Nincs ember, aki ne ismerné Egerszegi Krisztina nevét, aki ötször állhatott a dobogó legfelső fokára az olimpiai játékok során: egyszer Atlantában, háromszor Barcelonában, és egyszer Szöulban. Az utóbbi volt az első ötkarikás játéka, ahol 14 évesen történelmet írt!

 

Az egész ország legendás Egérkéje ma már nem kislány, hanem háromgyerekes anya, de biztosan ő is szurkol a magyar olimpikonoknak, különösen az úszóknak.

 

„Gyere Egérke! Gyere, kicsi lány!”

 

 hirdetes_810x300  

Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok, többszörös Európa- és világbajnok magyar úszó. Egyike a modern olimpiák legsikeresebb magyar sportolóinak, a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok 1988 óta. Teljesítményét csak Hosszú Katinkának sikerült felülmúlnia a 2016-os riói olimpián.

 

Egerszegi Krisztina 14 éves volt élete első olimpiáján, Szöulban 1988-ban 200 méter háton aranyat, 100 méter háton pedig ezüstérmet szerzett. Valószínűleg Vitray Tamás emlékezetes kommentárja egykoron az egész országot drukkolásra biztatta: „Gyere Egérke! Gyere, kicsi lány!”

 

1 sportmonitor.info
Fotó: sportmonitor.info

 

Az ország Egérkéje már hosszú ideje visszavonultan él, 1999-ben férjhez ment Vigassy Ádámhoz, akitől három gyermeke született, a 16 éves Bálint, a 14 éves Barnabás, valamint egyetlen lánya, a 12 éves Zille. Nem meglepő, hogy mindhárom gyerek imádja a sportot, a legidősebb anyjához hasonlóan úszik, a középső kajakozni szeret, a legkisebb pedig a lovardában érzi magát a leginkább elemében.

 

Egerszegi Krisztina kerüli a medencét

 

Érdekes, hogy Krisztina a mai napig szeret úszni, mégis egy interjúban azt nyilatkozta, hogy arra még nem vette rá magát a visszavonulása óta, hogy medencében ússzon. Nyaraláskor a Balatonban vagy az Adrián lelkesen szeli a habokat, de ennyi éppen elég neki, a többi macera nem hiányzik.

 

„Még nem tudtam rászánni magam, hogy lemenjek… Az úszás biztosan jó lenne, de a hideg, meg a szél, meg az eső, ráadásul a hajszárítás, vetkőzés, öltözés, zuhanyozás… Szóval egyelőre ejtem az ötletet.”

 

Névtelen

 

Egerszegi Krisztina nem szereti a rivaldafényt, nem posztolja magánélete pillanatait. Ha mégis kötélnek áll, és interjút ad, akkor megvan a saját trükkje ahhoz, hogy természetesen mosolyogjon.

 

„Mivel pocsék színésznő lennék, és fogalmam sincs, hogyan kell mosolygós arcot vágni az elvárásnak megfelelően, azt találtam ki, hogy ilyenkor mindig valamelyik szeretettemre gondolok. Bálintra, Barnusra, Zizikére, vagy éppen a férjemre, Ádámra, és ilyenkor úgy elérzékenyülök, hogy mosolyra húzódik a szám.”

 

Otthon eldugta az olimpiai érmeket

 

2007 óta a MOB tagja, a mindennapjaiban anya, feleség, de igyekszik a tehetséges úszógyerekek pályáját is egyengetni.

 

Olykor esténként, behuppanva a fotelbe visszagondolok arra, hogy egy-egy olimpiai felkészülés közben azt gondoltam, ennél több, feszítettebb munka nincs is a világon. Milyen naiv voltam! Azóta naponta végzem a többszörösét odahaza, mégis mindig akad valami, amiről úgy érzem, még meg kellett volna tennem…”

 

2nlcafe.hu
Fotó: nlcafe.hu

 

Nem mindennapi döntés volt az sem, hogy otthon Krisztina eldugta az olimpiai aranyait a gyerekek elől, és nem azért, hogy biztonságban legyenek.

 

„Ez tudatos döntésem volt. Szerintem a gyermekeknek, különösen a fiúknak arra van szükségük, hogy az apjukra nézzenek fel, ő legyen a példaképük. Van is egy olyan mondás, hogy az apa a fia első hőse és a lánya első szerelme…, és ha nem kellő érettséggel azt látják, hogy ott az a sok olimpiai aranyérem, amit én nyertem, hihették volna azt, hogy „hűha, ez a mama biztosan valami nagy ember volt!”

 

fb_egerszegi_krisztina femina.hu
Fotó: femina.hu

 

Egerszegi Krisztina ma 42 éves. Isten éltesse!

 

Forrás: nlcafe.hu/femcafe.hu

Nyitókép: sportmonitor.info

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!