Cikkünkből kiderül:

  • Mi történt pontosan a Csallóközben
  • Hol oldották fel és melyik községekben oldják fel fokozatosan a vízfogyasztási tilalmat
  • Kik maradtak távol a fórumról és miért?
  • Mi az az atracin és mik azok a peszticidek
  • Milyen szigorúak az egészségügyi határértékek a vízben levő nyomelemekre vonatkozóan
  • Mi érdekelte leginkább a helyi lakosokat
  • Milyen megoldások vannak rendelkezésre a hasonló probléma megelőzésére

 

„Bakán, Csallóköznádason és Dercsikán a mai naptól iható a víz! Ha hazamennek, nyugodtan megengedhetik a vízcsapokat!” – közölte a hírt Bóna Zsuzsanna helyi polgármester a vízfogyasztási tilalmat érintő lakossági fórum résztvevőivel. A január 8-i polgári kezdeményezésű összejövetelnek mintegy kétszáz résztvevő mellett a csallóköznádasdi kultúrház adott otthont.

 

A témáról gyorshírként itt számoltunk be, bővebb, összefoglaló cikkünk itt olvasható.

 

A fórumon Sebő László, a Nyugat-szlovákiai Vízművek dunaszerdahelyi kirendeltségének igazgatója vázolta az ivóvíztilalommal kapcsolatos előzményeket és szólt az Egészségügyi Minisztérium ivóvízvizsgálattal kapcsolatos, 2017. október 15-től érvényes rendeletének módosításáról (Vyhláška MZSR č. 247/2017 Z.z.).

 hirdetes_400x285  

 

A rendelet 0,5 milligramm/liter értékben engedélyezte a vízben található összes peszticid felső értékét. Ezen belül 0,1 mg/liter lehet az atrazin értéke. Az előírás ugyanakkor továbbra nem szabályozza pontosan a vizsgálandó anyagok, peszticidek típusát. Ami azért probléma, mert több száz hatóanyag (tápanyag, növényvédő anyag) lehet káros az ivóvízre.

 

A kérdéseikre választ váró polgárok. Kép: Körkép.sk

 

Az ivóvíz kivizsgálásának szigorítására vonatkozó jogszabály életbe lépése után öt fajta peszticid kivizsgálását kezdték meg a vízművekhez tartozó 32 kútban több járásban is. Csak a véletlennek köszönhető, hogy a vizsgált anyagok közé az atrazin is bekerült, melyet végül először a kutakban, majd az ivóvíz-hálózatban ki is mutattak.

 

A Közegészségügyi Hivatal, melynek jogköre eljárni ilyen esetekben, ezt követően december 15-én három faluban, majd december 19-én további falvakban tiltotta meg az ivóvíz fogyasztását, a vízművek pedig alternatív módon biztosította az ivóvízellátást.

 

A vizsgálatok eredményei

 

Csallóköznádasdon a megengedett 0,1 milligramm/l helyett 0,4-0,45 milligramm/l atrazint mutattak ki, Gellén 0,35 milligramm/l értéket. A többi mért peszticid értéke az illetékesek elmondása szerint nulla volt.

 

A vízművek dunaszerdahelyi kirendeltségének igazgatója elmondta azt is, hogy csak a pozsonyi központi laboratóriumukban található olyan berendezés, amely a vizsgált növényvédő szer kimutatására alkalmas. Sebő László ismertette a jelenlévőkkel a járás többi települését érintő vizsgálat eredményeit is, melyek szerint a csilizközi településeken, Bögellőn, Padányban, Alistálon, Nyárasdon és Vásárúton nulla, míg a többi felső-csallóközi településen, mint pl. Nagymagyar, Lég, elenyésző volt az atrazinmennyiség. A vízművek munkatársainak megállapítása értelmében a szennyezés lokális, helybeli dolog lehet.

 

Az érintett polgárok a távolmaradt illetékeset is hiányolták. Kép: Körkép.sk

 

Sebő László elmondta azt is, hogy a vízművek az eset után Németországból származó biztonságos szénszűrő-berendezést biztosít az érintett települések számára. A csallóköznádasi már jelenleg is működik, a gellei előreláthatólag egy hét múlva lesz működőképes, amit a sárosfai berendezés beüzemeltetése követ.

 

Tudnivalók a vízmintákról, s az atrazinről

 

Krascsenits Zoltán, független szakértő arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az atrazin egy gyomirtószer, mely vízben nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben oldódik. A növények enzimére, valamint a fotoszintézisre hat. Így az emberi szervezetben nem tud úgy hatni, mint egy növénynél. A vegyész betekintést nyújtott egy 2003. évi kiadványba is, mely szerint a felraktározott atrazin használatát 2007-ig engedélyezték Szlovákiában, ugyanakkor 2005-től már tiltott.

 

 

Elmondta azt is, hogy az anyagot 40 éve gyártották Pozsonyban az akkori Dimitrovkában (ma Istrochem), s nagy mennyiségben használták a kukoricatermő vidéken.

 

Az atrazin hatása és mérgező mennyisége

 

Krascsenits hangsúlyozta, hogy az atrazin mérgező hatása 600, ill. 600 és 3000 közötti milligramm/kg testtömegre érvényes. 1 kg élő testtömegre ennek értelmében 3000 milligramm a mérgező hatás, tehát 100 kg-os embernél 100 x 3000 milligramm.

 

„És nyolc kilós gyerekre?“

 

„Meg nem született gyerekre“ – jött az azonnali kérdés a közönségtől.

 

 

A jövő nemzedékének is érdeke a csallóközi víz tisztasága. Kép: Körkép.sk

 

A szakértő felvilágosította a csallóközieket arról, hogy az atrazin az immunrendszerre és a belső elválasztású mirigyekre hat. Halaknál, békáknál feminizációt vált ki, azaz a hím egyedeknél női ivarszervek alakulnak ki. Hangsúlyozta, hogy felnőtt emberekre nem veszélyes, gyerekeknél a kockázat kicsi, de nem kizárható. Elmondta azt is, hogy 10-20 éves fogyasztás után lehet káros az ilyen víz fogyasztása a szervezetre.

 

Elmondása szerint míg ez a gyomirtó az enyhén mérgező kategóriába tartozik, addig a műanyag palackok, ill. az olcsóbb kategóriájú tisztítószerek gyártásánál használt anyagok ezerszer, százezerszer erősebb hormonhatással bírnak.

 

Krascsenits Zoltán a jogszabály hibájára is rámutatott, mely általánosan csak a környéken használt növényvédő szerek vizsgálatát írja elő, miközben mintegy 300 hatóanyag és több ezer növényvédő szer van forgalomban. Ezekre külön mérőberendezésekre lenne szükség.

 

A Csallóköz védelme, a bevett normák elhagyása

 

A fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó Paxián Erik lehetséges megoldásként a napjainkban modern elképzelés, a permakultúra és a szántás nélküli direkt bevetés előnyeit szemléltesse. Hangsúlyozva a műtrágya nélküli gabonatermesztés létezését is.

 

Az atrazin forrása

 

Hogy honnan került a gyomirtó a csallóközi vizekbe, továbbra is homály fedi, viszont több erre irányuló felvetés is megfogalmazódott a fórum alatt. Az egyik ilyen például a vereknyei (ún. Dimitrovka) lerakat. A vízművek igazgatója szerint viszont ha a növényvédő szer onnan ered, akkor a járás Gellétől fejjebbi részében is lennie kellene, ahol viszont nem mutatták ki.

 

Tanácstalan és kiszolgáltatott helyiek. Kép: Körkép.sk

 

További lehetséges forrás a környékben használt növényvédő szerek következménye, amelyek az évek során egyre mélyebbre kerültek a földbe, esetleg más, eddig még nem ismert szennyező forrásokból is származhat a most kimutatott atrazin.

 

A szakértők szerint a tettest a környéken kell keresni, máshol ugyanis egyelőre még nem mutatták ki a szennyeződést. Az ügyben a rendőrség is vizsgálatot folytat.

 

A felháborodás nem hagy alább

 

Az elhangzottak után a kételyekkel teli polgárok kérdéseket intéztek a jelenlévőkhöz. Ezek a közeljövőt érintő ellenőrzések gyakoriságára, a hivatalos elemzések nyilvánosságra hozatalára vonatkoztak, de szóba kerültek a dán sertésfarmok talajvizekre és termőföldre mért káros hatásai is. A vízművek regionális igazgatója biztosította a jelenlévőket arról, hogy amennyiben a vízművek részvényesei, azaz maguk a települések vezetői igényelni fogják, minden tájékoztatást megadnak.

 

Szóba került a csallóközi víz védelmének módja is. Az illetékesek és legfőbb döntéshozók, azaz a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet és a Környezetvédelmi Minisztérium képviselői nem vettek részt a fórumon. Solymos László miniszter év végén járt a környéken.

 

Solymos László környezetvédelmi miniszter (Most-Híd) és tárcája távol maradt a fórumról. Kép: Facebook

 

„Először is megköszönjük ezeknek az embereknek, akik eljöttek és nem közömbös nekik ez az egész dolog. Másrészt fáj a szívem, mert itt ülnek az emberek, és az inspekció nem volt képes ideküldeni valakit, s akinek a legjobban itt kellene ülni, az is hiányzik!”

 

– fogalmazott egy felháborodott lakos. De megfogalmazódott az is, hogy talán a Csallóköz védett területté való nyilvánítása lenne a megoldás.

 

Varga Péter, az MKP mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöke szerint a megelőzés és a monitorozás lenne fontos, de felvetette a vízügyi törvény további szigorítását is – akár a fenntartható mezőgazdasági termelés függvényében.

 

Varga Péter, az MKP mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöke is értetlenül áll a csallóközi vízszennyezés előtt

 

A lakossági fórumon kiderült az is, hogy a méréseket követően, november végén a Környezetvédelmi Minisztérium több millió eurós összegből korszerű mérőberendezésekkel szerelte fel az intézetet, maga a vízművek pedig 200 ezer euró értékben szűrőberendezéseket vásárolt a nádasdi, sárosfai és gellei kutakra.

 

A találkozó végére mindenki számára nyilvánvaló vált, hogy a víz hatalmas érték, mely kiemelt védelmet és figyelmet igényel. A jövőre vonatkozóan ugyanakkor már nem is a növényvédő szerek jelentik a legnagyobb gondot, hanem a gyógyszermaradványok, antibiotikumok, melyek hatása rettenetes. Ráadásul nem bomlanak le a vízben és a halaknál a nemi jelleg megváltozását okozza.

 

 

Sebő László biztosította a jelenlévőket arról, hogy minden szervnek segítenek majd a szennyeződés forrásának megtalálásában, valamint egy átfogó szakmai tanulmányt is készítenek a jelenlegi állapotokról és azok jövőbeli hatásáról.

 

Laky Erzsébet, Király Zsolt

 

Képek: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!