A Doppingellenes Világügynökség azt javasolta a Nemzetközi Atlétika Szövetségnek (IAAF), hogy a doppingbotrány miatt zárja ki az orosz atlétákat minden versenyről, beleértve az olimpiát is. Dick Pound, az orosz doppingügyet vizsgáló csoport vezetője államilag támogatott doppingolásról beszélt. Eszerint Vitalij Mutko orosz sportminiszter közvetlen utasítására manipuláltak bizonyos mintákkal.

A WADA szerint a 2012-es londoni olimpiát „elszabotálták” a gyanús mintákat adó orosz atlétákkal szembeni, széles körű tétlenséggel. A szervezet egyúttal javasolja a moszkvai doppinglabor akkreditációjának megvonását, mivel a vád szerint 1417 mintát szándékosan megsemmisítettek.

Sebastian Coe, az IAAF elnöke nyugtalanítónak nevezte a tájékoztatást, és már felszólította a szervezet végrehajtó tanácsát, hogy mérlegelje az Orosz Atlétikai Szövetség elleni szankciók lehetőségét.

„Bármiféle eltiltásról az atlétikai szövetség ülésén, novemberben tárgyalhatunk. A kivizsgálásnak meg kell mutatnia, hogy a szövetség hibázott, és nem a sportolók személy szerint. Utóbbiaknak is meg kell adni a lehetőséget, hogy tisztázzák magukat a vádak alól” – mondta Vagyim Zelecsenok, a RusAthletics vezetője, majd hozzátette, hogy sem a WADA, se a NOB nem tilthatja el Oroszországot az atlétikai versenyeken való részvételtől.

(theguardian.com, kép: zeenews.india.com)

 hirdetes_300x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!