A Rimaszombati Járási Munkaügyi Hivatal legfőbb feladata a munkanélküliség mértékének követése és az állástalanok munkahelyhez való segítése a járásban. A hivatalnak 257 alkalmazottja van, három kirendelt munkahellyel dolgoznak, Nyústyán, Bátkában és Almágyban. Így kerülnek közelebb az emberek a hivatalhoz ügyes-bajos dolgaik intézése ügyében.

 

A hivatal igazgatója 2004 óta JUDr. Koósová Lívia, vele beszélgettünk a járás problémáiról.

 

A Rimaszombati járásban a legmagasabb a munkanélküliség mértéke az országban, ami nehéz feladat elé állít mindenkit.

 

 hirdetes_300x300  

Sajnos ez bizony így van hosszú évek óta. Most viszont büszkén mondhatom, hogy egy kicsit előbbre léptünk. A munkanélküliség mértéke a múlt év folyamán már hónapról-hónapra csökkent. Míg egy évvel ezelőtt, januárban 25 százalék, november végéhez ez az arány már csak 19% körüli volt. Ezt nagyon örvendetesnek tartom.

 

Minek köszönhető a csökkenés?

 

A nemzetgazdaságban pozitív folyamatok indultak be, ami a járásunk gazdaságára is kihatással volt. A vállalkozók beruháztak, ezáltal több munkahelyet teremtettek. Szemléltetésként elmondhatom, hogy a járásunk fejlesztésére érvényes Akcióterv 2021-ig 2100 új munkahely kialakítását írja elő a járásban. Az Akcióterv elindítása óta a múlt év végéhez hivatalunk már 1451 munkahelyet biztosított, illetve ezek kialakításához hozzájárult. Hivatalunk tulajdonképpen már most kimerítette a minisztérium által e célra adott keretet.

 

Milyen konkrét munkahelyekről van szó?

 

Azokról, amelyeket kis- és középvállalkozók teremtettek a járás területén. Viszonylag nagy mozgást tapasztaltunk az építőiparban, mezőgazdaságban, de legtöbben a szolgáltatások terén fejlesztettek. Háľ istennek sok vállalkozó érdeklődik az igényelhető támogatások iránt és kapnak is.

 

A meghirdetett Nemzeti Tervezet értelmében minden, legalább két évre felvállalt munkahely megteremtéséért támogatás jár a kérelmezőnek. Tehát valós, reális munkahelyekről van szó.

Sajnos, sok kritika ér bennünket, hogy adataink nem valósak, de ez tévedés.

 

A munkanélküliség mértékének a csökkenését abban is látjuk, hogy például a munkába való utaztatás terén jócskán emelkedett az erre szánt keretünk merítése. Most már talán jobban vállalnak az emberek munkát a járáson kívül, főleg Nyugat-Szlovákiában. Jó példaként említhetem a szútoriakat, de vannak mások is.

 

Kritika tárgya viszont az emberek között, hogy itthon, nálunk kevés a munka. Ön ezt hogy látja?

 

Van benne igazság, de az a valóság, hogy mi sem használunk ki minden lehetőséget. Sok esetben lenne is munka, de a munkaerő zöme képzetlen, nem tudja teljesíteni a munkáltatók igényeit. Példaként megemlítem, hogy szakiskoláink szakácsokat, pincéreket képeznek ki, ezek viszont nem felelnek meg a rimaszombati élelmiszeripar (RISO, KORO) elvárásainak.

 

Mi történik azokkal a munkanélküliekkel, akik nem vállalják el a felkínált munkát?

 

A hivatalunk legfontosabb küldetése, hogy munkát biztosítson a rászorulóknak. Mi minden jelentkezővel, munkahelyigénylővel külön-külön foglalkozunk. Igyekszünk megismerni az igényeit, képességeit, és így kínáljuk fel neki a lehetőségeket a munkaerő piacon. De ehhez az ő együttműködése is szükséges. Amennyiben ez sikerül, akkor eredmény is van, találunk neki munkát.

 

Ha nem jön össze, egyéb lehetőségeket keresünk. Vannak például átképzési tanfolyamaink, amelyeken képesítést lehet szerezni, mint őrző-védő, hegesztő, targoncás. Ápolónőket is képzünk, figyelembe véve az angol, vagy német nyelv tanulását. Ezek mind komoly lehetőségek polgáraink számára.

 

Akadnak viszont olyanok is, akik mindezen lehetőségek ellenére tapasztalhatóan nem akarnak munkát vállalni, ezeket hivatalunk kiiktathatja a nyilvántartásból. Sajnos ez is gyakori eset. Ezek az emberek viszont egy bizonyos idő után visszakerülnek a nyilvántartásunkba.

 

Tudjuk, hogy járásunkban viszonylag nagy a mélyszegénységben élők száma, ezek között sok a roma származású polgár is. Hogyan látja az ő lehetőségeiket a foglalkoztatottság terén?

 

Hivatalunk eleve nem tesz különbséget a romák és nem romák foglalkoztatottsága között. Mi minden emberrel külön foglalkozunk. Az a tapasztalatunk, hogy a romák között is, és a nem romák között is van ilyen is, olyan is.

 

Tény, hogy a romák sok esetben specifikus körülmények között élnek, amit igyekszünk figyelembe venni. Nagy segítségre vannak ebben számunkra a roma szervezetek, akikkel folyamatosan együttműködünk.

 

Meg szeretném említeni, hogy vannak speciális programjaink, amelyek az alapiskolai végzettségű embereket hivatottak felkészíteni a munkába a kézügyesség terén, de a munkahelyi kapcsolatok terén is. Ilyen sikeres programunk volt tavaly Nyústyán és Gesztetén. Ezt mindenképpen szeretnénk folytatni.

 

Milyen intézkedések segítenének hatékonyabban a járáson?

 

Az infrastruktúra fejlesztésére gondolok. Számomra egyértelmű, hogy főleg az utak kiépítése segítene a munkahelyteremtésben. A beruházók bátrabban jönnének hozzánk is a beruházásaikkal.

 

Hogyan értékeli, hogy az igazságügyi tálca börtönt szeretne építeni Rimaszombatban?

 

Egyértelműen pozitívan értékelem. Meggyőződésem, hogy ez segít  Rimaszombatnak és a környéknek. 340 stabil munkahely nagy kincs a számunkra. Támogatom.

 

Mede Géza

Fotó: Archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!