A házigazda gaboni válogatott szombaton 1-1-es döntetlent játszott Bissau-Guinea csapatával a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája szombati nyitómérkőzésén.  Az esti Burkina Faso–Kamerun találkozón is 1–1 lett a végeredmény.

 

Mostantól három héten keresztül a 16 legjobb afrikai futballválogatott verseng a kontinensbajnoki címért – a 31. Afrikai Nemzetek Kupáját Gabonban rendezik.

 

A csoport:

Gabon, Burkina Faso, Kamerun, Bissau-Guinea

B csoport:

Algéria, Tunézia, Szenegál, Zimbabwe

C csoport:

Elefántcsontpart, Kongói DK, Marokkó, Togo

D csoport:

Ghána, Mali, Egyiptom, Uganda

 

Kik az esélyesek?

 hirdetes_810x300  

 

Az Afrika Kupán sok csapat számára reális lehet a Konföderációs Kupa-részvételt érő végső siker, de talán a két legnagyobb esélyes a két évvel ezelőtti torna két döntőse, a címvédő Elefántcsontpart, illetve Ghána, amelynek csapata a legutóbbi öt tornán legalább elődöntőt játszott, igaz nyerni egyszer sem tudott. Mindkét gárda veretlenül jutott tovább a selejtezőből.

 

A 2015-ös bajnokok. forrás: nso.hu

 

Számolni kell az észak-afrikai együttesekkel is, így például az algériaiakkal, akik a 2014-es világbajnokságon nyolcaddöntőt játszottak, ahol csak hosszabbítás után kaptak ki a későbbi győztes német válogatottól. A hét diadalával rekorder Egyiptom és a visszatérő Marokkó is ott lehet a végelszámolásnál. Utóbbi legutóbb azért nem indult, mert ebolajárvány miatt lemondta a rendezést – helyére Egyenlítői-Guinea ugrott be -, a kontinentális szövetség pedig kizárta a tornáról. Mindkét nemzeti együttes Algériához hasonlóan veretlen maradt a selejtezők során. Az észak-afrikai együtteseknek ugyanakkor némi nehézséget okozhatnak a Közép-Afrika nyugati partjára jellemző időjárási viszonyok.

 

A legértékesebb Európában játszó sztárjátékosok. forrás fourfourtwo.hu

 

Még két válogatottat érdemes megemlíteni, mint amelyik a február 5-i döntőben diadalmaskodhat: a négyszeres győztes Kamerun és a kvalifikációs sorozatot egyedüliként százszázalékosan záró Szenegál. Érdekesség, hogy a négy éve győztes Nigéria egymás után másodszor nem tudott kijutni az eseményre, a nyugat-afrikai régiót így is rendkívül erős mezőny alkotja.

 

Kínai stadionok

 

Az idei Afrikai Nemzetek Kupáját eredetileg Líbiában rendezték volna, azonban az ottani háborús helyzetek miatt a CAF (Afrikai labdarúgó-szövetség) új pályázatot hirdetett ki, melyet két éve Gabon nyert meg, többek közt a relatíve fejlett infrastrukturális háttere miatt, melyet Kínával ápolt kitűnő kapcsolatának köszönhet.

 

Stade d’Oyem in Oyem. forrás: eurosport.com

 

A tornát négy helyszínen fogják megrendezni, és a négy stadionból három létesítmény megépítését, illetve renoválását is a kínai állam finanszírozta. Libreville, Oyem és Port-Gentil városában rövid idő alatt három új aréna épült, természetesen jókora pénzösszegekből, és fel is vetődhet a kérdés, hogy Kínának milyen érdeke fűződik ahhoz, hogy ekkora beruházásokba fog egy kis afrikai országban.

 

A kínai futballőrület a januári átigazolási szezonban produkált bombaüzletekben is megmutatkozott, ám jelen esetben sokkal inkább gazdaságilag megfontolt lépésről beszélhetünk. Gabon egyik legfőbb ásványkincse a mangánérc, illetve az egyik legnagyobb kőolaj-kitermelő közép-afrikai ország is egyben, exportjának pedig 14 százaléka megy Kínába, melyet az ázsiai ország ezekkel a stadionépítésekkel igyekszik még magasabbra tornázni.

 

mno.hu , 24.hu, MTI
borítókép: gen-y-telugus.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!