A Felvidéken nagy hagyománya van a májfaállításnak, de annál kevesebb helyen találkozhatunk az igazi pünkösdi királyválasztással, pedig ez is a legjellegzetesebb pünkösdi népszokások egyike.

 

Térségünkben szinte minden településen felállítják a szép szalagokkal feldíszített májfákat, ám a legtöbb helyen a fa kivételét már nem kíséri különösebb szertartás. A komáromi járásbeli Füss kilóg a képzeletbeli sorból, hiszen náluk már évek óta visszatérő szórakozás a májfa kimuzsikálása és a pünkösdi királyválasztás.

 

Először kivágták az április végén felállított májfát, fotó: szb

 

Sőt, továbbmentek! Hogy ne érje szó a ház elejét, Füssön nem csak pünkösdi királyt, de királynét, herceget és hercegnőt is választanak.

 hirdetes_810x300  

 

Az idén már hatodik alkalommal megrendezett esemény nem csak a falubeliek között közkedvelt, csodájára járnak a környékbeli településekről is, néhányan még a versengésbe is bekapcsolódnak.

 

Készülnek a rönkök a próbatételekhez, fotó: szb

 

Míg a régmúltban lóverseny, bikafékezés, bothúzás vagy kakasütés útján lehetett megszerezni a kitüntető címet, addig Füssön kevésbé drasztikus megoldásokhoz nyúltak.

 

„Nálunk minden évben visszatérő versenyszám a rönkfűrészelés, a rönkhajítás és a sörivó verseny. Szerencsére mindig bőven akadnak vállalkozó kedvűek, a hölgyeknek és a gyerekeknek pedig a sör helyett természetesen gyümölcslé áll rendelkezésre.”

 

nyilatkozta a Körkép.sk-nak Farkas Károly, a község polgármestere, akitől azt is megtudtuk, hogy a pünkösdi mulatság több községbeli csoportosulás közös szervezésének eredménye.

 

Farkas Károly polgármester köszönti a közösséget, szb

 

„Büszkén állíthatom, hogy községünkben sok tevékeny szervezet van, akik az elsődleges érdeklődési területükön kívüli rendezvények szervezésében is részt vállalnak.  Most például a Villa Fyuz Polgári társulás, a Füssi Híd Klub, a Füssi Önkéntes Tűzoltó Testület és az önkormányzat együttes munkájának eredménye volt a pünkösdi mulatság.”

 

Az izgalmas versenyszámok után, kihirdették az idei év győzteseit, majd utcabállal és tombolahúzással zárták az éjszakába nyúló mulatozást.

 

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!