A Nyugat-szlovákiai Vízügyi Társaság, Rt. február végi tájékoztatása szerint a felső-csallóközi város vize megfelel az Egészségügyi Minisztérium 247/2017. számú, az ivóvízről szóló rendeletében meghatározott határértékeknek. Ennek ellenére egy helyi honlapon március 27-én megjelent információk szerint a somorjai vezetékes ivóvízhálózatban peszticid található.

 

Ezt a Somorjához tartozó Tejfalu nevét elhallgató polgára állítja, aki saját kezdeményezésére az ALS Slovakia céggel vízmintát vizsgáltatott. Az eredmény szerint négy pesziticid mértéke lépi át a rendeletbe foglalt határértéket, ráadásul ebből az egyik a megengedett érték háromszorosa. A lakos a vízvizsgálatról értesítette a Szlovák Közegészségügyi Hivatalt és a nyitrai székhelyű Nyugat-szlovákiai Vízügyi Társaságot is.

 

Somorja polgármestere: A víz iható

 

 hirdetes_810x300  

A Körkép.sk a témával kapcsolatban felkereste Bárdos Gábor polgármester, aki hírportálunknak elmondta, hogy a polgárok egészsége érdekében minden szükséges lépést megtettek, a somorjai ivóvizet bevizsgáltatták. „A város vize iható.” – mondta. Hozzátette, hogy az önkormányzat kikérte a Szlovák Közegészségügyi Hivatal állásfoglalását is, melyről a somorjaiakat is tájékoztatták.

 

A dokumentumból kiderül, hogy nem akkreditált, hanem a megbízó saját kezűleg kivitelezett mintavételezésére került sor.

 

„Az ivóvízre vonatkozó követelmények (az SZK Egészségügyi Minisztériuma T.t. 247/2017 sz. rendelete) alapján megállapításra került, hogy az értékek nem haladják meg az egyes, vizsgált növényvédő-szerek határértékét (0,1 μg/l), sem a vizsgált növényvédő-szerek együttes határértékét (0,5 μg/l). Az elemzés több metabolitra is kiterjedt. A 0,1 μg/l-t meghaladó koncentrációt egy metabolit (kloridazon-deszfenil) esetében mutatta ki, amely nem minősül relevánsnak, így a releváns metabolitoktól eltérően nem vonatkozik rá a 0,1 μg/l határérték.”

 

– olvasható a közegészségügyi hivatal állásfoglalásában.

 

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal a vízszolgáltatóval és a dunaszerdahelyi közegészségügyi hivatallal is értekezett. Elmondásuk szerint további lépésekre jelenleg nincs szükség, a lakosság nincs veszélyeztetve.  Egyben felhívják a figyelmet arra is, hogy a minta eredetének bizonyítása hiányában kiadott vízvizsgálati eredmény alapján nem tehetnek a közegészség védelmét célzó lépéseket, beleértve az ivóvíztilalom elrendelését sem.

 

Vizesek: minden rendben van

 

A Körkép.sk megkereste a Nyugat-szlovákiai Vízügyi Társaságot is. Nyilatkozatukban elmondták, hogy a március 26-i postával érkezett társaságukba egy fénymásolat arról a kérvényről, melyben egy anonim somorjai polgár kérelmezi a víz egészségre való ártalmasságának elbírálását. A kérvényező kéri, hogy az általa saját kezűleg vételezett és csatolt vízmintákat vizsgálják ki a felsorolt peszticidekre, metabolitokra.

 

A társaság megerősíti a Szlovák Közegészségügyi Hivatal állítását, miszerint a vizsgált anyagok vízben mért értéke nem haladja meg a törvény által előírt határértéket. Az ivóvíz-szolgáltatónak azoknak a növényvédő-szereknek az ivóvízben lévő mértékét kell megvizsgálnia, amelyek használata az adott régióra jellemző. A kloridazon metabolitjai nem tartoznak ezek közé.

 

A vízszolgáltató továbbra is ellenőrzi a növényvédő szerek vízben lévő mértékét, s amennyiben szükséges, megteszi a kellő lépéseket.

 

Az illetékes hivatalok a térség ivóvíz állapotát a közeljövőben is ellenőrzik. A Nyugat-szlovákiai Vízügyi Társaság pedig ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz hamis információk terjesztése és rágalmazás okán.

 

Laky Erzsébet

Nyitókép: nlcafe.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!