Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, a Lőrincz Viktor meccsén szőnyegelnökként tevékenykedő, szlovén Staniszlav Sernek elárulta Péteri László magyar birkózóbírónak: nyomást gyakoroltak rá, hogy a német Denis Kudlát hozza ki győztesnek a riói olimpia bronzmeccsén.

 

A kötöttfogású birkózók 85 kilós súlycsoportjának bronzmérkőzésén Lőrincz Viktor 3-2-re vezetett, amikor fél perccel a vége előtt megintették, így ellenfele ponthoz jutott, és végül a német birkózó vihette haza a bronzérmet.

 

A szurkolók azonban online petíciót indítottak, hogy felhívják a figyelmet a bírók szándékos tévedéseire, melyekkel elcsalták Lőrincztől az olimpiai bronzérmet.

 

 hirdetes_810x300  

A  Justice for wrestler Viktor Lőrincz címmel indított online aláírásgyűjtést eddig közel 2300-an támogatták. A petíciót ide kattintva érheti el.

 

A képen a bronzéremről "lecsúsztatott" Lőricz Viktor birkózó. Forrás: dailynewshungary.com
A képen a bronzéremről „lecsúsztatott” Lőricz Viktor birkózó. Háttérben német ellenfele. Forrás: dailynewshungary.com

 

Elégedetlenek a szurkolók, de a bírók is

 

A bírói részrehajlással kapcsolatban az oldal üzemeltetője a következőket írta:

 

„A teljesen egyértelműen gyalázatos tett megfosztotta a sportolót a bronzérem megnyerésétől. Ezért teljes körű vizsgálatot követelünk az ügyben, kitérve arra is, hogy hogyan szivároghatott be a korrupció a 2016-os, Rioban rendezett olimpiai játékokra.Továbbá ragaszkodunk ahhoz, hogy a bronzérmet jogos tulajdonosa Lőrincz Viktor kapja meg.”

 

Közben az olimpián szintén bíróskodó amerikai Zachary Errett és a francia Regina Le Greit is bejelentette, hogy nem vesznek részt több meccs vezetésében, mert – elmondásuk szerint – előre megszabták nekik, ki győzzön.

 

Bár a Magyar Birkózószövetség azt nyilatkozta, hogy

„kiáll a versenyző mellett, és a Magyar Olimpiai Bizottsággal szoros együttműködésben javaslatot tesz a hasonlóan kérdéses esetek jövőbeni elkerülésének módjára”,

 

a sajtóértesüléseket nem tekinti hivatalos információnak, mert

 

„a két érintett, az újságíró és a megkérdezett nemzetközi bíró is megerősítette, hogy köztük egy magánbeszélgetés zajlott, amelynek során felállítottak egy hipotézist, de fel sem vetődött, hogy ez nyilatkozatként megjelenik, így a tartalma sem ellenőrzött és a kérdezett által megerősített.”

 

Mindenesetre nem lehet véletlen, hogy Péteri László, 2014-es aranysípos magyar birkózóbíró szerint a Nemzetközi Birkózószövetség az olimpia után a bírók nagy részétől egyszerűen megvált.

 

A Borsnak nyilatkozva a korábbi olimpiai ezüstérmes birkózó, Bárdosi Sándor elmondta,

 

„Sajnos bírói tévedések, részrehajlások mindig is voltak. Ezt azonban hivatalosan nem fogja beismerni senki. Viktor sem kapja majd meg a bronzérmet, még ha meg is érdemli.”

 

 

Nemzetisport.hu, borsonline.hu

Nyitókép: 24.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!