A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség adatbázisába behatoló Fancy Bears elnevezésű orosz hackercsoport a múlt héten több részletben olyan sportolók nevét hozta nyilvánosságra, akik orvosi engedéllyel használtak tiltólistán levő szereket, de a gyors nekibuzdulás után kifulladni látszottak a „medvék”.

 

Tegnap aztán ismét erőre kaptak, újabb 26 sportoló orvosi adatait tették közzé az interneten, köztük Cseh Lászlóét is – akinek azonban nincs félnivalója. Kétszeres világbajnok, négyszeres olimpiai ezüstérmes úszónk asztmájára legálisan kapott formoterolt.

 

A hackerek megpróbálták befeketíteni, de nem sikerült

 

 hirdetes_810x300  

A tegnap kiszivárogtatott dokumentum szerint Csehnek még 2011 októberében írták fel a szert tartalmazó készítményt. Mivel a formoterol szedését szükség esetén engedélyezték 6 mikrogrammig, ezért csak akkor számítana doppingolásnak, ha az úszó ennél nagyobb mértékben inhalálta volna a készítményt.

 

 

A hírre reagálva Cseh László a Magyar Úszószövetségen keresztül az MTI-nek elmondta, az engedélyeket korábban évről évre kérnie kellett gyermekkori asztmája miatt, a nyilvánosságra hozott dokumentum azonban az utolsó volt a sorban, hiszen 2012 óta – már a londoni játékokat megelőzően – olyan készítményt használ szükség (azaz kizárólag légzési nehézségek) esetén, melynek összetevői közül semmi sincs tiltólistán, azaz öt éve nincs szüksége az úgynevezett TUE-engedélyre.

 

Forrás: MTI, magyaridok.hu

Nyitókép: 24.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!