A képek a szerző felvételei

 

Komáromban november 16 -18 között rendezték meg a hagyományos András-napi vásárt.

 

Mint ahogy faluhelyeken a búcsúi vásár megrendezésének ideje általában a templom védőszentjéhez kapcsolódik, hasonlóan van ez városainkban is. Nem véletlen hát, hogy Komáromban az András napi vásár megközelítőleg egybe esik a város legnagyobb templomának, a Szent András bazilika névadójának ünnepével.

 

Szent András bazilika

 

 hirdetes_810x300  

A jelenlegi templomot a jezsuiták építették 1723-as kezdettel. A névadó Szent András elsőként követte Jézust, és testvérét Simont (Pétert) is erre buzdította. (Korábban halászattal foglalkoztak.) Az apostolról minden évben november 30-án emlékezünk meg.

 

Az András-nap már az adventi időszak, a kisböjt közeledtét jelzi, hiszen a hozzá legközelebb eső vasárnap advent első vasárnapja. De előtte még sor kerül egy hatalmas, pecsenye-, sültkolbász és mézbor illatú vásári forgatagra, ami térségeinkben igazi népünnepélynek számít.

 

Este bizonyára nagyobb lesz az érdeklődés

 

A komáromi nagyvásár legkevesebb 273 évre tekint vissza.  A helységet 1745-ben Mária Terézia szabad királyi várossá nyilvánította, ami által elnyerte a vásártartási jogot. Persze nem állítható, hogy a vásárt azóta folyamatosan megrendezték, hiszen a kommunizmus 40 éve alatt fokozatosan elsorvadt, és a fiatalabb generáció már azt sem tudta, hogy ilyen létezett. Ahogy visszaszorultak a vallási ünnepek, ahogy fokozatosan felszámolták a magántulajdont, úgy szűnt meg nagyon sok helyen a vásár is.

 

A rendszerváltás azonban itt is változást hozott, és kezdtek felélénkülni, felértékelődni hagyományaink, népi kultúránk, s ezzel párhuzamban a magánkereskedők, kézművesek, gazdálkodók ismét teret nyertek.

 

Családi találkozó

 

Ennek köszönhető tehát, hogy bő húsz évvel ezelőtt ismét megrendezésre került az András-napi vásár, és manapság már fénykorát éli.

 

Az újraszervezés első éveiben a vásár a város legnagyobb lakótelepén, az Eötvös utcán húzódott végig, s ennek voltak előnyei, de árnyoldalai is. Sokan örültek, hogy könnyen megközelíthető helyen van, és mozgalmassá, hangulatossá teszik a várost, életet visz bele. A piheni vágyó panel-lakókat, a csöndet, nyugalmat kedvelőket viszont zavarta a vásár három napig nem szűnő zsibongása…

 

Favilla,fakanál, fatányér …

 

A városvezetés ezért aztán úgy határozott, hogy a várfal előtti részt nevezi ki a vásár színhelyéül. Így több éve már ezen a részen élvezhetjük a vidám forgatagot.

 

Az András-napi vásár mára szinte nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen a hazaiakon kívül érkeztek árusok Magyarországról, Csehországból, Erdélyből, Lengyelországból… Volt itt minden, ami szemnek, szájnak ingere, magyar kemencés lepény, szlovák juhtúró, erdélyi kürtöskalács, lengyel krówka cukorka, morva mézeskalács.

 

Lehel Kürtősház -Székelyudvarhely

 

Perfekto – Dusan, a hentesfiú

 

Méz, mézbor
Gyümölcsborok Szakolcáról

Továbbá láthattunk csodaszép erdélyi – kalotaszegi – szőttes és varrottas terítőket, kecskeméti kézi csomózású szőnyegeket, liptói gyapjúkelméket, galgóci bádogos és fafaragó szépen megmunkált konyhai eszközeit, cseh edénykereskedő mindent tudó fazekait, Kínában készült gyermekjátékok mérhetetlen halmazát.  Egyszóval hatalmas volt a kínálat, felsorolni is nehéz lenne a több mint 200 árus ezerféle portékáját. És válogattak, nézelődtek ifjak és szépkorúak, kicsik és nagyok.

 

Széki népviseletes néni, saját varrotas és szőtteseivel

 

Galgóci kézműves
Kecskeméti szőttes

Kóstolhattunk magyar borokat és pálinkákat, Liptóban termesztett gyógynövényes elixíreket, hegyentúti gyümölcsborokat, s mindeközben hallgathattunk cigányzenét, magyar nótákat, de indián pánsípost is.  A száguldani vágyók pedig felülhettek a legkülönfélébb méretű és sebességű körhintákra, hullámvasutakba.

 

Mindezekhez társult még a ragyogó nap, mely az első hideg idő ellenére fényesen szórta sugarait.  Az égiek is hozzájárultak a komáromi Szent András-napi vásár sikeréhez.

 

Komárom Város rendőrei

 

Ha a nyakadba veszel, akkor is fáradt vagyok!

 

Egy boldog anyuka gyönyörű babájával

 

Kétirányú érdeklődés

 

Jó volt a hattyúval szállni

 

Magyar zászló, székely zászló, felvidéki zászló, és a többi …

 

Buday Mária

Nyitókép: A széki nénit éppen a családja hívja. Mégiscsak jó ez a mobiltelefon…

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!