A komáromi alapiskolák pedagógusai minden évben gondot fordítanak rá, hogy a síkvidéken élő, többségükben panelházban nevelkedő gyermekek eljuthassanak egy kis levegőváltozásra, megismerhessenek más tájegységeket, és megtapasztalják a természet-közeli életet.  Ezt a célt szolgálják az erdei iskolák, melyet mi felvidéki szóhasználattal általában természetiskolának nevezünk.

 

A Jókai Mór Alapiskola (Béke Utcai Alapiskola) tanulói hosszú éveken át a Magas-Tátra fenséges csúcsaiban gyönyörködtek, ám az utóbbi időben a pedagógusok körültekintésének köszönhetően új tájak felfedezésére indultak. A fő cél most is a levegőváltozás, a természet szépségeinek a felfedezése, és természetesen a közösségélmény megteremtése volt.

 

Szepes vára

 

Az iskola alsó tagozatos tanulói és pedagógiai kísérete június második hetében a jelentős történelmi múltat magáénak tudó Gömör – Kis-Hont tájaira, a Rimakokava község közelében található Kokava Línia üdülőközpontba látogattak.

 hirdetes_300x300  

 

Kokava Línia a Gömör-Szepesi-Érchegység (Szlovák Érchegység, Slovenské rudohorie) déli nyúlványain, két vízválasztó, az Ipoly és a Rima határán, a Sztolica-i hegyek között fekszik. Északról a Murányi fennsík védett övezete határolja, hatalmas kiterjedésű őserdeivel, emberi kéz által nem szabályozott, kétszáz éves lomb- és tűlevelű fáival. Tisztásait színpompás vadvirágok teszik meseszéppé.

 

 

A kokavai üdülőközpont ugyan a téli sportok kedvelőinek körében vált ismertté, de nyáron a bakancsos turisták számára legalább ennyire vonzó hely, remek kiindulópont a környék túráihoz.

 

A tanulók elszállásolása az IPOLY turistaházban történt, melynek vezetője Auxt Ferenc, végzettségét tekintve pedagógus (a korábbi évtizedekben Rimaszombatban tevékenykedett), így saját ismeretei, tapasztalatai alapján igyekezett a tanulók számára a legkedvezőbb feltételeket kialakítani, értve ezt a szállás, az étkezés, és a szabadidős tevékenységre is.

 

Szepesi vár

 

A komáromi Jókai Mór Alapiskola tanulóit az épületben összkomfortos szálláshely, hangulatos étterem, jól felszerelt játszószoba várta, mint ahogy a többi idelátogató vendéget általában.

 

A szálló külső területén lengő-játszótér, fürdőmedence, sportpálya, sétalovaglás biztosította a gyerekek mozgásigényét. Az itt töltött hét folyamán többször túráztak a környéken a vendéglátó gazda kíséretében, akinek szakvezetésével konkrét ismereteket szerezhettek az erdők – mezők élővilágáról.

 

Túra a környéken

 

A tanulók buszos kirándulással a környék távolabbi helyeire is eljutottak. Ideérkezésük folyamán egy kis kerülővel útba ejtették a Gombaszögi-barlangot, mely szalmacseppköveiről nevezetes.  A barlang a Szlovák-karszt legjelentősebb képződményei közé tartozik.

 

A gombaszögi völgyben a csapat tiszteletét tette a lelkész – költő Tompa Mihály nemrégiben újrafaragott szobra előtt is.

 

Tompa Mihály mellszobra

 

A tanulók az egyhetes táborozás idején ezen felül még két nagyobb kiránduláson vettek részt. Az egyik a Szepesi Vár megtekintése volt, mely mindnyájukat ámulattal töltötte el. Környezetében jól kiépített tanösvényen ismerkedtek a táj történelmi és természeti érdekességeivel. A várból belátták az egész Szepességet, sőt, a távolban a Magas-Tátra csúcsait is megcsodálhatták.

 

A következő kirándulás, mely szintén maradandó élményt jelentett számukra, a Dobsinai-jégbarlang megtekintése volt. A képződményt a világ legjelentősebb jégbarlangjai közé sorolják, ott szerepel a természeti örökségek listáján.  A barlang külső környezete is figyelemre méltó, hiszen a szépségéről híres Szlovák Paradicsom délnyugati peremén fekszik.

 

Sétalovaglás

 

Mindenféleképpen említést érdemel még, hogy az erdei iskola programja a természetjárás és kulturális programok mellett hangsúlyt fektetett a magyarságtudat erősítésére is.  A tanulók a Felföldi Baranta Iskola jóvoltából bemutatót láthattak a baranta harcművészetről, amely a magyar hagyományokra épülő harcászati módszer.

 

Hasonlóan tartalmas foglalkozást biztosítottak a rimaszombati cserkészek.  A gyerekek megismerkedtek a hazai Cserkészszövetség konkrét tevékenységével, mely szintén hangsúlyt fektet a nemzeti hovatartozás irányvonalának a megadására, továbbá a természet törvényeinek tiszteletben tartására, a környezettudatos életmódra, és főként az emberi jelem formálására. A cserkészbemutatót a közös játékok után az esti tábortűz előkészítése és annak meggyújtása tette hangulatossá, ünnepélyessé.

 

Lengő játszótér

 

Az egyhetes kirándulás szervezője a nevezett iskola igazgatója, Mátyás Katalin, valamint a táborvezető, Cséplő Viktória tanítónő volt. A pedagógiai kíséretet Gáspár Eszter, Kiss Gabriella és Tóth Andrea biztosították.

 

Az esemény alapinformációi Kiss Gabriella elbeszéléséből, és az iskola fb oldaláról származnak.

 

Buday Mária

Képek: Kiss Gabriella fb oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!