,  pl. Imrich Žilka, Szikora István, Reiman Károly, Pavol Baláž, Molnár János, Mázik István.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Története során számos országos jelentőségű rendezvénynek is helyet adott.  1967 és 1985 között kétévenként itt rendezték meg az Arany Kakas Táncdalfesztivált, 1969-ben a Szlovákiai Magyar táncdalfesztivál döntőjét. Kétévenként ad helyet az Eszterlánc Szlovákia Magyar Gyermek Néptánc Fesztivál ill. a Megzenésített Versek Országos Fesztiválnak.

 

A Városi Művelődési Központ 2011-ben költözött az épületbe. Több helyi csoportnak és szakkörnek ad otthont (Fúvószenekar, Rakonca Néptáncegyüttes, Zsákszínház, Pro Kultúra Férfi Énekkar, Melódia Női Énekkar, a regionális TV Stúdiója,  stb.)

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!