Idén is színvonalas műsorral emlékeztek meg Jókai városában az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére március 15-én. Az ünnepség délután fél ötkor a Duna Menti Múzeum előtti Jókai szobornál kezdődött, ahol a nyirkos, szürke idő ellenére több százan gyűltek össze. Az ünnepséget Petheő Attila, a Csemadok Komáromi Területi Választmányának elnöke nyitotta meg.

 

Ezt követően Bangha Roland, a Selye János Gimnázium tanulójának előadásában Petőfi Sándor: Feltámadott a tenger című költeményét hallgathatták meg a megemlékezők.

 

A megemlékezés ünnepi szónoka dr. Popély Gyula történész professzor volt, aki beszédében rávilágított, hogy önmagunkban kell keresni az erőt, az elszántságot, az akaratot fennmaradásunkhoz.

 

 hirdetes_810x300  

… de hát akkor kiben bízhatunk, miben reménykedhetünk – tehetjük fel  a megválaszolásra váró kérdést …Úgy gondolom, a Jóisten kegyelmén kívül csakis önmagunkban. (…) A sorsunkat megfordítani képes erőt, öntudatot és akaratot magunknak kell kifejlesztenünk, és azokat alkalmaznunk kell életvitelünk minden megnyilvánulásában (…) mert bizony nagyon elgyávultunk, és közülünk sokan még azokkal a jogokkal sem élnek, amelyeket törvényesen biztosít számunkra az államhatalom (…) A magyar szülők például egyre nagyobb számban küldik gyermekeiket idegen nyelvű iskolákba (…) pedig tudva-tudják, hogy ezzel elindítják őket az asszimiláció poklába vezető úton …”

 

Mondta beszédében Popély Gyula, majd azzal folytatta, hogy

 

„1849 – ben is nemzetünk keserűen csalódott Európában, ahonnan legfeljebb csak biztatást, szép szavakat kapott, de kézzel fogható segítséget nem (…) nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a Világos-i fegyverletétel után volt még egy hely, éppen Komárom, ahol még szabadon lobogott a győzelem zászlaja … „

 

 

A történész professzor ünnepi beszédének pozitív végkicsengésében Klapka György tábornok hősi helytállását méltatta, mely üzenet és példa a ma emberének.

 

A komáromi múzeum-kerti  megemlékezést  és koszorúzást az újjászerveződött Búcsi Csemadok alapszervezet kórusa  tette színesebbé.

 

Ezt követően a többszázra becsülhető tömeg a Jókai-szobortól átvonult Komárom város főterére Klapka György tábornok szobrához, miközben létszáma ezer fölé növekedett.

 

Oláh Kálmán gimnáziumi tanár

 

A Klapka téren Farkas Adrianna gimnáziumi tanár nyitotta meg az ünnepséget és mondott ünnepi köszöntőt. Utána ismét egy verset hallgathattak meg a megemlékezők Balla Dávid, a Selye János Gimnázium végzős tanulója előadásában, mégpedig Petőfi Sándor: Világosságot című költeményét.

 

A városháza előtt az ünnepi szónok Oláh Kálmán, felvidéki származású gimnáziumi tanár volt. Mondanivalóját Berzsenyi Dániel és Wass Albert költészetére alapozta. Hangsúlyozza, hogy március 15. az a pont, amire építkezhetünk.

 

A Komáromi Szekeresgazdák

 

Oláh Kálmán versrészletekkel gyakran megtűzdelt ünnepi szónoklatát Wass Albert egyik legismertebb versének részletével fejezte be:

 

És lészen csillagfordulás megint
és miként hirdeti a Biblia:
megméretik az embernek fia
s ki mint vetett, azonképpen arat.
Mert elfut a víz és csak a kő marad,
de a kő marad.

 

A megkoszorúzott szépséges Klapka-szobor

 

Az ünnepség díszőrségét a Komáromi Szekeresgazdák Hagyományőrző Egyesülete tette hangulatosabbá. Az ünnep fényét emelte továbbá a Concordia vegyeskar, Stubendek István karnagy vezényletével.

 

Az egyes járási, városi és körzeti szervezetek Klapka-szobor előtti tisztelet-tevését, főhajtását a kórus magas színvonalú műsorral egészítette ki, melybe gyakran a közönség is bekapcsolódott.

 

 

Az ünnepséget Farkas Adrianna gimnáziumi tanár zárta, aki megköszönte a közreműködők és a közönség szíves jelenlétét. Ezt követően a Concordia előadásában felcsendült nemzeti imádságunk, Kölcsey HIMNUSZA, mely megkoronázta az idei március 15-i ünnepséget.

 

Buday Mária

A cikkben szereplő képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!