A 2018/19-es iskolaévet már egy teljesen új intézményben kezdhetik a gyermekek.

 

A munkálatok első fázisa

 

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programnak köszönhetően a Pódatejed Község Önkormányzata által fenntartott óvoda bővítésére és átépítésére került sor. A munkálatokat a Bethlen Gábor Alapítvány  támogatta 101 ezer euróval.

 

A fűtéshálózat és a nyílászárók korszerűsítésének megörökítése

 

 hirdetes_810x300  

Csóka Sándor Pódatejed község polgármestere a Körkép.sk-nak elmondta, hogy a munkálatok 2018 januárjában kezdődtek.

 

„Ma már kijelenthetem, hogy az óvoda épülete kívül-belül teljesen megújult. Az elmúlt időszakban sor került a tető-, fűtéshálózat-, vízhálózat- és lefolyórendszer cseréjére; hőszigetelésre; új nyílászárók beszerelésére, sőt a belső talaj  is megújult.”

 

– részletezte a településvezető. Hozzátette, hogy az egykori teraszt egy külön hálórésszé építették át, míg a kazánházat és a szénraktárt ebédlővé és konyhává alakították, tehát az épületben lévő helyiségek átrendezésre kerültek.

 

„Míg a fűtésrendszer eddig két termet vett igénybe, addig a jövőben a konyha kis szegletében is elfér majd.”

 

– fogalmazott.

 

 

Az óvodások munkálatok alatti tartózkodásáról Csóka Sándor kifejtette, hogy a tanítás január 2-án a helyi kultúrházban folytatódott, melyet a karácsonyi szünet alatt átmenetileg óvodává alakítottak át.  „A gyermekeknek nagyon tetszett az „új ovi”, szerettek oda járni.” – mondta.

 

Az épület külsejének felújítása

 

A polgármester az intézmény épületével kapcsolatban elmondta, hogy a 70-es években volt az utolsó rekonstrukció.

 

„A csehországi Bruntál városába kitelepített Gódány Tibor bácsi családi háza lett átépítve óvodává, ugyanis az építmény az állam kezébe került, s az iskolaügyhöz tartozott, akitől aztán a delimitáció után átkerült a község tulajdonába. Ma már a 20 áras telek és az épület is teljes egészében Pódatejed vagyonát képezi.”

 

– magyarázta a településvezető.

 

Új nyílászárók kerültek beszerelésre

 

A pályázat önköltsége 25,6 ezer eurót tett ki, amely többek között tartalmazta az általános forgalmi adót, a projektértéket és a közbeszerzési költségeket – tudtuk meg Csóka Sándortól. A polgármester hangsúlyozta, hogy örömére szolgál az óvoda korszerűsítése és teljes megújulása, hiszen ez a Magyar Miniszterelnökségnek köszönhető beruházás a gyermekek biztonságosabb és szebb környezetben való tanulását és a pedagógusok ideális körülmények közötti munkáját eredményezi.

 

Csallóköz egyik legmodernebb óvodája belülről

 

A pódatejedi óvodát jelenleg 24 óvodás látogatja, akik közül június végén nyolc elballag, szeptemberben viszont nyolc új kisovis érkezik helyettük. A felújított óvoda ünnepélyes átadására szeptemberben kerül sor.

 

Befejeződtek a munkálatok

 

Laky Erzsébet

Fotók: Csóka Sándor

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.