74 éves korában meghalt Muhammed Ali bokszlegenda, az első nehézsúlyú ökölvívó, aki háromszor nyerte el a világbajnoki övet. A világ egyik legismertebb sportolója légzési nehézségekkel került kórházba, több mint harminc éve Parkinson-kórban szenvedett.

 

Ali a hét elején került kórházba az Arizona állambeli (USA) Phoenixben légzési nehézségekkel.

 

„Minden idők legnagyobb harcosa volt, de ökölvívó karrierje másodlagos a világra gyakorolt hatása mellett. Korának legnagyobb úttörője volt, a rasszok közötti kapcsolatokért és az emberek nézeteinek megváltoztatásáért végül többet tett, mint Martin Luther King.”

 

mondta Bob Arum, a sportoló egyik támogatója.

 hirdetes_810x300  

 

Forrás: BBC.com
Forrás: BBC.com

 

Út a világbajnoki övig

 

Muhammad Ali eredeti nevét Cassius Marcellus Clay Jr. 1942-ben született Kentuckyban, Louisvilleben. Nevét az ókori római szenátortól, Caius Cassiusról kapta, aki ellenezte a rabszolgaságot. 12 éves korától bokszolt, 16 évesen otthagyta az iskolát.

 

Első profi meccsét 1960 októberében abszolválta, majd zsinórban 18 mérkőzést nyert meg, 15-öt kiütéssel. 1964-ben a világbajnoki övért folytatott címmérkőzésen kiütötte a verhetetlennek tartott Sonny Listont.

 

 

A világbajnoki öv megszerzése után felvette az iszlám vallást, és csatlakozott  az Iszlám Nemzete nevű afrikai aktivista csoporthoz. Nevét ekkor változtta Muhammad Alira.

 

1967-ben a vietnámi háború idején vallási okokra hivatkozva megtagadta a katonai szolgálatot, ezért a Bokszvilágszövetség megfosztotta bajnoki címétől, engedélyét pedig bevonták. A legfelsőbb bíróság csupán három évvel később hozott ítéletet Ali javára. Ezt követő, Joe Frazier elleni első meccsét a 20. század összecsapásának nevezték, de Ali pontozással elvesztette a mérkőzést.

 

Muhammad Ali 1965-ben a Sonny Liston felett győzedelmeskedett. Forrás: youtube.com
Muhammad Ali 1964-ben a Sonny Liston felett győzedelmeskedett. Forrás: youtube.com

 

Nyugdíjazása után is tevékeny aktivista

 

1981-ben vonult vissza a sporttól, karrierje során vívott 61 mérkőzéséből 56-t megnyert. Elnyerte az Évszázad Sportolója valamint az Évszázad Sportszemélyisége címet. Betegsége ellenére sokat utazott, aktivistaként tevékenykedett. Mikor megkérdezték tőle, mit szeretne, hogyan emlékezzen rá az utókor, úgy válaszolt:

 

„Mint a férfira, aki sosem árulta el az övéit. De ha ez túlzás lenne, akkor csak úgy, mint egy jó ökölvívóra. De az sem érdekel, ha nem említi meg, milyen szép vagyok”.

 

Muhammad Ali cuddling his daughters Laila, (L)and Hana at a hotel in London, December 1978. Action Images/MSI
Muhammad Ali lányaival, Laila-val és Hana-val, Londonban 1978 decemberében. Forrás: Reuters.com

 

Az Évszázad Sportszemélyisége díjának átvételekor 1999-ben. Forrás: BBC.com
Az Évszázad Sportszemélyisége díjának átvételekor 1999-ben. Forrás: BBC.com

 

BBC, HNonline.sk, Reuters.com

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!