A XVIII. század legnagyobb Gömör-kutatója, a tudós Bél Mátyás híres munkájában a latinul írott Notitia Hungaricae novae historico-geographicájában (1735) ekképp jellemzi Lénártfalvát s lakosságát:

 

„A Sajó partján fekszik, azon út mentén, amely összeköti Rimaszombatot Putnokkal. Földjükön minden megterem, rétjük termékeny, de a környező erdők elhanyagolt állapotban vannak. Az egész falu házai a Sajó parton vannak, szinte követik a Sajó folyását. A lakosok közt nagyon dívik a méhészkedés. A falu földesura Abaffy a Sajón keresztül építtetett egy hidat, ami segítségével kényelmesen át lehet kelni a folyón, de ha a Sajó kiömlik (megárad), bizony az átkelés elég veszélyes.”

 

A község jelenlegi helyzetéről, gondjairól-bajairól, közelebbi célkitűzéseiről Rákosi Jánost, a község polgármesterét kérdeztük.

 

A polgármester elmondta, hogy a legnagyobb problémát itt is a munkanélküliség jelenti. 530 lakosból 87 munkanélküli. A számok az utóbbi időben csökkenő tendenciát mutatnak, ám még ezt is soknak véli.

 hirdetes_810x300  

 

„Örömömre szolgál, hogy az emberek saját erőből igyekeznek kievickélni a bajból. Az igyekezetük is nagyobb, mint eddig volt és a lehetőségeik is jó irányba változnak.”

 

Elmondása szerint sokakat a helyi és a környékbeli vállalkozók alkalmaznak építkezéseken. Többen a Bosch cég miskolci üzemében dolgoznak, őket autóbusszal hordják munkába minden nap. A község is alkalmaz 8 embert a munkahivatalon keresztül egy féléves isőszakra. Ők végzik a kaszálást, a közterületek karbantartását. A község kapott pénzt fák, bokrok vásárlására és kiültetésére is.

 

Rákosi János polgármester.

 

A víz elvezetésével is nagy a probléma a községben. Az árkoknak, átfolyóknak egy részét már megoldották, most fogják folytatni a következő szakasszal.

 

„Hála istennek megoldódni látszik a Cége patak szabályozása is. A patakszabályozási vállalat (Povodie Hrona) 600 ezer euró költséggel átemelő zsilipet szeretne építeni, kitisztítja a medret és megemeli a gátakat. 2010-ben a falu 30 százaléka víz alá került. Az okok kiküszöbölésére még 2011-ben tervdokumentációt csináltattunk, ennek kivitelezésére kerül sor most. Megegyezésünk értelmében nekünk is jelentős részt kell vállalnunk a kivitelezésben”

 

– mondta a polgármester.

 

A szabályozásra váró patakmeder.

 

A tisztitásra váró árkok.

 

Elmondta továbbá azt is, hogy folyamatosan követik a pályázati lehetőségeket. Az említett esővíz elvezetésekre és járdákra 150 ezer eurót kaptak a Vidékfejlesztési Alaptól (PPA), de kaptak 100 ezer eurót a Bethlen Gábor alaptól is. Az óvodát és iskolát bővítik belőle, hőszigeteléssel és nyílászárók cseréjével csökkentik az épület energia igényességét, korszerűsítik a konyhát és a szociális helyiségeket.

 

Az óvoda épülete.

 

 

„EU-s alapokból szabad WIFI-re van lehetőségünk pályázni. Helyi körzetben a polgárok szabadon használhatják a WIFI szolgáltatást két évig 15 ezer euró értékig. Regisztráltunk”

 

– mondja a polgármester.

 

Elmondja azt is, hogy a járási akciótervből nem pályáznak, de a Dél Gömör Helyi Akció Csoportban aktívak. Elejétől fogva részt vettek a stratégiájuk kidolgozásában, örülnek, hogy most már pénzt is lehet igényelni.

 

„Megvettünk egy régi parasztportát, abból tájházat szeretnénk kialakítani, amit később szálláslehetőséggel is kibővítenénk. Ezenkívül felújítanánk a kultúrházat, halottasházat és az utakat is ebből a forrásból.”

 

A polgármester szerint további nagy problémát jelent a községben a mezőgazdasági kistermelés megoldása. Az a véleménye, hogy nagy a fejetlenség, így az emberek nem tudják, hogy mit lépjenek. Szerinte ideje lenne ezzel a problémakörrel komolyabban foglalkozni odafönt.

 

A közelmúltban a témában uniós forrásokból merítve nyitrai szakemberek tartottak előadásokat a lakosoknak. Az előadásoknak nagyon jó visszhangja volt, az emberek a mai napig emlegetik.

 

„Van traktorunk, kaszálógép, eke, kombinátor, felszántjuk a kerteket, lekaszáljuk az udvarokat. A szolgáltatást a lakosok kérésére végezzük minimális összegért.”

 

A polgármester végezetül elmondja még, hogy ifjúsági futballcsapatuk is van, a 10– 15 éves korosztályban. A csapat a közeli Putnokon (Magyarország) edz, nagyon jó feltételek között. „Szórakozást, de főleg tartást ad a fiúknak, csak dicsérni tudom őket. És a költségeket is ki lehet bírni.”

 

A közelmúltban lakások is épültek a községben a szociálisan rászoruló polgárok részére. A Körkép.sk kihasználta az alkalmat és megvizsgálta a lakások jelenlegi állapotát.

 

 

Horváth Ottó a szociális lakások előtt.

 

„Meg lehet nézni kérem. Lassan tíz éve lakjuk, de olyan, mint az új. Gondját viseljük a lakásoknak, rendben tartjuk őket, rendesen fizetjük a lakbéreket”

 

–  mondja büszkén Horváth Ottó roma-líder a Körkép.sk kérdésére válaszolva.

 

Mede Géza

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!