A napokban Magyarország északi részén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózd mellett afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

 

Hangony község külterületén január 13-án azonosították a vírust. Ez a terület eddig is magas kockázati területként volt besorolva. A múlt évben vírust mutattak ki több lelőtt, vagy elhullott vaddisznó tetemében itt is, de Heves megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén is. A magyar hatóság szerint a járványügyi nyomozás folyamatban van. Az elmúlt négy hónapban a területről beküldött több mint 150 kilőtt vaddisznóból származó minta rendre negatív eredményt adott – olvashattuk a magyarországi Agro Napló szakfolyóirat január 14-i számában.

 

Afrikai sertéspestis Ózd mellett.

 

Mivel az eset közvetlenül az államhatár mellett történt, a Körkép.sk megkérdezte MVDr. Rudolf Smrigát, a Rimaszombati Körzeti Állategészségügyi Hivatal igazgatóját, hogy mi a szlovák hatóságok álláspontja az esettel kapcsolatban.

 hirdetes_300x300  

 

Az igazgató elmondta, hogy már megkapták a magyar hatóságtól a releváns tájékoztatást. Eszerint a magyar hatóság haladéktalanul elrendelt minden szükséges intézkedést.

 

„A mi hatóságunk Prof. MVDr. Jozef Bíreš, DrSc. központi igazgató irányításával január 17-én, csütörtökön fog ülésezni itt, Rimaszombatban. Megismerkedik a legújabb fejleményekkel, elemzi a helyzetet és javasolni fogja a haladéktalanul szükséges intézkedéseket. Ezek közé tartozik a járványügyi védekezés szempontjából fontos, szigorúan korlátozott területeknek az esetleges megváltoztatása, más intézkedések foganatosítása a vadásztársaságok, községek, de a lakosság körében is”

 

– mondta az igazgató.

 

MVDr. Rudolf Smriga.

 

Hangsúlyozta, hogy az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes, ám a gazdasági károk okozásában a jelentősége nagyon magas fokú. Ennek következménye a megbetegedett állomány leölése mellett a kereskedelmi korlátozásokból adódhat.

 

Elmondta, hogy Szlovákia területén jelenleg nincs regisztrálva ASP. Fontos azonban, hogy a hatóság intézkedéseit az érintett szubjektumok és a lakosság fokozott figyelemmel kövesse, és igyekezzen azokat betartani minden körülmények között. Ezek az intézkedések sokszor kellemetlenek, ám ha betartjuk őket, elkerülhetjük a radikális intézkedéseket, amelyek bizony sokszor igen kemények.

 

Afrikai sertéspestis.

 

„A Magyarország területén észlelt esetek következményeként tulajdonképpen az egész határszakasz mellett veszélyeztetett „érintkezési” zónát alakítottunk ki már eddig is. Ezen a területen kötelező jelenteni minden lelőtt, vagy elhullva talált vaddisznót, amiért a hatóság még fizet is. Tudni kell, hogy minden intézkedést a lakosság egészségének és vagyonának védelme érdekében hozunk”

 

– mondta az igazgató.

 

Sajnos a betegség nemcsak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan terjedhet. Felhívja minden állattartó figyelmét a felelős magatartásra a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének meggátlása érdekben is.  Fontos, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, értesítse az állategészségügyi szolgálatot (veterinárna služba).

 

Afrikai sertéspestis – veszélyeztetett területek Szlovákiában.

 

Hangony község szlovákiai szomszédja Harmac (Chrámec) község. Tudni kell, hogy itt már volt egyszer egy (nem afrikai) klasszikus sertéspestis góc, még 1993-ban. Az akkori intézkedések következtében a fertőzött sertéseket megsemmisítették.

 

„Ebből a szempontból is nagy jelentőséget tulajdonítunk a térségben történt mostani esetnek.”

 

Tudjuk, hogy újabban a lakosoknak be kell jelenteni, ha tartanak vagy leölnek akárcsak egy disznót is. A Körkép.sk megkérdezte, hogy összefügg-e ez az intézkedés az ASP környező országokban tapasztalt nagymértékű terjedésével?

 

„Természetesen összefügg. Érvényes az EU rendelete, mely szerint a disznótartást és a disznóvágást be kell jelenteni hozzánk. Eddig kivételt kaptunk a rendelet alól, ha valaki csak egy sertést tartott, vagy ölt le saját használatra, ezt ugyanis nem kellett jelenteni. Ezt a kivételt szüntette meg az EU a múlt év novemberében. Mi is tudatosítjuk, hogy ez a lakosok szemében népszerűtlen, kellemetlen intézkedés, de kérjük a megértésüket, mivel a helyzet nem egyszerű, a helyzet komoly!”

 

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei, Nébih honlapja, ŠVPS SR honlapja, Facebook.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!