Március 7-én, Csicsón értékelték ki a „Településeink értékei” című pályázatot a Közösség és érték – települési értékek konferencia keretén belül.

 

A délelőtt 10 órakor kezdődő konferencián részt vett Dr. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárának kialakításáért felelős koordinátora, Varga Péter, a Felvidéki Értéktár Bizottság elnöke, Szakáli István Loránd, a magyar Földművelési Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára, Huszár László a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, valamint a pályázatban résztvevő települések értéktár bizottságai.

 

A pályázat célja a felvidéki magyar nemzeti és helyi értékek felfedezése, regisztrálása, dokumentálása, feldolgozása és rendszerezése volt. Az egyes települések értéktár bizottságai összegyűjtötték a helyi értékek képező fotókat, dokumentumokat, melyeket aztán nyilvántartásba vettek.

 

 hirdetes_810x300  
Varga Péter, a Felvidéki Értéktár Bizottság elnöke. Körkép.sk/kpa

 

Helyi értéknek tekintik a felvidéki emlékhelyeket, rendezvényeket, ünnepélyeket, személyiségeket, amatőr együtteseket, népviseleteket, népszokásokat, a települések régi épületeit, stb.

 

A pályázatra 22 település jelentkezett, a gyűjtés során 697 fotót, 22 adatkiegészítést, 41 kiadványt és 245 darab értéket dolgoztak fel és rendszereztek a Művelődési Intézet adatbázisában.

 

 

A pénzdíjas pályázatot a Nagymegyeri Értéktár Bizottság nyerte meg, őket követte az Ógyallai, majd a Balogvölgyi Értéktár Bizottság.

 

A negyedik helyen a Pogrányi ÉB végzett, őket követi sorban a Csicsói, a Hetényi, a Párkány környéki, a Balogvölgyi Tájegységi, az Andód-Kamocsa-Szímői és a Nagykürtösi Tájegységi ÉB.

 

Szakáli István Loránd, a magyar Földművelési Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára. Körkép.sk/kpa

 

A szervezők fontosnak ítélték, hogy a pályázatban résztvevők megismerjék és dokumentálják saját településük, régiójuk értékeit.

 

A verseny sikerességét az is mutatja, hogy a nyár folyamán újabb fordulót hirdetnek meg, amelyben már az alap- és középiskolásokat is bevonják. A szervezők elmondása szerint az Értéktár továbbra is várja azon jelentkezőket, akik szívügyük a felvidéki magyar értékek összegyűjtése és megőrzése.

 

Körkép.sk/kpa

 

Komjáthy Petőcz Andrea

A cikkben szereplő képek a szerző felvételei 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!