Az európai klubfutball 2015/2016-os idénye elérkezett a szezon utolsó mérkőzéséhez. A milánói BL-döntőben a két madridi alakulat, a Real és az Atletico mérkőzik meg egymással.

 

A sorozatról

 

A Bajnokok Ligája az európai klubcsapatok részvételével évente megrendezett labdarúgósorozat. Minden európai országból az elmúlt időszakban elért eredményeiktől függően indulhat egy, kettő, három, illetve négy klub.

 

 hirdetes_400x285  

A BL győztese részt vesz az UEFA-szuperkupa döntőjében, ahol az Európa-liga győztesével játszik, emellett részvételi jogot szerez a FIFA-klubvilágbajnokságra is.

 

20151214bajnokok-ligaja-sorsolasbl-sorsolasbl-trofea1
A győztesnek járó trófea

 

Az UEFA-Bajnokok Ligája elődje, a Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK) 1955-ben indult. A győzelem nem kevés pénzjutalommal is jár. Az idei kupagyőztes minden juttatást beleszámítva 120 millió eurót tehet zsebre.

 

Érdekesség, hogy Milánóban megismétlődik a 2014-es finálé. Két éve szintén a két madridi alakulat, a Real és az Atletico feszült egymásnak.

 

Helyszín

 

Az idei döntőnek Milánó városa ad otthont a San Siró, vagy más néven Stadio Giuseppe Meazza stadionban. Ez az otthona Olaszország három legsikeresebb klubja közül kettőnek, az AC Milannak és az Internek. A 83 ezer néző befogadására alkalmas létesítmény, melyet 1926-ban nyitották meg majd 1989-ben újították fel a férőhelyek számát tekintve az ország legnagyobb stadionja.

 

San_Siro_wide
A San Siro panorámája

 

A sorozat legsikeresebb klubjai

 

A sorozat legeredményesebb csapata az idei döntős Real Madrid, 10 győzelemmel. Ronaldóék 2014-ben éppen az Atletico Madridot győzték le a fináléban, emelett 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002-ben is a legjobbnak bizonyultak.

 

A királyi gárda mögött a másik legeredményesebb klub az olasz AC Milan csapata 7 sikerrel, legutóbb 2007-ben emelhették magasba a trófeát. Öt kupagyőzelemmel rendelkezik három alakulat, nevezetesen a német Bayern München, az idei címvédő Barcelona és az angol Liverpool is.

 

493647673.0
A Real Madrid legutóbbi 2014-es győzelme

 

A hollandok legendás csapata az Ajax Amszterdam is négy alkalommal hódította el a legrangosabb európai kupát, de három sikerrel büszkélkedhet még a másik milánói gárda, az Inter és az angol Manchester United is.

 

A legtöbb elvesztett kupadöntővel az olasz Juventus csapata rendelkezik szám szerint hattal. A torinóiakon kívül még a portugál Benfica és a német Bayern München is öt alkalommal hagyta el vesztesen a finálét.

 

Út a döntőig 

 

A Real Madrid a csoportkörben a francia PSG, az ukrán Shaktar Doneck, és a svéd Malmö csapatával szerepelt egy kvartettben. Ramosék veretlenül, 5 győzelemmel és 1 döntetlennel csoportelsőként jutottak tovább.

 

A nyolcaddöntőben az olasz AS Roma következett Ronaldóéknak, akiken sima kettős győzelemmel 4:0-ás összesítéssel jutottak tovább. A negyeddöntőben már nehezebb dolguk volt a Real játékosainak, hiszen a német Wolfsburg otthonában nagy meglepetésre 2:0-ra kikaptak, amit a madridi visszavágón megfordítottak Benzemáék és 3:2-es összesítéssel bejutottak a legjobb négy csapat közé.

 

Az elődöntőben az angol Manchester City következett, akik először szerepelhettek az elődöntőben a BL történetében. A manchesteri gólnélküli döntetlent követően a királyi gárda hazai pályán egy góllal bizonyult jobbnak Agüeroéknál így 14. alkalommal is bejutott a döntőbe.

 

Cho9Vq1WsAE6RUB
A milánói finálé hivatalos posztere

 

Torresék a csoportkörben a portugál Benfica, a török Galatasaray és a kazah Astana-val kerültek egy csoportba. Az Atletico is csoportelsőként jutott tovább 4 győzelemmel, egy döntetlennel és  egy vereséggel.

 

A nyolcaddöntőben nehéz mérkőzés várt Simeone csapatára, hiszen a holland PSV csapatát csak büntetőkkel tudták búcsúztatni. A negyeddöntőben újabb nehéz feladat várt Griezmannékra, hiszen a nagy rivális Barcelona következett. Barcelonai 2:1-es vereséget követően az Atletico hazai pályán 2:0-ra legyőzte Messiéket. A legjobb négy között a Bayern München következett.

 

A madridiak hazai pályán kezdtek a Bayern ellen és az első mérkőzésen egygólos előnyre tettek szert. A visszavágón egy rendkívül izgalmas mérkőzésen 2:1-re nyerni tudtak a bajorok, de idegenbeli góljuknak köszönhetően a madridiak jutottak a milánói döntőbe.

 

Egymás elleni mérleg 

 

A két klub a spanyol élvonalból nagyon jól ismerik egymást. Összesen 212 alkalommal mérkőztek már meg egymással. A madridi derbiken a Real 107 győzelemmel, míg az Atletico 54 győzelemmel büszkélkedhet, 51 döntetlen mellett. Legutóbb február 27-én a Real otthonában győzött 1:0-ra az Atletico.

 

chrhhrnveaa-rxy
A döntő két kulcsfigurája lehet Crsitano Ronaldo vs. Griezmann

 

A Bajnokok Ligájában eddig hat alkalommal találkozott a két gárda, az idei BL döntő lesz a hetedik. A Real a BL-ben négy alkalommal győzte le városi riválist, míg egy alkalommal született döntetlen, illetve Atletico siker.

 

Az Atleticonak nem lehetnek szép emlékei a döntőkről, hiszen két alkalommal kerültek fináléba, de mindkétszer elbukták azt. Legutóbb éppen a Real ellen, pedig a 90. percig vezettek. Ekkor Ramos egy fejessel egyenlített, a hosszabbításban pedig 4:1-re lemosták a pályáról az Atleticot.

 

Várható kezdőcsapatok

 

A két gárdának nincs eltiltottja, így mindenkire számíthat a két tréner. A Real oldalán azonban lesz egy komoly hiányzó, aki a BL döntő mellett az Eb-t is kihagyj. Nevezetesen a francia Raphael Varane.

 

Zidane és Simeone is a legerősebb kezdőjét küldi csatába. A legeredményesebb játékos a Real oldalán keresendő a portugál zseni Ronaldo személyében, aki 16 gólt szerzett már az idei sorozatban és emelett 4 gólpasszt is jegyez. Mellette Benzema szerzett még négy találatot a sorozatban.

 

Az Atletico legeredményesebb játékosa a francia Griezmann 7 találattal, őt követi a háromgólos Niguez.

6924_real_madrid_atletico_madrid_bl_donto_kezdok
Kép: whoscored.com

 

Promó

 

Végezetül pedig egy kis kedvcsináló az esti fináléra.

 

https://www.youtube.com/watch?v=cg26COOwpIk

 

A döntőre ma este 20:45-kor kerül sor, a mérkőzést az M4 Sport és a szlovák televízió egyes csatornája, illetve a Digi Sport 3 adója is élőben közvetít. A mérkőzésről a Körkép.sk is beszámol.

 

Képek forrása: uefa.com

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!