Nyitókép: Mede Géza

 

Rudo barátom a családjával Besztercebányáról jött le vásárolni Salgótarjánba a piacra. „Gyere el te is Géza, kell a tolmács.” Örömmel mentem. Félévente egyszer lejár Tarjánba vásárolni, de elmondta nekem azt is, hogy ugyanúgy eljárnak Lengyelországba is piacra. Az is olyan távolságra van tőlük, mint Magyarország.

 

Tíz évig dolgoztunk együtt, én Csízben voltam főépítész, ő Szliács-fürdő beruházási osztályán műszaki specialista. A sokszor feszített tempójú építkezések az évek alatt összehoztak bennünket, barátok lettünk.

 

Salgótarján 17 kilométer távolságra van a Medvesaljától. Az út követi az államhatárt, fele kanyargós út föl a gerincig, majd ugyanaz lefelé Salgótarjánig. A Cserhát hegységnek ez a része főleg akácerdő, melyek az év ebben a szakaszában nem mutatnak túlságosan szép látványt. Nem úgy, mint májusban, akácvirágzáskor, amikor gyönyörű és illatos a táj. Akkor lépten-nyomon méhészekkel lehet itt találkozni. Most szürke, ködös minden. Ilyenkor érti meg az ember, miért díszítünk adventra, karácsonyra, miért próbálunk mindent csillogtatni-villogtatni odahaza, a szűkebb környezetünkben.

 hirdetes_300x300  

 

 

Időre találkoztunk, segítettem Rudonak bevásárolni. Tolmácsoltam ahol kellett, de az a valóság, hogy az árusok nagy része ért szlovákul. Ha az ember párkit kér horcsicával megértik. Adnak neki. Sok itt a szlovák vásárló, de a város körüli falvakban is sok szlovák lakik, akik itt árusok.

 

 

Megtörtént a vásárlás, ittunk egy kávét, elbeszélgettünk, aztán elbúcsúztunk egymástól.

 

– Kellemes ünnepeket! Üdvözlöm a Szliácsiakat!

 

– Nazdar Gejza! Pozdravuj Čížanov!

 

A továbbiakban kihasználtam az alkalmat és a piac felügyelőség engedélyével képeket készítettem a kedves olvasók számára. Megpróbálva visszaadni a piac hangulatát, az áru- kínálatot az árakkal együtt.

 

 

A vásárcsarnokot és piacot 1977-ben építette fel a város egy fürdőkomplexum és uszoda helyére. Jelentőségét Salgótarján Megyei Jogú Város Csarnok és Piacigazgatósága a következőképen határozza meg:

 

„A salgótarjáni Vásárcsarnok és Piac a mai napig meghatározó szerepet tölt be a város és a környék lakosságának életében. A piac sokszínűségét az itt lakók alakították ki és formálják nap, mint nap, igényeik szerint. Ez egy különleges hely, atmoszférája rohanó világunkban is lehetőséget nyújt az emberi kapcsolatok ápolására. A vásárlók válogathatnak, alkudozhatnak az alapvetően magyar árukínálatból. A vevő és az eladó közvetlen kapcsolata itt bizalomra épül, megtartva a régi árusítás hagyományait.”

 

A felügyelő elmondta, hogy jövőre elkezdik a piac felújítását. Az elképzelés szerint 2019 végére be is kell fejezni a beruházást, amelynek értéke nagyságrendben egymilliárd forint (mintegy 30 millió euró).

 

Ezúton is köszönjük a piac vezetésének az információkat és a fényképezés engedélyezését.

 

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!