A franciaországi Európa-bajnokság vasárnap esti utolsó negyeddöntőjében a házigazda franciák a tornán eddig erőn felül teljesítő Izland ellen léptek pályára a Stade de France-ban.

 

A mérkőzés helyszíne

 

A Stade de France Franciaország nemzeti stadionja, Párizs északi részén, Saint-Denis városrészben található. Több mint 80 000 nézőnek biztosít ülőhelyet, ezzel Európa 8. legnagyobb stadionja. A döntőt is ebben a stadionban rendezik majd meg.

 

  hirdetes_300x300   

800px-Finale_Coupe_de_France_2010-2011_(Lille_LOSC_vs_Paris_SG_PSG)

 

Egymás elleni mérleg

 

A két válogatott egymás ellen eddig összesen 11 alkalommal találkozott. Első találkozójukat 1957-ben rendezték meg, akkor a franciák kiütéses, 8:0-ás győzelmet arattak az izlandiak felett. Érdekesség, hogy a izlandi válogatott még soha nem győzte le a francia válogatottat. A franciák 8 győzelmet és 3 döntetlent értek el az izlandiak ellen. Legutóbb 2012-ben egy barátságos mérkőzésen arattak 3:2-es győzelmet

 

A mérkőzés krónikája

 

Hiába az angolok kiejtése, az izlandiak így sem számítottak a mérkőzés esélyesének. A házigazda franciák telt ház, közel 80 ezer néző előtt léptek pályára a párizsi Stade de France gyepén.

 

Esélyeshez méltóán kezdték a mérkőzést, már a 12. percben előnybe kerültek Oliver Giroud góljával. A 20. percben Griezmann szögletetét követően Pogba megszerezte a tornán első gólját,  amivel már kettővel mentek a házigazdák.

 

Payet az Eb egyik legjobbja
Payet az Eb egyik legjobbja

 

Az izlandiak nem tudtak helyzeteket kidolgozni, melynek következtében újabb francia gólok érkeztek. A félidő hajrájában ki más, mint Griezmann passzát követően az Eb eddigi legjobb francia játékosa, Payet talált a kapuba. Ezzel pedig még nem volt vége, a félidő utolsó percében a remek formában lévő Griezmann két asszisztot követően megszerezte a franciák negyedik gólját is. Az Atletico játékosának ez volt a negyedik gólja a tornán, amivel a góllövőlista élére ugrott.

 

2. félidő

 

A második félidőben az izlandiak két cserével is próbaltak frissíteni, Lagerback szövetségi kapitány pályára küldte Finnbogasont és Ingasont is. Az izlandi csapat nem adta fel, az 56. percben szépítettek is Sigthorsson révén.

 

A franciák válasza gyorsan érkezett. A bekapott gólra Payet pontrúgását követően Giroud megszerezte a találkozón második találatát. A mérkőzés irama ezután visszaesett, a franciák nem akartak feleslegesen fárasztani magukat a sorsdöntő elődöntő előtt. Az izlandiak hősiesen küzdve megdolgoztak a második góljukért is,  Bjarnason fejese törte meg a csendet, ezzel beállította az 5:2-es végeredményt.

 

A franciák az elődöntőben a világbajnok németek ellen mérkőznek Mairseille-ben.

 

13559206_1174300782622766_2252680755367286320_o

 

Franciaország – Izland 5:2 (4:0)
Helyszín: Párizs, Stade de France Játékvezető: Kuipers (holland)
Gólszerzők: Giroud (12., 59.), Pogba (20.), Payet (43.), Griezmann (45.) ill. Sigthorsson (56.), Bjarnason (83.)
Sárga lap: Umtiti (75.) ill Bjarnason (58.)
Piros lap:

Franciaország: Lloris – Evra, Koscielny (Mangala 72.), Umtiti, Sagna – Matuidi, Pogba, Payet (Coman 80.), Sissoko – Giroud (Gignac 60.), Griezmann Vezetőedző: Deschamps

 

Izland: Halldorsson – Seavarsson, Arnason (Ingason 46.), Sigurdsson, Skulason – Gudmundsson, Gunnarsson, Sigurdsson, Bjarnason – Sigthorsson (Gudjohnsen 83.), Bodarsson (Finnbogason 46.) Vezetőedző: Lagerback

 

A mérkőzés összefoglalója:

 

https://www.youtube.com/watch?v=Oisy6EVPhGQ

 

Az elődöntő párosítása:

Lyon, Stade de Lyon – Portugália – Wales

Mairseille, Stade Vélodrome – Franciaország – Németország

 

Képek forrása: uefa.com

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!