Az utóbbi öt évben zsinórban dobogósak voltak, három éve pedig első alkalommal lettek aranyérmesek.

 

„A tavalyi ezüstérem után az idén a bajnoki cím megszerzése volt a kitűzött célunk az országos extraligában. Ez most sikerült. Három év után visszahódítottuk a bajnoki címet

 

– nyilatkozta elégedetten a Körképnek Petényi György, a Dunaszerdahelyi Sakk-klub elnöke, miután az elmúlt hétvégén megnyerték az országos felnőtt sakkcsapat-bajnokságot. A Modorban megrendezett szlovákiai extraligás versenyen maguk mögé utasították a pozsonyi Slovant, a kassai Sláviát és a bajnoki címre hajtó homonnaiakat is.

 

Eddig mindig csak hajszállal nyertek, vagy ennyivel maradtak le Ráchela József mester védencei, aki már 35 éve edzőként foglalkozik a dunaszerdahelyi sakktehetségekkel.  Az idén viszont már szombaton a zsebükben érezhették a bajnoki aranyat és vasárnap páholyból vívhatták a döntő csatát, mert behozhatatlan előnyre tettek szert.

  hirdetes_300x300   

 

Múlt pénteken 6,5:1,5 arányban hengereltek a Slovan ellen, szombaton fej-fej melletti küzdelemben verték meg 4,5:3,5 –re a homonnaiakat, vasárnap pedig már stressz mentesen, biztos bajnokként ülhettek asztalhoz a kassaiakkal és arattak fölényes 6:2-es diadalt.

 

A fiúk keményen megdolgoztak az újabb bajnoki címért

 

A három évvel ezelőtti bajnoki aranynál értékesebbnek tartja Petényi György a most elnyert bajnoki címet, mert szerinte a mezőny egyre erősebb és évről-évre komolyabb ellenfeleket kellett legyőzni a végső sikerhez. A mostani címszerzésért keményen megdolgoztak a fiúk, tette hozzá a klubelnök.

 

Kép: Mészáros Mihály fb-oldala

 

A vasárnapi döntőt drámai küzdelemben nyerték meg a dunaszerdahelyiek, pedig az ellenfél csapatában ott játszott a cseh olimpiai válogatott egyik sakkozója is. De talán azért is ment olyan jól a játék a döntő meccsen, mert az előző napi csata után már biztos bajnokok nyugalmával versenyezhettek.

 

A klubelnök bevallotta, hogy szombaton este idehaza Dunaszerdahelyen módjával ünnepeltek, volt közös vacsora és egy koccintás is, de fél szemmel már a másnapi utolsó csatára kellett figyelniük. Mint mondta, ennél szebb ajándékot nem is kaphatott volna a csapattól az 58. születésnapján.

 

Éremeső az utolsó 5 éves sorozatban

 

Két arany és három ezüstérem – ez a dunaszerdahelyi sakkcsapat extraligás mérlege az utóbbi 5 évben.

 

„Fantasztikus ötéves ciklus ez, a sakk extraligában ez nagy eredmény. Az utóbbi két szezonban is csak a segédpontozásban szorultunk a második helyre, a rájátszásban vesztettünk. A peches két idény után most bejött az, amit elterveztünk

 

– elevenítette fel röviden az utóbbi két év történéseit a sakk-klub elnöke, Petényi György, aki 2008 óta tölti be ezt a tisztséget.

 

A bajnokcsapat. Kép: Mészáros Mihály fb-oldala

 

Nyolc tagú csapat vívta ki az aranyat

 

A Szlovák Sakk Extraliga négyes döntőjében a következő nyolc sakkozó képviselte Dunaszerdahelyet:

 

Vajda Levente, Czebe Attila, Mészáros Mihály, Petényi Tamás, Bokros Albert, Bagi Máté,Varga Zoltán és Erdős Viktor.

 

Az előző mérkőzéseken Csiba Dominik, Ráchela Milan és Varga Dávid is játszott, ők valamennyien saját nevelésű játékosok. A klub színeiben versenyez Németh Miklós és Csonka Attila is. Zömmel saját nevelésű játékosokból áll a csapat, de erősítésként ott van az erdélyi származású Vajda Levente, aki Székelyudvarhelyről, Dunaszerdahely testvérvárosából származik.

 

A 23 éves itt játszó Bokros Albert tatai. Czebe Attila budapesti nagymester, Erdős Viktor és Varga Zoltán magyar olimpikonok, míg a dél-komáromi Bagi Máté a legfiatalabb játékos. A dunaszerdahelyiek saját nevelésű játékosa a Pozsonyban élő Mészáros Mihály. Ugyanígy a tősgyökeres dunaszerdahelyi Petényi Tamás is, aki rapid sakkban már 14 éves korában Európa-bajnok lett, előzőleg 12 évesen elnyerte az első EU-s bajnoki címet.

 

Ráchela edző átveszi a díjat Hájos Zoltán polgármestertől. Kép: archívum

 

Városi díjak a sakkozóknak

 

A dunaszerdahelyi sakkcsapat 2013-ban nyert először ezüstérmet. Ebben az évben Dunaszerdahely városa a Pro Urbe városi elismerést adományozta az eredményesen szereplő sakkozóknak, akik az indoklás szerint idehaza és külföldön is öregbítették a város jó hírnevét. 2015-ben Petényi Tamás kapta a legeredményesebb fiatal sportolónak járó Pro Urbe Juvenis városi díjat.

 

Sikeres külföldi szereplések

 

A 2013-as szlovákiai bajnok dunaszerdahelyi sakkcsapat 2014-ben jogosult volt arra, hogy részt vegyen Bilbaóban az Európa Kupa küzdelmeiben. Ezen a tornán 54 csapat közül a 12. helyen végeztek. De mint Petényi György felhívta a figyelmet, egyedül ők versenyeztek amatőr csapatként, a több 53 csapatban hivatásos sakkozók foglaltak helyet. Tavaly Újvidéken szerepeltek az Európa Kupán. Itt 62 csapat közül a 15. helyet szerezték meg.

 

Ráchela edző és Petényi klubelnök. Kép: archívum

 

Az idei Európa Kupa török városban lesz

 

A bajnoki címet nyert dunaszerdahelyi sakkozók ismét rajtolhatnak az Európa Kupában. Ez ősszel esedékes egy török kisvárosban, Manavgutban. A jelenlegi feszült törökországi helyzet miatt azonban Petényi György szerint még fontolóra veszik, hogy megkockáztatják-e az indulást a szír határnál, az Antalya  közelében lévő helyszínen.

 

P. Vonyik Erzsébet

 

Nyitókép: Mészáros Mihály fb-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!