Cseh László az Eger klasszisa, olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, kilencvenötszörös magyar bajnok úszó 2002 óta minden világversenyről éremről tért haza. Az országos bajnokságokban begyűjtött érmeit pedig már számon tartani sem tudja, annyit szerzett.

 

Cseh László legutóbb Győrben négy számban is diadalmaskodott, ezzel megszerezte 100. felnőtt magyar bajnoki címét is, amit kizárólag az ötvenes medencében ért el.

 

„Nem tartom számon magamtól, a Wikipédián délelőtt összeszámoltuk, szerintem kilencvenkilencnél állok. De lehet, hogy száz, vagy százegy, meg kellene nézni otthon az érmeket, esetleg a jegyzőkönyveket.” – nyilatkozta Cseh.

 

Életút

 hirdetes_300x300  

 

Cseh László Budapesten született. Egy időben felmerült, hogy esetleg Amerikában folytatja tanulmányait, de végül maradt Magyarországon. A középiskola elvégzése után a Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahol műszaki menedzser szakon tanult.

 

Négy és fél éves korában tanult meg úszni, mindjárt a Budapesti Spartacusban kezdett.

 

Kazany, 2015. augusztus 4. Cseh László a kazanyi úszó-, vízilabda-, műugró- és műúszó-világbajnokság férfi 200 méteres pillangóúszásának elődöntőjében 2015. augusztus 4-én. (MTI/EPA/Patrick B. Krämer)
Kazany, 2015. augusztus 4.
Cseh László a kazanyi úszó-, vízilabda-, műugró- és műúszó-világbajnokság férfi 200 méteres pillangóúszásának elődöntőjében 2015. augusztus 4-én. (MTI/EPA/Patrick B. Krämer)

 

Gyermekkorában kiderült, hogy asztmás. Ezért 11 éves korában a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben kezelték három hétig. Vizsgálatok szerint a tüdővolumene jóval kisebb versenytársainál, emiatt számára még nehezebb az úszás.

 

2002-ben megszületett első sikere is, a riesai rövid pályás Európa-bajnokságon bronzérmes lett 400 méter vegyes úszásban. Innentől kezdve folyamatosan jó eredményeket ért el, szinte minden versenyről éremmel tért haza.

 

Rió előtt

 

Olimpiákon eddig öt érmet szerzett, az arany még hiányzik a gyűjteményéből amit idén Rióban pótolni szeretne, 2 bronz és 3 ezüst mellett. A világbajnokságokon összesen 12 érmet gyűjtött edigi pályafutása sorsán. 2 arany mellett, 5 ezüstöt és 5 bronzot. Eb éremgyűjteménye a legnagyobb, összesen 19 érmet gyűjtött és ezekből 12 aranyérmet.

 

Egy ember, akinek mindene az úszás

 

Fő száma korábban a hátúszás és a vegyes úszás volt. Újabban a hát- helyett inkább pillangóúszásban indul. Pályafutása kezdetétől a Spartacus versenyzője. Az úszószakosztály 2005 eleji kiválása óta a Kőbánya SC úszója lett, 2015 januárjától az Egri Uk versenyzője.

 

2015-ben az év európai uszójának választották. 2015 augusztusában megnősült.

 

Kép forrása: Cseh László hivatalos facebook oldala

 

Körkép.sk/wikipedia

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!