A 2013-as Brazil Nagydíj óta először ünnepelhetett edzéselsőséget a Red Bull, az ausztrál Daniel Ricciardo révén. A Spanyol Nagydíj hőse, az ifjú Verstappen már az időmérő első szakaszában búcsúzott.

 

Monte Carlo, a leglassabb futam helyszíne

 

A monacói nagydíj a Formula–1 egyik futama, amelynek elődjét először 1929-ben szervezte meg Anthony Noghès a monacói városi pályán, Monte Carlóban. Az első Formula–1-es monacói nagydíjat már a sorozat első szezonjában, az 1950-esben is megrendezték. A szűk városi pályán a versenyzők mindössze 150 km/óra körüli átlagsebességet tudnak elérni, ezért a monacói a sportág leglassabb futama. A verseny hossza 78 kör, ami körülbelül 260,52 kilométert tesz ki.

 

 hirdetes_300x300  
800px-Monaco_Grand_Hotel_Hairpin
Grand Hotel kanyar

 

A miniállamban a legtöbb alkalommal a brazil Ayrton Senna tudott nyerni hatszor és első helyről indulni is ötször. De a német  Michael Schumacher is öt alkalommal győzött Monacóban.  A csapatok közül a McLaren a legsikeresebb, összesen tizenötször győztek. Legutoljára 2015-ben a német Nico Rosberg nyert Monacóban a Mercedessel.

 

Az időmérő edzés krónikája 

 

Az időmérő első szakaszában kétszer is meg kellett szakítani az edzést, előbb a Sauber brazilja, Nasr az első percekben elfüstölt, ezért félrehúzódott. Nem sokkal az első szakasz vége előtt az éppen gyorskört teljesítő, az előző futam hőse Max Versappen hibázott. Az uszodánál lévő sikánban nemcsak súrolta, de neki is kormányozta jobb első kerekét a pályára benyúló korlátnak és a felfüggesztése azonnal eltörött, ezzel pedig a fiatal holland búcsúzott az időmérőtől. A legjobb időt  Sebastian Vettel autózta , aki Lewis Hamilton, Nico Rosberg és Daniel Ricciardo előtt a legjobb idővel jutott tovább.

Verstappen balesete:

 

https://www.youtube.com/watch?v=CJreEDZdRkk

 

A második szakaszban óriási csata folyt az élen, aminek nagy nyertese Ricciardo volt, aki egy ravasz trükkel került előnybe: míg az élmezőny java az ultralágy gumikon futotta legjobb idejét a második szakaszban, a Red Bull ausztrálja inkább szuperlágyakon futotta amivel a holnapi versenyen nagy előnybe kerülhet taktikai szempontból.

 

A Q2-ben Rosberg végzett az élen Hamilton előtt majd őket követte Vettel és Ricciardo. A legjobb tízbe rajtuk kívül  Danyiil Kvjat és Carlos Sainz, a két Force India és Fernando Alonso jutott be. Az időmérő további részétől búcsúzott Valtteri Bottas, Esteban Gutiérrez, Jenson Button, Felipe Massa, Romain Grosjean és Kevin Magnussen.

 

Az időmérő záró szakasza nagy meglepetést hozott, ugyanis Daniel Ricciardo egy varázslatos kört futott amivel nagyon meglepte a Mercedeseket, amire nem is tudtak válaszolni az ezüstnyilak. Végül Rosberg lett a második a műszaki gondokkal küszködő Hamiltont megelőzve. A Ferrarik az utolsó szakaszban ismét tempót veszítettek, Vettel a rádióban panaszkodott, hogy az autó egyre rosszabb lesz.

A pole pozíciót érő kör:

 

https://www.youtube.com/watch?v=sKHk-_KuXBw

 

Daniel Ricciardo pályafutása első pole pozícióját szerezte, amivel megtörte a Mercedes sorozatát Monacóban – 2012 óta nem fordult elő, hogy Monacóban ne egy Mercedes pilóta nyerje az időmérőt.

 

Az időmérő edzés végeredménye:

monaco

Képek forrása: motorsport.com

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!