Folytatódik Eb-nyereményjátékunk, melynek fődíja egy eredeti magyar válogatott mez – kérdésünk a cikk alján.  

 

A Körkép.sk szerkesztősége nem csak a torna alatt, hanem az azt megelőző időszakban is cikksorozatokkal jelentkezik. Most az egyes csoportokat mutatjuk be, jöjjön a D-csoport.

 

A D-csoportban a címvédő spanyolok mellett, a világsztárokkal teli horvátok, csehek és törökök kaptak helyet. Mérkőzéseiket Párizsban, Nizzában, Toulouse-ban, Bordeux-ban és Lens városában rendezik.

 

 hirdetes_810x300  

Spanyolország – a címvédő

 

A címvédő spanyol csapat 23 fős kerete hemzseg a sztároktól. Vicente del Bosque szövetségi kapitány továbbra is számol a szezon során egyre többet hibázó legendás Iker Casillas-szal is, de helyett kapott a keretben a Manchester United remek formában védő hálóőre De Gea és a Sevilla portása Rico is.

 

A védők közül Daniel Carvajal maradt ki a BL-döntőben elszenvedett sérülése miatt. A rutinos védők, mint például Sergio Ramos, Piqué, Juanfran vagy Jordi Alba ezúttal sem hiányozhatnak.

 

A legnagyobb nevek, akik kimaradtak, a középpályások között keresendők. Nem lesz ott az Eb-n Juan Mata a Manchester United játékosa és Santi Cazorla, mint ahogy Jesus Navas sem. A keretszűkítésnél 1-1 madridi játékos maradt ki Vicente de Bosque 23 fős listájából, nevezetesen Saúl Niguez az Atletico Madrid és Isco a Real Mardrid sztárja.

 

A támadók közül a legnagyobb kimaradó Fernando Torres, aki a legutóbbi Eb-n gólokat is szerzett.

 

A spanyolok 23 fős kerete:

 

Kapusok: Iker Casillas (Porto), David De Gea (Manchester United), Sergio Rico (Sevilla).
Hátvédek: Juanfran (Atletico Madrid), Hector Bellerin (Arsenal), Mikel San Jose (Athletic Bilbao), Gerard Pique (Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid), Marc Bartra (Barcelona), Cesar Azpilicueta (Chelsea), Jordi Alba (Barcelona).
Középpályások: Bruno Soriano (Villarreal), David Silva (Manchester City), Cesc Fabregas (Chelsea), Koke (Atletico Madrid), Sergio Busquets (Barcelona), Andres Iniesta (Barcelona), Pedro (Chelsea), Thiago (Bayern).
Csatárok: Alvaro Morata (Juventus), Aritz Aduriz (Athletic Bilbao), Nolito (Celta Vigo), Lucas Vazquez (Real Madrid).

 

a spanyol válogatott
a spanyol válogatott

 

Spanyolország az Európa-bajnokságokon

 

A Spanyol Labdarúgó Szövetséget 1913-ban alapították, a válogatott az 1928-as antwerpeni olimpiai játékokon debütált. Európa-bajnokságon eddig kilenc alkalommal szerepelt. 1964-ben a spanyolok a címvédő szovjeteket győzték le 2-1 arányban a hazai rendezésű tornán a Santiago Bernabéu Stadionban.

 

Két évtizedes visszaesés után a válogatott a 90-es évektől jött újra lendületbe. 1996-ban és 2000-ben a negyeddöntőig jutott az Európa-bajnokságon. Az igazi siker azonban 2008-ban következett be, amikor a döntőben a németeket 1-0 arányban verve megnyerték az Eb-t.

 

2012-ben megvédték címüket, ezúttal az olasz válogatotton gázoltak át simám 4-0-ra. A spanyolok az idei tornán is a legnagyobb esélyesek közé tartoznak, de kérdés, sikerül-e harmadszor is zsinórban elfoglalniuk Európa trónját. A választ a pénteken kezdődő seregszemlén megkapjuk.

 

a 2008-as spanyol siker a németek ellen
a 2008-as spanyol siker a németek ellen

 

A spanyol csapat mérkőzései az Eb-n:

 

2016. június 13. 15:00 – Spanyolország – Csehország (Toulouse, Stadium de Toulouse)
2016. június 17. 21:00 – Spanyolország – Törökország (Nizza, Stade de Nice)
2016. június 21. 21:00 – Horvátország – Spanyolország (Bordeux, Stade de Bordeux)

 

 

Horvátország – világsztárokkal a fedélzeten

 

Ante Cacic szövetségi kapitány keretében világsztárok kaptak helyet. A legnagyobb hiányzó név Dejan Lovren a Liverpool védője, aki mindezt saját magának köszönheti. Történt ugyanis, hogy a Magyarország elleni mérkőzést követően ultimátumot adott a szövetségi kapitánynak A barátságos meccs után közölte a kapitánnyal: vagy garantálja számára, hogy kezdő lesz az Európa-bajnokságon, vagy lemondja a szereplést. Cacic hangsúlyozta, ha a védő nem változtat az álláspontján, nem kap meghívást. Nos, a kapitány be is tartotta, és kihagyta Lovrent az Eb-re utazó keretből.

 

Ami viszont az utazók névsorát illeti, Luka Modric a Real Madrid játékosa, vagy Ivan Rakitic a Barcelona középpályása ott lesz. De megtalálható a keretben Ivan Perisic az Inter és Mario Mandzukic a Juventus játékosa is.

 

A horvátok 23 fős kerete:

 

Kapusok: Danijel Subasic (Monaco), Lovre Kalinic (Hajduk Split), Ivan Vargic (Rijeka).
Hátvédek: Vedran Corluka (Lokomotiv Moszkva), Darijo Srna (Sahtar Donyeck), Domagoj Vida (Dinamo Kijev), Sime Vrsaljko (Sassuolo), Gordon Schildenfeld (Dinamo Zagreb), Ivan Strinic (Napoli), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen).
Középpályások: Luka Modric (Real Madrid), Ivan Rakitic (Barcelona), Mateo Kovacic (Real Madrid), Marcelo Brozovic (Inter Milan), Milan Badelj (Fiorentina), Ivan Perisic (Inter Milan), Marko Rog (Dinamo Zagreb), Ante Coric (Dinamo Zagreb).
Csatárok: Mario Mandzukic (Juventus), Nikola Kalinic (Fiorentina), Marko Pjaca (Dinamo Zagreb), Duje Cop (Dinamo Zagreb), Andrej Kramaric (Leicester)

 

shutterstock_326821382-681x454
A horvát válogatott

 

Horvátország az Európa-bajnokságokon:

 

A horvát labdarúgó válogatott, mely 1992-ben nyert felvételt a FIFA-ba és az UEFA-ba eddig négy alkalommal jutott ki az Európa-bajnokságra. Miroslav Blažević kapitánysága idején az 1996-os Európa-bajnokság selejtezőiben indultak először nemzetközi megmérettetésen. Akkor a negyeddöntőig jutottak, majd 2008-ban is a negyeddöntő jelentette a végállomást. 2004-ben és 2012-ben már a csoportkörben elvérzett a horvát csapat.

 

Poland+v+Croatia+Group+B+Euro2008+YozBpRNCvF6x
a 2008-as Eb-n

A horvát csapat mérkőzései:

 

2016. június 12. 15:00 – Törökország – Horvátország (Párizs, Parc des Princes)
2016. június 17. 18:00 – Csehország – Horvátország (St.-Etienne, Stade Geoffroy-Guichard)
2016. június 21. 21:00 – Horvátország – Spanyolország (Bordeux, Stade de Bordeux)

 

 

Törökország – régi új edzővel

 

Fatih Terim szövetségi kapitány a 2008-as Eb-t követően jutatta ki újra a töröket a kontinenstornára. 2008-ban az elődöntőig meneteltek. Erre megvan az esély ezúttal is, hiszen a törökök remek játékosokkal vágnak neki a tornának.

 

A csapat legnagyobb sztárjai a Barcelonában futballozó Arda Turan és a Bundesligában, a Leverkusen színeiben remek szezont futó Hakan Calhanoglu. De rutinos játékosnak számít még Topal a Fenerbahce játékosa, Sahin a Dortmundból és Burak Yilmaz a támadósorból, aki Kínában futballozik.

 

Nem került be a szűkített keretbe az eltiltott Gökhan Töre, aki nem léphetne pályára az első két Eb-mérkőzésen Horvátország és Spanyolország ellen. Viszont Eb-résztvevő lesz Emre Mor, aki kiválóan játszott a Nordsjaelland csapatában.

 

A törökök 23 fős kerete

 

Kapusok: Volkan Babacan (Basaksehir), Onur Recep Kivrak (Trabzonspor), Harun Tekin (Bursaspor).
Hátvédek: Gökhan Gönül (Fenerbahce), Sener Özbayrakli (Bursaspor), Semih Kaya (Galatasaray), Ahmet Calik (Genclerbirligi), Hakan Balta (Galatasaray), Caner Erkin (Fenerbahce), Ismail Köybasi (Besiktas).
Középpályások: Mehmet Topal (Fenerbahce), Selcuk Inan (Galatasaray), Ozan Tufan (Fenerbahce), Oguzhan Özyakup (Besiktas), Hakan Calhanoglu (Bayer Leverkusen), Nuri Sahin (Borussia Dortmund), Arda Turan (Barcelona), Olcay Sahan (Besiktas), Volkan Sen (Fenerbahce), Emre Mor (Nordsjaelland).
Csatárok: Burak Yilmaz (Beijing Guoan), Cenk Tosun (Besiktas), Yunus Malli (Mainz).

 

574d970640025
a török válogatott

 

Törökország az Európa-bajnokságokon:

 

Az 1960-as évek kopár időszaknak tekinthetők a török válogatott történetében. A 70-es években két alkalommal is közel álltak, ahhoz, hogy kijussanak az Európa-bajnokságra. A nagy változás első jelei az 1996-os Európa-bajnokságra való kijutáskor kezdtek megmutatkozni. A selejtezőkben Svájcot és Svédországot is egyaránt 2–1-re győzték le, bár a tornán elveszítették mindhárom csoportmérkőzésüket.

 

A következő, 2000-es kontinensviadalra is sikeresen jutottak ki, miután pótselejtezőn idegenben szerzett góllal legyőzték Írországot. A csoportkör első mérkőzésén 2–1-es vereséget szenvedtek az olaszok ellen, majd 0–0-s döntetlent játszottak Svédországgal. Az utolsó csoportmeccsükön aztán 2–0-ra legyőzték a házigazda Belgiumot és továbbjutottak a negyeddöntőbe, ahol Portugália ellen szenvedtek 2–0-s vereséget.

 

Eddigi legjobb eredményüket a 2008-as Európa-bajnokságon érték el.  Ismét Portugáliától szenvedtek 2–0-s vereséget, majd 2–1-re és 3–2-re hozták a meccset Svájc illetve Csehország ellen, ami azért dicséretes, mert mindkét mérkőzésen hátrányból fordítottak.

 

A negyeddöntőben folytatódott a török csoda. A török-horvát mérkőzés 0–0-al ért véget a rendes játékidő után, majd a hosszabbításban Horvátország megszerezte a vezetést. A horvátok, ekkor már a mennyben érezték magukat, de röviddel a vége előtt Semih Şentürk egyenlített. Mindez sokkolta a horvátokat, majd jöttek a tizenegyesrúgások, amit a nagy lélektani előnyben lévő törökök 3–1 arányban megnyertek. Az elődöntőt 3–2-re bukták el Németországgal szemben.

 

a 2008-as elődöntő
a 2008-as elődöntő

 

A török csapat mérkőzései:

2016. június 12. 15:00 – Törökország – Horvátország (Párizs, Parc des Princes)
2016. június 17. 21:00 – Spanyolország– Törökország (Nizza, Stade de Nice )
2016. június 21. 21:00 – Csehország – Törökország (Lens, Stade Bollaert-Delelis)

 

https://www.youtube.com/watch?v=aW4pphg_Wg0

 

Csehország – zsinórban hatodszor is

 

A cseh keretben semmi meglepetést nem találunk, legnagyobb sztárjuk Petr Cech kapus. További nagy nevek a keretben a brémai Gebre Selassie, vagy a hoffenheimi Kaberabek és a rutinos Kadlec a török Fenerbachce-ból.

 

Középpályásaik közül jól ismert Plasil, a francia bajnokságban szereplő Bordeux játékosa. Rajta kívül Rosicky is ott van a keretben, annak ellenére, hogy az Arsenal színeiben kevés lehetőséget kapott az idei szezonban. A Hertha sztárja Darida is bevethető.

 

Támadók közül a cseh szurkolók két játékostól várják a gólokat, nevezetesen Lafata és Necid lehet ott a kezdőben.

 

A csehek 23 fős kerete:

 

Kapusok: Petr Cech (Arsenal), Tomas Vaclik (Basel), Tomas Koubek (Slovan Liberec).
Hátvédek: Theodor Gebre Selassie (Werder Bremen), Roman Hubnik (Plzen), Pavel Kaderabek (Hoffenheim), Michal Kadlec (Fenerbahce), David Limbersky (Plzen), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday), Marek Suchy (Basel), Tomas Sivok (Bursaspor).
Középpályások: Vladimir Darida (Hertha Berlin), Borek Dockal (Sparta Prague), Jiri Skalak (Brighton) Daniel Kolar (Plzen), Ladislav Krejci (Sparta), David Pavelka (Kasimpasa), Jaroslav Plasil (Bordeaux), Tomas Rosicky (Arsenal), Josef Sural (Sparta).
Csatárok: David Lafata (Sparta), Tomas Necid (Bursaspor), Milan Skoda (Slavia).

 

czech-republic_z6wc5m2udct14k44yn09apua
a cseh válogatott

 

Csehország az Európa-bajnokságokon:

 

Története nyolcadik Eb szereplésére készül a cseh válogatott, szinórban hatodszor lesznek ott a kontinenstornán. Az akkori Csehszlovákia már az első Európa-bajnokságok idején is a meghatározó  csapatok közé tartozott.

 

Az  1976-os tornát drámai körülmények között megnyerték, majd 1980-ban harmadikként zártak. Mindkét alkalommal  büntetőkkel kerekedtek felül. 1996-ban a második helyet szerezték meg, miután a döntőben ezüstgóllal maradtak alul Németország ellen.

 

A 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokságra ismét sikerrel vették a selejtezőbéli akadályokat. A nyitómérkőzésen a házigazda Svájcot 1–0-ra legyőzték. Portugáliától 3–1-es vereséget szenvedtek, Törökország ellen pedig drámai csatában maradtak alul  2004-ben az elődöntőig meneteltek, a legutóbbi 2012-es tornán pedig a neggyedöntő jelentette a végállomást a csehek számára.

 

az 1976-os csehszlovák siker
az 1976-os csehszlovák siker

 

A cseh csapat mérkőzései az Eb-n

 

2016. június 13. 15:00 – Spanyolország – Csehország (Toulouse, Stadium de Toulouse)

2016. június 17. 18:00 – Csehország – Horvátország (St.-Etienne, Stade Geoffroy-Guichard)

2016. június 21. 21:00 – Csehország – Törökország (Lens, Stade Bollaert-Delelis )

 

https://www.youtube.com/watch?v=r8J2AEO8AnU

 

Nyereményjáték

 

Eb-nyereményjátékunk május 23 és június 9 között tart. Részletek itt, a fődíj a magyar válogatott hivatal

 

Íme a tizennegyedik kérdésünk: 

 

14. kérdésünk: A cseh játékosok közül ki szerepelt a legtöbb mérkőzésen az Eb-k történetében?

 

A válasz: Tomas Rosicky
B válasz: Petr Cech
C válasz: Karel Poborsky
D válasz: Pavel Nedved

 

A  helyes választ a kérdés számának megjelölésével (pl. Eb-játék 14. kérdés – helyes válasz: 14. B) együtt kérjük küldje el a korkepjatek(kukac)gmail (pont) com e-mail címre. A levél tárgya: Eb-nyereményjáték.

 

Beküldési határidő: kedd este 21.00 (a következő kérdésig).

 

Kép forrása: uefa.com

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!