A mai labdarúgásban a sikerhez vezető út egyre kevésbé van kirakva látványos megoldásokkal, leheletfinom cselekkel, hatvan méteres tértátölelő átadásokkal, bravúros technikai megoldásokkal. Sokkal inkább jellemző rá a játék helyett a küzdelem, az erő, ami sok esetben a cél elérése érdekében átcsap akár erőszakosságba is.

 

Nem a nézők szórakoztatása az elsődleges cél, hanem az eredményesség, a céltudatos játék. Rengeteg pénzzel kecsegtet ugyanis egy-egy kupasorozatban a legjobbak közé jutás, nem beszélve magáról a trófea begyűjtéséről. Kis költségvetésű bajnokcsapatok teljesen esélytelenek a legjobbak közé jutásra, a spanyol, német esetleg olasz és angol bajnokság győztesei „passzolgatják” egymás között évek óta a Bajnokok Ligájának kupáját.

 

Milliós prémiumok

 

 hirdetes_400x285  

A Bajnokok Ligája idei szezonjára érvényes pénzdíj 1,257 milliárd euro!

 

A csoportkörök 32 résztvevő csapatának mindegyike 12 millió rajtpénzt kapott, és a csoport hat mérkőzésén minden győzelemért 1,5 milliós prémium járt. A döntetlen 500 ezret ért. A nyolcaddöntő további 5,5 milliót, a negyeddöntő 6, az elődöntő 7 milliót hozott a konyhára a két döntőbe jutott csapatnak – a Real Madrid és az Atletico Madridnak.

 

champions-league-trophy
A serleg. Kép: independent.co.uk

 

Az idei milánói döntő vesztese annyi pénzt kap, mint a tavalyi győztes Barcelona – 10,5 milliót. A végső győztes jutalma pedig 15 millió euró idén! Könnyen ki lehet számolni, hogy a milánói döntőig menetelő két madridi csapat mennyi pénzt kasszíroz be magának ebben a sorozatban.

 

Trükkös megoldások helyett célprémiumok

 

Nem csoda tehát, hogy ezek a horribilis összegek a játékosság rovására mennek, és labdarúgó pályákra kifutó csapatok játékosainak vérbeforgó szemei előtt trükkös megoldások helyett a célprémiumok lebegnek, aminek elérése érdekében kockáztatni képesek akár saját, de főképp ellenfelük testi épségét is. De legalábbis kézzel-lábbal felszántják a pályát.

 

final
Kép: realsport101.com

 

Ezért ritkaságba menő próbálkozás lesz a döntőben egy félpályáról elinduló és a kapuig tartó csatárszóló, a hátvédek elfektetése, mivel már az első elfekvőnek szánt hátvéd a földre érkezése előtt még a levegőből az elfekvőbe küldi a csatárt. És játékvezető legyen a talpán, aki az eszeveszett gyors játékban a beadásoknál észreveszi a tizenhatoson belüli birkózásban a könyöklést, fülhúzást, mogyorózást stb. (Hiába emelték már ötre a borotvahabbal, távkommunikációval ellátott játékvezetők számát).

 

Játékölő csapat

 

Célpénz szentesíti az eszközt alapon a trükközés sokszor a labda helyett testre irányul! Vajon mit ér a három kapufáról visszapattanó szemet gyönyörködtető ollózás, vagy két oda-vissza kötény esernyőcsellel fűszerezve, ha nem eredményez gólt? Sokkal értékesebb a kapust megtévesztő, a sorfalról lecsurgó, gólt eredményező szabadrúgás, vagy a gólvonalon túlra éppen hogy elvánszorgó, lecsúszott, pontatlan beadás.

 

Kép: jeffwallpapers.com

 

A BL finálé egyik résztvevője, az Atletico Madrid tipikus játékölő csapat, amit viszont nagyon céltudatosan és fegyelmezetten tud végrehajtani! A döntőbe jutásig úgy jutott át két focit játszó csapaton, a Barcelonán és a Bayern Münchenen, hogy senkit se ejtett ámulatba célratörő játékával.

 

Madridi házidöntő Milánóban

 

Ha szükséges, tizenketten tudnak védekezni, ha kell, belecsimpaszkodnak öten CR-ba, és nem engedik felugorni fejelni, ha a helyzet úgy hozza, leszakítják  Gareth Bale lábáról a focicsukákat, hogy ne tudjon megiramodni a szélen, de minden estre foggal-körömmel, nádi hegedűvel fogják megakadályozni a góllövést, miközben akár találhatnak is egy gólt, ha egyszer véletlenül odatévednek az  ellenfél kapuja elé.

 

CL-Finale Mailand
A döntő helyszíne. Kép: tlp-sportreisen.de

 

A Bajnokok Ligájában madridi házidöntő lesz Milánóban!

 

Nem örülök neki, nem hiszem, hogy szép foci lesz! Minden esetre érdekes, hogy a nem éppen szilárd lábakon álló spanyol gazdaságból micsoda sztárcsapatok képesek kinőni! Csak zárójelben jegyezném meg, hogy az idei spanyol bajnokcsapat az FC Barcelona lett, megelőzve a két madridi BL finalistát!

 

Csak zárójelben jegyezném meg, hogy ezen a hétvégén rendezik meg Kölnben a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában a Final Four döntőt szintén a Barcelona nélkül, de az MVM Veszprémmel….

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: gazzettaworld.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!