Csakhamar egyedülálló kikötők épülhetnek a Lévai járásbeli Ipolyságon és Ipolyvisken. Továbbá a szlovákiai oldalon, a Nagykürtösi járásban fekvő Bussán, Ipolyhidvégen és Nagycsalomján.

 

Úgy tűnik, hogy a közös szlovák–magyar projekt végre valósággá válhat, így a turisták nemcsak vízközelből ismerhetik meg az országot, hanem a gyalogos- és kerékpártúráknak köszönhetően is.

 

Mobil kikötők

 

 hirdetes_300x300  

Az Ipoly határmenti szakaszán az országos „evezős“ kikötők hálózatához további 11 település csatlakozik: Litke, Szécsény, Bussa, Balassagyarmat, Ipolyhidvég, Nagycsalomja, Ipolyvisk, Ipolyság, Tésa, Ipolytölgyes és Szob.

 

A települések így kihasználják a természet adta lehetőséget, amit a folyó kínál számukra. Így az Ipoly folyó 100 kilométeres szakaszán, egészen az Ipoly és a Duna összefolyásáig lehetővé válik a csónakázás.

 

A projektben szereplő összes településnek saját kikötője lesz. A tizenegy településen olyan mozgó kikötők (mólók) lesznek elérhetőek, melyeket előre gyártott részekből könnyen össze lehet majd rakni, a szezon végén vagy az áradások idején pedig könnyen el lehet majd távolítani“

 

– tájékoztatott Wollent Ida, az Ipoly Unió projektíró munkatársa.

 

Két kikötő a Lévai járásban

 

A projektmenedzser elmondása szerint Ipolyságon két ilyen kikötő lesz.

 

Az egyik a városközpontban, a híd alatt, a másik pedig a Jégmadár Látogatói és Oktatóközpont mellett, Tesmag településrész területén”.

 

A Lévai járásban egy harmadik kikötő is felbukkanik majd, mégpedig az ipolyviski híd mellett.

 

Fotó: Utazom

 

A kikötőket a vízi turizmushoz szükséges eszközökkel, vagyis csónakokkal és sporteszközökkel is felszerelik. Ahhoz, hogy a kenukat és a kajakokat lokalizálni tudják, GPS-szel lesznek ellátva. Mindemellett kerékpárok, az átöltözéshez és a csónakok lerakásához szükséges konténerek is a turisták rendelkezésére fognak állni.

 

Vízből a szárazföldre

 

A látogatóknak az egyes megállóknál a vízi turisztika nyújtotta lehetőségek mellett „szárazföldi“ turisztikai szolgáltatásokat is fognak kínálni, mégpedig gyalogos- és kerékpárútvonalak keretén belül, melyek az egyes kikötőkkel lesznek összekötve.

 

A túraútvonalak elérhetők lesznek az egyes települések szoláris panelekkel megvilágított információs tábláin,  okostelefon alkalmazásokon, valamint azokon a háromnyelvű térképes kiadványokon, melyeket 22 ezer példányban fognak kinyomtatni.

 

A kikötőkben 96 GPS-szel felszerelt kajak és kenu várja majd a látogatókat, melyeken egyszerre 253 személy csónakázhat. Mindemellett két sárkányhajó, 74 kerékpár és 14 gyerekülés is a turisták rendelkezésére áll majd. A kikötőkben a csónakszállításhoz szükséges négy pótkocsi, valamint a személyszállításhoz szükséges két 9 személyes kocsi is a felszerelés részét fogja képezni.

 

Mikor?

 

Jelenleg a közbeszerzések kiírása folyik. Minden ennek a folyamatnak a hosszúságától, valamint a leadások határidejétől függ“

 

– felelte Ida Wollent arra a kérdésre, hogy az első érdeklődők mikor csónakázhatnak az Ipolyon. Elmondása szerint a berendezések már a nyár végétől megkezdhetik a működésüket, de reálisan csak a következő szezontól valósulhat meg az egész projekt.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!