Folytatódik Eb-nyereményjátékunk, melynek fődíja egy eredeti magyar válogatott mez – kérdésünk a cikk alján.

 

A közelgő kontinenstorna egy újabb izgalmas esemény az európai futballban, amely mágnesként vonzza a szurkolók figyelmét Franciaország felé – ma bemutatjuk az Európa-bajnokság helyszíneit köztük a magyar válogatottét is.

 

A franciák 1960 és 1984 után harmadszor lesznek házigazdái az Eb-nek. Ez lesz az első olyan Európa-bajnokság, ahol 16 csapat helyett 24 szerepel, köztük 44 év után a magyar válogatott is.

 

 hirdetes_300x300  

Emiatt a lebonyolítás is változik, több mérkőzést rendeznek melyhez több stadionra lesz szükség. Franciaország még a rendezés elnyerése előtt nagyobb stadionok építését tervezte, amit 1,7 milliárd euróból meg is valósítottak. Bordeauxban, Lyonban, Lilleben és Nizzában új arénák épültek, míg a többi 6 helyszínt felújították.

 

Stadionbemutató 

 

Stadionbemutató rovatunkban három részben mutatjuk be a Körkép.sk olvasóinak a 2016-os Európa-bajnokság helyszíneit.  A kontinenstornát összesen tíz helyszínen rendezik meg, köztük Párizsban két stadionban is lesznek mérkőzések.

 

Stadionbemutató rovatunk első részében a torna négy létesítményét, köztük a magyar válogatott mérkőzéseinek helyszíneit mutatjuk be.

 

uefa_img
10 stílus, 10 létesítmény

 

Párizs – Saint Denis (Stade de France): kapacitás – 80 ezer néző

 

Az idei Európa-bajnokság legnagyobb létesítménye a párizsi Stade de France, közel 80 ezer néző befogadására alkalmas. A francia nemzeti stadion a 1998-as világbajnokságra épült. Ez az egyetlen olyan létesítmény a világon, ahol labdarúgó- és rögbi világbajnoki döntőt is rendeztek, mellett két alkalommal Bajnokok Ligája döntőt is.

 

A behúzható széksoroknak köszönhetően a pálya atlétikai versenyek lebonyolítására is alkalmas. A párizsi létesítményben rendezik majd a döntőt július 10-én.

 

2043030_w1
A párizsi Stade de France a döntő helyszíne lesz

 

Párizs egyike azon városoknak, ahol a legtöbb épített látnivaló található. Az Eiffel-torony, és Párizs egyik szimbóluma, a Diadalív.

 

 

Mérkőzések:

 

Franciaország – Románia – június 10.

Írország – Svédország – június 13.

Németország – Lengyelország – június 16.

Izland – Ausztria – június 22.

Nyolcaddöntő – június 27.

Negyeddöntő – július 3.

DÖNTŐ – július 10.

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEINEK HELYSZÍNEI:

 

A magyar csapat 44 év után szerepelhet ismét a kontinenstornán. Válogatottunk pótselejtezőben harcolta ki a részvételt a franciaországi Eb-n, miután a norvégokat búcsúztatták Geráék.

 

Priskinék ezekben a létesítményekben harcolhatják ki a továbbjutást.

 

Mairseille – Stade Vélodrome: kapacitás – 67 ezer néző

 

A 2014-ben felújított Stade Vélodrome
A 2014-ben felújított Stade Vélodrome

 

Marseille történelmi, mégis kozmopolita város, rengeteg látnivalóval. Templomok, művészeti galériák, fehérhomokos strandok, elegáns éttermek, kifogyhatatlan szórakozási lehetőségek teszik vonzóvá az ország déli részén, a Földközi-tenger partján Párizs és Lyon mögött Franciaország harmadik legnagyobb városát.

 

Az Olimpique Mairseille stadionját eredetileg 80 ezerre szerették volna bőviteni, de végül csak 67 ezer lett belőle, mivel a tetőszerkezet megépítése sok időt vett volna igénybe. A felújitási költségek így is közel 151 millió euróba kerültek az államnak.

 

A magyar válogatott június 18-án Izland ellen második mérkőzésén lép pályára a Stade Vélodrome-ban.

 

 

Mérkőzések a stadionban:

 

Anglia – Oroszország – június 11.

Franciaroszág – Albánia – június 13.

Izland – Magyarország – június 18.

Ukrajna – Lengyelország – június 21.

Negyeddöntő – június 30.

Elődöntő – július 7.

 

Lyon – Stade de Lyon: kapacitás – 59 ezer néző

 

A Grand stade de Lyon, vagy Stade des Lumières a franciaroszági kontinenstorna egyik új létesítménye, mely 2016 januárjábna nyitotta meg kapuit a szurkolók előtt. A létesítmény tulajdonosa az OL Groupe vállalat, mely az Olympique Lyon labdarúgócsapatot is működteti, így a stadion az utóbbi hazai pályájának is számít.

 

Ez az egyik olyan jelentős futballstadion az országban, melynek egy futballklub és nem az helyi önkormányzat a tulajdonosa.

 

2330665_w1
Az Eb egyik új stadionja a Stade de Lyon

 

Az 59 186 férőhelyes stadion befogadóképességét tekintve az ország 3. és Európa 27. legnagyobb stadionjának számít. A létesítményt 2016. január 9-én adták át. A stadionnal azonos nevű épületegyüttes üzleti parkot, orvosi- és fitneszközpontot, szállodákat, éttermeket, sportmúzeumot, szabadidőközpontot és az Olympique Lyon edzőközpontját foglalja magába.

 

Az új létesítmény megépítésének költsége közel 320 millió euróba került. A magyar válogatott június 22-én a torna egyik esélyese, Portugália ellen léphet pályára ebben az impozáns arénában.

 

 

Mérkőzések a stadionban:

 

Belgium – Olaszország – június 13.

Ukrajna – Észak-Írország – június 16.

Románia – Albánia – június 19.

MAGYARORSZÁG – PORTUGÁLIA – június 22.

Nyolcaddöntő – június 26.

Elődöntő – július 6.

 

Bordeux – Stade de Bordeux: kapacitás – 42 ezer néző

 

A bordeux-i futball új szentélyének építése 2013-ban kezdődött és közel két évig tartottak a munkálatok. A stadion 2015. május 15-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Az aréna építésének költsége közel 184 millió euróra rúgott.

 

Stade-de-Bordeaux-Stadium-1
A Girondis Bordeaux otthona a Stade de Bordeaux

 

A Nouveau Stade de Bordeaux a város csapatának a Girondis Bordeaux-nak a stadionja. A magyar szurkolók akár testközelből is megismerkedhetnek június 14-én a gyönyörű arénával az osztrákok elleni mérkőzésen. A Körkép.sk is a helyszínen tekinti meg a mérkőzést, amelyről beszámolóval is jelentkezünk.

 

 

Mérkőzések a stadionban:

 

Wales – Szlovákia – június 11.

AUSZTRIA – MAGYARORSZÁG – június 14.

Belgium – Írország – június 18.

Horvátország – Spanyolország – június 21.

NEGYEDDÖNTŐ – július 2.

 

Nyereményjáték

 

Eb-nyereményjátékunk részleteiről, mely május 23 és június 9 között tart, itt olvashatnak. Fődíjunk a magyar válogatott hivatalos meze.

 

Negyedik kérdésünk: Az idei Eb helyszínei közül hol rendeztek már világbajnoki döntőt ?

 

A válasz: Stade de France
B válasz: Stade Vélodrome
C válasz: Parc des Princes
D válasz: Stade de Lyon

 

A  helyes választ a kérdés számának megjelölésével (pl. Eb-játék 4. kérdés – helyes válasz: A) együtt kérjük küldje el a korkepjatek(kukac)gmail (pont) com e-mail címre. A levél tárgya: Eb-nyereményjáték.

 

Beküldési határidő:szombat  este 20.00 (a következő kérdésig).

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!