A Gömöri Ifjúsági Csoport (GICS) szervezésében szeptember 21-én, pénteken Rimaszombatban megnyitották a Tompa Mihály Központ irodáját.

 

A rendezvény bevezetőben Páko Mária Tompa Mihály megzenésített versét énekelte gitárkísérettel. A meghívott vendégeket és a sajtó képviselőit Cziprusz Zoltán a GICS vezetője üdvözölte. Elmondta, hogy az iroda megnyitásának az ötlete nem újkeletű, Juhász Péterrel és Halász Attilával együtt már egy évvel ezelőtt megálmodták.

 

 

 hirdetes_810x300  

Mint elhangzott, akkoriban a VIA NOVA ifjúsági csoport és a Baráti Körök már komoly tevékenységet fejtettek ki a gömöri fiatalok körében. Ez a tevékenység azóta fokozatosan bővült, átfogta a fiatalok kulturális és sporttevékenységét. Sok olyan csoporttal rendelkeznek, amelyek tevékenységükkel elismert helyzetet vívtak ki maguknak szűkebb és tágabb közösségükben.

 

Olyannyira, hogy mára már a fiatalok komoly befolyással bírnak a helyi közigazgatásokban, beleszólhatnak sorsuk, jövőjük alakításába Az elmúlt években újabb csoportokkal bővültek. Ezek a FeMaRo csoportok, amely a romák tevékenységét igazgatják Gömörben és a Magna Fesztum csoport, amely a fesztiválokat szervezi a térségben.

 

 

A tevékenység bővülése, a rendezvények szervezése és a koordinációs tevékenység tette szükségessé egy iroda létrehozását. Ezt Rimaszombatban alakították ki, mely a térség földrajzi központja, és Tornalja mellett a tevékenység is itt csúcsosodik ki. Rimaszombatról lévén szó az iroda Tompa Mihály után lett elnevezve.

 

„Hála Istennek, van mit koordinálni. Mára a fiataljaink a rock-fesztiválok szervezése mellett foglalkoznak a térség gazdasági tevékenységével is. Sokunk aktív résztvevői például a Baross-tervnek, amely a térség fiatal vállalkozóinak kínál nagyon jó lehetőségeket a vállalkozásuk fejlesztésében. Habár ennek a programnak az első része már lefutott, előttünk van a második része, amelynek lebonyolításában ismét nekünk is részünk lesz”

 

– mondta Cziprusz.

 

 

A megnyitót megtisztelte jelenlétével Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja országos elnöke. A szalag átvágása után rövid beszédében sok sikert kívánt a gömöri fiataloknak a továbbiakban is. Kérte őket, hogy ne feledkezzenek meg magyarságukról, folytassanak olyan tevékenységet, amely megmaradásunkat segíti.

 

„Örülök, hogy Rimaszombatban összefogás van, nem egymás ellen tevékenykedtek.”

 

 

 

Az iroda vezetője Mag Fodor Enikő, aki hétfőtől-péntekig 8:00-tól 12:00 óráig várja az érdeklődőket.

 

Az egyes csoportok a következő személyeken keresztül fogják tartani a kapcsolatot az irodával:

 

 

Varga Ákos a GICS részéről

Váradi Zsolt a FeMaRo részéről

Pósa Judit a Baráti Körök

Cziprusz Zoltán pedig a Magna Fesztum részéről.

 

A Tompa Mihály Központ a Magyar Kormány támogatásával jött létre.

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!