Egy arany- és öt ezüstérmet szerzett a magyar csapat vasárnap a gyorskorcsolyázók torinói rövidpályás Európa-bajnokságon.

 

A férfiak között Liu Shaolin Sándor Magyarország első egyéni aranyérmét nyerte az Európa-bajnokságok történetében, mivel győzött az 1000 méteres versenyben. Az 500 méteren világbajnok sportoló első helye mellé a 3000 méteres szuperdöntőben, valamint összetettben is szerzett egy-egy ezüstérmet, ezzel a magyar csapat legeredményesebbje lett.

 

Testvére, a szombaton 1500 méteren ezüstérmes Liu Shaoang 1000 méteren is a második helyen zárt.

 

 hirdetes_810x300  

Az “A” döntőben a két magyar fiú, a Liu testvérek álltak az élre. Taktikusan lezárták ellenfeleiket, így azok nem tudtak eléjük kerülni. Liu Shaolin Sándor szerezte meg az aranyérmet, öccse Liu Shaoang már a második ezüstérmének örülhetett Torinóban.

 

A női csapatból Keszler Andrea szerepelt a legjobban, ő 1000 méteren egyéniben, valamint Kónya Zsófia, Bácskai Sára és Jászapáti Petra társaként a váltóval is ezüstérmet nyert.

 

Keszler Andrea az orosz Konsztantinonával harcolt a negyedik pozícióért, amikor az olasz Fontana és a holland van Kerkhof összeakadt, és elesett. Ezzel Keszler került az ezüstérmes pozícióba, ahonnan nem tágított, sőt megpróbálta utolérni az élen haladó orosz Prosvirnovát, de végül minimális különbséggel a második helyen fejezte be a finálét.

 

Keszler Andrea az összetettben három szám után a negyedik helyen állt, így jogot szerzett a 3000m szuperdöntőben való részvételre. Az éremszerzésre nem volt esélye, végül a távot és az összetett versenyt is a hetedik helyen fejezte be.

 

A női 3000m váltók rajtja előtt derült ki, hogy a hollandoknál a negyedik váltótag Schulting sérült, így ő csak az első köröket vállalta, s utána három társának kellett megoldania a távot. Ennek megfelelően az olaszok és a magyarok között dőlt el a verseny. A magyarok hajráembere Jászapáti Petra alig maradt el Fontanától és így a Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra alkotta négyes ezüstérmet szerzett.

 

A férfiak 5000m-es döntőjében talán az olaszok tűntek a gyenge láncszemnek. Mégis ők vállalták sokáig a vezetést. 22 körrel a vége előtt Burján Csaba kicsúszott, s innen már nem volt esélye a magyar négyesnek az éremszerzésre. Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang lemaradt a dobogóról, a negyedik helyen végzett.

 

A magyar válogatott összesen hét éremmel, egy arannyal és hat ezüsttel zárta az Európa-bajnokságot.

 

forrás: hvg.hu

 

Magyar eredmények:

 

Nők:

 

1000m:

2.Keszler Andrea

6.Jászapáti Petra

 

3000m szuperdöntő:

7.Keszler Andrea

 

Összetett:

7.Keszler Andrea

9.Jászapáti Petra

 

3000m váltó:

2.Magyarország (KESZLER Andrea, KÓNYA Zsófia, BÁCSKAI Sára Luca, JÁSZAPÁTI Petra)

 

Férfiak:

 

1000m:

1.Liu Shaolin Sándor

2.Liu Shaoang

8.Knoch Viktor

 

3000m szuperdöntő:

2.Liu Shaolin Sándor

5.Liu Shaoang

6.Knoch Viktor

 

Összetett:

2.Liu Shaolin Sándor

4.Liu Shaoang

7.Knoch Viktor

 

5000m váltó:

4.Magyarország (KNOCH Viktor, BURJÁN Csaba, LIU Shaolin Sándor, LIU Shaoang)

 

 

MTI, moksz.hu

Nyitókép: MTI/archív felvétel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!