„Róma jelenti nekem a családomat, a barátaimat, az embereket akiket szeretek. Róma a tenger, a hegyek, a műemlékek. És Róma természetesen a rómaiak.

Róma bordó és sárga.

Róma számomra a világ.

Ez a klub, ez a város már az életem.

Örökre.”

 

Ezeket a sorokat nem más, mint a mai napon születésnapját ünneplő Francesco Totti írta szeretett városához és futballklubjához. A mai modern futball világában, ahol százmillió eurót fizetnek egy játékosért, az egész európai labdarúgás pedig egy kiválóan működő marketing gépezet, egyre kevesebb a csapatához hű legenda, aki még a labdarúgásért él. Hol van már Giggs, Gerrard, Del Piero, Xavi, Maldini és a többiek?

 

Napjaink labdarúgásában egyre kevesebb a legenda, a ma 40 éves El Capitano az utolsók egyike Európában. Totti pályafutását lehetetlen egyetlen cikkbe sűríteni, de életének pár mozzanatával is már meg lehet érteni, hogy miért vált az olaszok legendájává, Róma ikonjává.

 

A temperamentumos anyuka, aki mindent elintézett

 hirdetes_810x300  

 

Totti már gyerekként is élt-halt a fociért, labdával aludt, labdával kelt. Elmondása szerint nem volt a városrészében olyan ember, aki látta volna őt labda nélkül – mindenhol focizott, a sikátorokban, a katedrálisok között és mindig is tudta, hogy ez lesz az élete. Az AS Roma iránti rajongása is családi örökség, nagyapja hatalmas Roma szurkoló volt, így szállt ez tovább apáról fiúra.

 

tini
Fiatalon. forrás. pinterest.com

 

Aztán egy napon valaki kopogtatott Fiorella mama és Lorento papa házának ajtaján. Nem az akkor 13 Francesco, hanem az édesanyja nyitott ajtót. Egy egész stáb állt ott, fekete-pirosba öltözve. Az AC Milantól jöttek és azt kérték, játsszon náluk Francesco. A családban viszont az édesanya volt a főnök, aki kerek-perec kijelentette, hogy márpedig az ő fia nem teszi ki a lábát a fővárosból. Hiába a kecsegtető pénzügyi ajánlat, az első igazolás meghiúsult, viszont Totti elmondása szerint egy dolgot megtanult: az otthon a legfontosabb dolog az életben.

 

Aztán persze bejelentkezett a két nagy római csapat, a Lazio és az AS is érte, azonban nem volt kérdés, hogy hova fog szerződni: 1989-ben igazolta le a Roma ificsapata.

 

roma
Festmény Tottiról egy római ház falán. forrás: wikipedia.org

 

Ismered azt a viccet Tottiról, hogy.. ?

 

Totti három könyvet is kiadott, egyet a labdarúgó pályafutásáról és technikáiról, egy sajátos római útikalauzt, de a legérdekesebb, egy saját magáról kiadott vicckönyv is megjelent.

 

Társai és barátai gyakran szívatták Tottit hiányos szellemi tudásával. Egyszerű gyerek volt, aki soha nem az eszével tűnt ki, azonban mindenkinél jobban vette a poént: annyira tetszettek neki a róla készült viccek, hogy kötetbe szedve  kiadta őket. Mondani sem kell, a mű hatalmas siker lett, Totti pedig bizonyítva nagylelkűségét, a bevételt felajánlotta az UNICEF-nek. Nem ez volt az első alkalom, hogy a szegény gyerekeken segített, többször is jótékonykodott.

 

lolp
Római túrakaluzának borítója. forrás: whoateallthepies.tv

 

Mi sem hagyhatunk ki pár viccet:

 

Állítólag Totti négy hónap alatt kirakott egy puzzle-t. Mikor befejezte, megfordította a dobozt, és látta mi van ráírva: 3-4 évig.
– Jé, de hisz akkor én egy zseni vagyok! – kiáltott fel.

 

És álljon itt egy klasszikus, kicsit fárasztó történet Totti legendájáról: A nyári szünetből visszatérve egyik csapattársa megkérdezi Tottit: Te hol nyaraltál? A válasz: Vízisíelni voltam. És jól érezted magad? Nem nagyon, egyetlen lejtős tavat sem sikerült találnom…

 

„Egyeseknek Rómában ő fontosabb, mint a pápa”

 

“39 éve Róma az otthonom. 25 éve futballistaként Róma az otthonom. Függetlenül attól, hogy bajnokságot nyertem, vagy a Bajnokok Ligájában játszottam, bízom benne, hogy amennyire csak tudtam, mindig a legmagasabb szinten képviseltem a Roma színeit,”

 

írja Totti a levelében, akinek azonban keményen meg kellett dolgoznia azért, hogy ikonná váljon. Első gólját 1994. szeptember 4-én, a Foggia elleni hazai meccsen szerezte. Majd fokozatosan beépült a keretbe, Zdenek Zeman kemény kezei alatt folyamatosan fejlődött, és 22 évesen megszerezte a csapatkapitányi karszalagot is. Edzői rendkívül technikás játékosként jellemezték, aki nagyon fejlett rúgótechnikával rendelkezik és kiválóan hozza helyzetbe a társakat is.

 

Il capitano Francesco Totti bacia la Supercoppa alla presenza del presidente della Roma, Franco Sensi, al termine della partita vinta per 3-0 contro la Fiorentina, in un'immagine del 19 agosto 2001. ANSA/FILIPPO MONTEFORTE
A hőn áhított Scudettoval. forrás:gazzetta.it

 

A 2000/01-es szezonban sikerült a hőn áhított bajnoki cím, a Scudetto megszerzése, valamint az olasz válogatottban is alapember lett. A Romanak 2-2 olasz kupa és szuperkupa megszerzésében is segített, karrierje csúcsaként azonban a 2006-os világbajnoki győzelmet emlegetik, ahol alapemberként járult hozzá országa győzelméhez

 

Totti végig részese volt a Lazioval való rivalizálásnak, még 1999-ben egy római derbin az ő kései góljával nyertek, amit egy sajátos feliratú pólóval ünnepelt: „Megint pokolra küldtelek benneteket.” Totti többször tört borsot a nagy rivális orra alá, legutóbb például 2015 januárjában 2-0-ról az  ő duplájával egyenlítettek, ő pedig örömében a szurkolókkal készített egy világhírűvé vált szelfit.

 

selfie
Készül a selfie! forrás: paracomentarse.mx

 

Teljesítményét a város és a klub többször díjazta, állami kitüntetésben is részesült. Róma egykori polgármestere is többször dícsérte a játékos teljesítményét és odaadását. Klubjától pedig olyan szerződést kapot, hogy visszavonulása esetén saját maga dönthet arról, hogy milyen szerepkörben szeretne az egyesület kötelékében maradni.

 

Sikerei, rekordjai

 

világbajnok (2006)
Eb-ezüstérmes (2000)
U21-es Európa-bajnok (1996)
olasz bajnok (2001)
olasz kupa-győztes (2007, 2008)
olasz szuperkupa-győztes (2001, 2007)

 

boldog
Öröm és boldogság 2006-ban: Olaszország világbajnok!

 

A legtöbbet játszó és legtöbb gólt szerző aktív Serie A-játékos (605 meccs, 250 gól)
Az AS Roma történetének legjobb góllövője (306 gól)
Az AS Roma történetének legtöbb tétmeccsen pályára lépő játékosa (763)
A Serie A legfiatalabb csapatkapitánya volt 22 évesen és 34 naposan
A Serie A történetében a legtöbb büntetőt lőtte be
A BL történetének legidősebb góllövője (2014. november 25-én, 38 évesen és 59 naposan talált be)
Serie A év labdarúgója: 2000, 2003
Az év olasz labdarúgója: 2000, 2001, 2003, 2004, 2007
A Serie A év fiatal labdarúgója: 1999
Serie A legjobb góllövő: 2006-07
Európai aranycipő: 2006–2007

 

Zárásként egy személyes: gyerekkorom óta Liverpool drukker vagyok, sőt, az igazat megvallva, soha nem voltam az olasz foci rajongója. Lehet, hogy van Tottinál ügyesebb és sikeresebb játékos is Európában, azonban a klubhűség egyik utolsó gladiátoraként mára igazi legendává vált.

 

Boldog születésnapot, Il Capitano!

 

Szanyó Bence

borítókép: thefootballmind.com
(Totti levelének magyar fordítása elérhető az asroma.hu oldalon)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!