A tél gyorsan lecsapott, a Vagus Polgári Társulásnak pedig kevés a pénze a hajléktalanok megsegítésére. Egy helyszíni kiugrás ugyanis 35 euróba kerül.

 

Pozsonyban még csak most kezdődik a tél, a leghidegebb időszak még csak most következik, de az utcákon már hét ember életét vesztette. Ezek az adatok az elmúlt két hónapból származnak. Az áldozatok egy része megfagyott, míg voltak olyanok is, akik a téli időjárás közvetlen körülményei miatt távoztak a másvilágra úgy, hogy bárki is segített volna nekik.

 

Még sohasem halt meg ennyi ember ilyen rövid idő alatt

 

 hirdetes_810x300  

Az elmúlt hét rendkívül zimankósnak bizonyult – a sűrű havazás, a hideg levegő és a szél kombinációja még a legedzettebb hajléktalanok számára is kemény próbának bizonyult december elején.

 

A jelenlegi helyzet riasztó. Még sohasem halt meg ennyi ember ilyen rövid idő alatt. Már nemcsak éjjel, hanem napközben is fagy és havazik” – mondja Sergej Kára. A Vagus Polgári Társulás, amit Kára alapított, idén már tíz embert megmentett a fagyhaláltó.

 

Kára márciusban elmesélte, hogy a tavalyi téli hidegben körülbelül 15–20 ember hunyt el, de a hivatalos statisztikákra nem hagyatkozhatnak. Az elhalálozásokat jelenleg is az interneten próbálják ellenőrizni, vagy egyenesen a terepen, a többi hajléktalantól érdeklődnek.

 

A tavalyi számlálások szerint a fővárosban mintegy kétezer embernek nincs fedél a feje fölött, ebből háromszáz gyerek. Azonban a becslések szerint a fővárosi hajléktalanok száma ennek a kétszerese lehet.

 

Kára elmondása szerint a Vagus Egyesületnek éppen a legkritikusabb időszakban hiányzik a pénz ahhoz, hogy továbbra is segíteni tudjanak a hajléktalanokon. „Ha nem fogunk tudni segíteni nekik az utcákon mi, akkor senki más sem, mert nagyon gyakran mi vagyunk az egyetlenek, akik ezt képesek vagyunk megtenni” – mondja. A Vagus elindította a Voláme SOS elnevezésű kampányát is, amin keresztül az emberek hozzájárulhatnak az egyesület működéséhez.

 

Egy helyszíni kimenetel, ami egy emberéletet menthet meg, 35 euróba kerül. Az étel, a ruha, a higiénia, valamint a meleg hely biztosítása a Domec központjában két emberre 15 euró.

 

A helyzet nagyon súlyos. Amennyiben nem sikerül megoldani a pénzügyi helyzetünket, akkor nem fogjuk tudni folytatni a munkákat. A hajléktalanok továbbra is meg fognak halni, hiszen a terepen nincs senki, aki segítene nekik. Előre köszönünk minden egyes eurót, felelősségteljesen és hasznosan fogjuk elkölteni” – mondja Kára.

 

A Vagus idén 103 ezer eurós támogatást kapott a várostól, ebből 20 ezer euró az egész éves terepmunkához való hozzájárulás. Pozsony megye a legfrissebb adatok szerint ebben az évben az Európai Unió harmadik leggazdagabb régiója. A HDP ranglistáján a 264 régióból csupán Hamburg és Luxemburg előzte meg.

 

Forrás: DenníkN/Körkép.sk

Nyitókép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!