Poprocký Ivan nincs irigylésre méltó helyzetben. Ajnácskőn ugyanis megnyerte a választásokat az 1990 óta hivatalban levő Hunyák József ellen. Polgármester lett egy olyan községben, melynek fejlődését példaként emlegették az emberek a szűkebb, de tágabb körzetekben is.

 

Templom, szükséglakás, egészségügyi központ, nyugdíjas otthon, tisztítóállomás épült, emellett gyönyörű a község központja és példásan működik a futball, valamint a Csemadok is.

 

Ajnácskőn a választópolgárok úgy gondolták, hogy generációváltásra van szükség. Nyilvánvaló, hogy ilyen körülmények között mindnyájan kíváncsiak vagyunk arra, milyen elképzelései vannak a fiatal utódnak?

 

 hirdetes_810x300  

Hogyan kezdődött?

 

Gyerekkoromtól kezdve Ajnácskőn élek. 41 éves vagyok, nős, két gyerek apja. 21 éve a belügyminisztérium alkalmazottjaként dolgozom. A helyi képviselő-testületben 8 éve tevékenykedem. Több helybéli polgár, valamint az MKP megszólítása után döntöttem úgy, hogy indulok a választásokon polgármesterjelöltként. A választóktól bizalmat kaptam, amit ezúton is szeretnék nekik megköszönni.

 

Milyen tervekkel indul?

 

Amikor egy polgármesterjelölt a lakosok bizalmát kéri, kell, hogy tervei legyenek a község vezetésével és fejlesztésével kapcsolatban. Olyanok, amelyekkel felkarolja a lakosság legszélesebb rétegét. Úgy látom, hogy a terveim megszólították az embereket, bizalmat szavaztak nekem a választásokon. A bizalom pedig kötelez, így most a terveim megvalósítása következik.

 

Melyek ezek?

 

Az előző vezetés a polgármesterrel az élen rengeteg értéket hozott a faluba. Szeretném ezt a tendenciát folytatni. Nemcsak megőrizni az értékeket, de értéket hozzáadva tovább fejleszteni őket.

 

Ide tartozik az öreg otthonunk. Jó a híre, nagy az igény a bővítésre. Most szabaddá vált egy szomszédos épület, amit felhasználhatnánk erre a célra. Iskolánk két osztállyal működik, nagyon zsúfolt, az étterme is kicsi. Szükséges bővíteni. Nagy az igény egy tornateremre is, amit a lakosság is kihasználna.

 

Fotó: Mede Géza

 

Az egészségügyi központunk három éve épült fel. Öt orvos már rendel benne, még egyet kell találnunk, hogy teljesítsük a tervezet által előírt követelményeket, máskülönben vissza kell fizetnünk a kapott pénzt.

 

A kultúra területén rendbe kell tennünk a szabadtéri színpadot, szociális helyiségekkel kell ellátni. Emellett rendbe kell tenni a kultúrházunkat is, hogy méltó helye legyen a Csemadok által szervezett rendezvényeknek.

 

Fotó: Mede Géza

 

Ajnácskőn nagy hagyománya van a futballnak. 2017-ben támogatást kaptunk a stadion felújítására a Szlovák Labdarúgó-szövetségtől. A munkálatok folyamatban vannak, ez évben kell befejezni őket. A futballt mindenképpen folytatjuk, s meg kell említenem, hogy jelentős a vállalkozók hozzájárulása is.

 

Szeretném megemlíteni a turizmusban rejlő lehetőségeinket is. Jelentős értékeink vannak, mint például a Csevice-kút, a vár, a Ragács, hogy csak párat említsek. Ezeken a helyszíneken szeretnénk emelni a színvonalat. Van egy kastély is a faluban, amit meg szeretnénk vásárolni, és át szeretnénk alakítani tájházzá, falumúzeummá.

 

Fotó: Mede Géza

 

Az infrastruktúra-fejlesztés területén mik a szándékai?

 

A kanalizáció kiépítése vár ránk, ám ezt a szomszédos Sőreggel és Almággyal közösen szükséges megoldani, mivel a tisztítóállomásunk kapacitása is így épült fel. Ugyanígy kell eljárnunk a klenóci ivóvíz esetében is. Ezt Feledből kell kiépíteni, föl a Medvesaljáig, tehát minden érintett községgel tárgyalnunk kell. Az utak rendbetételét viszont ettől függetlenül kell elvégeznünk, ezt már nem halogathatjuk tovább.

 

Beszéljünk még a munkahelyteremtésről.

 

Úgy gondolom, hogy ez a tevékenységem jelentős részét fogja képezni. Mindenképpen szeretnénk egy községi céget, amely a legszükségesebb szolgáltatásokat elvégezné. Gondolok itt a szállításra, kertek szántására, hótakarításra. Ez jó pár munkahelyet jelentene nekünk.

 

A volt téglagyár területét (2 ha) fel szeretnénk kínálni beruházóknak, talán itt munkahelyteremtéssel megtalálnák a számításaikat, hiszen a kormány által támogatott járás vagyunk.

 

A lehetőségeken belül közmunkásokat továbbra is szeretnénk alkalmazni. Viszont úgy érzem, hogy az eddigiekhez képest komolyabb munkaeszközökkel kell felszerelni őket.

 

Gondolom, hogy sok fog múlni a képviselő-testületen is.

 

Nagyon sok fog rajtuk múlni. A testület héttagú, öt új tagja van. A programjukat ismerem, tulajdonképpen ugyanaz, mint az enyém. Úgy gondolom, hogy éppen ezért fogunk tudni egymással dolgozni.

 

Az átadás-átvétel menetét már megtárgyaltuk a létesítményvezetőkkel is. Velük is nagyon fontosnak tartom az együttműködést.

 

Fontosnak tartjuk továbbá a jó kapcsolatot a megye vezetésével. A magyar állam segítségét Dél-Szlovákia számára nagyra értékeljük, mi is fogjuk igényelni a lehetőségek szerint..

 

Köszönjük a beszélgetést és nagyon sok sikert kívánunk!

 

Mede Géza

A képek a szerző felvételei.

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.