A Füleki Városi Hivatal tájékoztatása szerint növeli annak esélyét, hogy nagyobb összegű támogatásokat sikerüljön szerezni a vár felújítására.

 

A Füleki Vár.

 

A vár az utóbbi években növekvő érdeklődésnek örvend. Ezt pontosan jelzi, hogy az elmúlt évben közel 30 ezren látogatták meg.

 

 hirdetes_300x300  

A lista bővítése a műemlékállomány 2017 – 2022 időszakot átfogó védelmi stratégia keretén belül került jóváhagyásra 2017 decemberében. Rigó Konrád, a Szlovák Kulturális Minisztérium államtitkára elmondta, hogy  az első ilyen lista 2012-ben jött létre, melyet most frissítettek másodszor.

 

A listán olyan műemlékek szerepelnek, melyek égetően sürgős karbantartást igényelnek. Azok a műemlékek, melyeket az utóbbi időszakban sikerült rekonstruálni, lekerültek a listáról, azok pedig, amelyek felújítása halaszthatatlan, vagy épp folyamatban van, felkerültek rá… Ez a lépés fokozott figyelmet biztosít az adott műemlékeknek. A támogatási programok és egyéb támogatások kiírásaiban előnyben részesíthetik a jegyzékben szereplő műemlékeket. Ez azonban minden pályázatot meghirdető intézmény egyéni döntésén alapul.“ – mondta az államtitkár.

 

Hozzátéve, hogy a műemlékvédelmi szakértők és a kulturális minisztérium munkatársainak értékelése alapján a jegyzék az egyes régiók legjelentősebb műemlékeivel is bővült.

 

 

Az államtitkár külön felhívta a figyelmet a Szlovák Kulturális Minisztérium 1.6-os számú alprogramjára. A felújítás és védelem szempontjából prioritást élvező állami műemlékek modernizációja és komplex rekonstrukciója című pályázati kiírás kizárólag a listán lévő műemlékekre vonatkozik.

 

A füleki önkormányzat évek óta dolgozik azon, hogy a vár bekerüljön az említett jegyzékbe. A város polgármestere, a Vármúzeum egykori igazgatója, Agócs Attila ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy  a Füleki Vár jelentősége túllép a régió határain,  ezért ott van a helye a listán.

 

Bizonyos szempontok alapján, tágabb közép-európai kontextusban a legnagyobb jelentőségű műemlékek közé tartozik a maga nemében. A vár központját a román kori palota alkotja, mely még a tatárjárás előtt, a 13. században épült. Kevés ilyen műemlék található a térségünkben. A vár korabeli fontosságáról az építésénél használt egyedi módszer is tanúskodik … sőt mi több, ami a vár 13–17. századig tartó átalakulását illeti, tökéletes példája annak, miképpen változhat egy középkori nemesi vár újkori erődítménnyé.

 

 

Kiemelt természeti, geológiai értéket képvisel a füleki várdomb, amely védett természeti hely, a Cseres Hegység Tájvédelmi Körzet része.  Geológiai és természeti értékeit a vár területén vezető tanösvény táblái mutatják be.

 

 

A Füleki Vármúzeum igazgatója Titton Viktória örömmel fogadta a hírt és a lehetőséget. A Körkép kérdésére elmondta, hogy a listára kerülés nek köszönhetően lényegesen gyorsabban tudnak előbbre lépni a vár tervezett felújítási munkálataiban. Olyan pályázatokra is bekerülhetnek, amelyekre egyébként eddig nem volt esély.

 

A Várak, kastélyok, erődítmények kategóriában a füleki vár mellett a jegyzéken található pl. a Kékkői vár, a Ghímesi Vár, a Komáromi erődítmény, a Krasznahorka vára, a Lévai vár.

 

A Füleki Vár és a Várhegy alatti folyosók varázslatos vonzásában

 

A Kastélyok kategóriában pl. a Betléri kastély a hozzátartozó parkkal, a Borsi kastély, a galántai kastély és parkja, a magyarbéli (Veľký Biel) kastély, a zselízi kastély, az alsózellői (Malé Zlievce) kastély,  a patakaljai (Podrečany) kastély, a nagybalogi (Veľký Blh) kastély stb. A Parkok és kertek kategóriában a listán van pl. a zselízi kastély parkja.

 

 

A szakrális épületek között jegyzékbe kerültek a bényi kolostor alapjai, a pozsonypüspöki Szt. Miklós templom, a felsőelefánti (Horné Lefantovce) kolostor és park, a jászói permontei kolostor, két komáromi templom, a leleszi premontrei kolostor, a lévai piarosta kolostor, a múlyadi (Muľka) templom és kert, a rimajánosi (Rimavské Janovce) templom, szenci zsinagóga, a somorjai Szt. Margit templom, a zsigrai Szentlélek templom, a leleszi kápolna, az ógácsi (Stará Halič), a somorjai és zselízi templomok középkori freskói.

 

A középületek közül például a rimaszombati megyeháza, a történelmi emlékek közül  a parlagosi (Polichno) plébánia és B.S. Timrava, írónő emléktáblája van a jegyzéken.

 

A 20. századi építészeti emlékek között szerepel egy közelebbről nem pontosított losonci villa is (ez valószínűleg a Rakottyai villa).

 

 

Forrás: a Füleki Városi Hivatal sajtóközleménye további  adatokkal kiegészítve

 

Évértékelés és jövőbeni tervek a Füleki Vármúzeumban

 

Puntigán József

Nyitókép: Füleki Városi Hivatal

További felvételek: Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!