A múlt év végén sárgás-zöld színű, reflex-kabátos emberkék jelentek meg több községben a Rimaszombati járás déli részén. Az átlagos szemlélő rendőröknek nézi őket, első reakciója, hogy végigtapogatja a zsebeit, rendben vannak-e az okmányai, rendben van-e a kocsi műszaki állapota. Csak az alaposabb szemlélő deríti ki, hogy nem a „Polícia” embereit látták, ezek mások.

 

Tényleg. Emitt gyerekeket kísérnek az autóbusztól az iskola felé, amott idős emberek táskáját cipelik.

 

De, hát akkor kik ők? Nos, ők a Helyi Polgárőrség (MOPS) emberei.

 

 hirdetes_810x300  
az Almágyi Polgárőrség

 

A Belügyminisztérium a Romaügyi Kormánybiztosi Hivatallal együttműködve felújított egy korábbi, sikeres programot, a Roma Polgárőrséget. A felújítás lényege az egyszerűsített elszámolási feltételek megszabása mellett a polgárőrség célzatosabb és hatékonyabb kihasználása az adott régióban.

 

A Helyi Polgárőrség Program (MOPS) finanszírozása EU-s forrásokból történik. A program összköltsége 11,7 millió euró, az egy polgárőrre eső támogatás nagysága havi 561 euró. Ennek nagy része a bérköltséget képezi, 25 százaléka a tevékenységükkel összefüggő egyéb kiadásokat fedezi. Ide tartozik az iskolázás, a szükséges munkaeszközökkel való felszerelés. A teljes összeg országosan 465 polgárőr 8 órás munkaidőben történő foglalkoztatását fedezi három éven keresztül

 

A támogatási program felhasználói régiónkban a következő községek: Pálfala, Feled, Gortva, Serke, Simonyi, Gesztete, Almágy, Tajti.

 

Agócs Gyula, Almágy polgármestere

 

A Körkép.sk két községben vizsgálta meg, hogy a Helyi Polgárőrség megalakítása milyen eredményekkel és tapasztalatokkal szolgál a községeknek és a lakosaiknak.

 

Molnár Gyula, Tajti polgármestere elmondta, hogy az eltelt két hónap alatt már szépen kialakultak a dolgok. A négy polgárőr elégedett a munkával, tudatosítják annak komolyságát. Jók a visszajelzések a polgárok részéről is. Tajti határ-menti község, sajnos az utóbbi időben elszaporodtak a kéretlen „látogatók” a határ túloldaláról, akik bizony nem mindig jönnek tisztességes szándékkal.

 

„A polgárőrök jelenléte elriasztja őket, és megnyugtatja a polgárainkat,”

 

mondta Molnár Gyula.

 

Molnár Gyula Tajti polgármestere és Pádár László képviselő.

 

Agócs Gyula, Almágy polgármestere is pozitívan értékeli a polgárőrség létrehozását:

 

„Almágy község már a korábbi programban is részt vett, így már jó tapasztalataink vannak,”

 

mondta.

 

Mindkét község négy-négy polgárőrt alkalmaz. December elsejétől két műszakban dolgoznak, kettesével járőröznek, a kijelölt útvonaluk a község kataszterén belül van. Felelősséggel a polgármesternek tartoznak, bármilyen problémáról őt kell értesíteni, a polgárőröknek nincs semmilyen speciális jogkörük. A ruhájuk, felszerelésük minden községben egységes.

 

A két polgármester elmondta azt is, hogy nagyon sajnálják, hogy nincs lefedve a nap minden órája, így az éjszaka és a hétvégék bizony ellenőrzés nélkül maradnak. Megbeszélték viszont az emberekkel, hogy szükség esetén átcsoportosítással vállalják az ünnepeket, vagy a hétvégét is.

 

 

A községek a kiadások 5 százalékát önköltséges alapon saját költségvetésükből fedezik. Az érdeklődőknek a munkahelyre pályázniuk kellett. A kiválasztott emberekkel most egy évre kötöttek szerződést, a tapasztalatok alapján meglátják, maradnak-e, vagy mások lesznek helyettük.

 

Mede Géza   

Fotók  a szerző

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!