Az ipolysági sportélet egyik legsikeresebb alakja Karvai Erik, aki a Powerlifting (erőemelés) embert próbáló sportágában ért el kiemelkedő sikereket. Hétszeres Európa bajnok fekvenyomásban és erőemelésben, ugyanebben a számban világbajnokságokon második és harmadik helyezett, többszörös szlovák bajnok és egyéb kupa győztes.

 

Kamaszként még szavalóversenyeken csillogtatta tehetségét, ám középiskolásként jött az új szerelem, amely ma is kitölti mindenapjait. Több mint két órás edzés után szakított rám időt és készségesen válaszolt a Körkép.sk kérdéseire.

 

 

 hirdetes_810x300  

[stw]

 

Gyerekként is aktív sportéletet éltél? Hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a sportággal?

 

Ipolyságon a Pongrác Lajos alapiskolába jártam, vékony alacsony növésű fiú voltam. Ez valahol mindig zavart, ezért először elkezdtem Thai-Boxozni, hogy az utcán meg tudjam védeni magam. Később Balassagyarmatra kerültem középiskolába, itt ismerkedtem meg az erőemeléssel, mint sporttal.

 

Tehát itt kezdtél el edzeni? A körülmények a szakmai fejlődésed adott volt?

 

Mindig, minden sportot, vagy bármit, amibe az életben belekezdtem, azt komolyan vettem. Ha kezdő szinten, minden komolyabb tudás nélkül, akkor is. Egy 3×5 négyzetméteres kollégiumi teremben volt lehetőségem edzeni. Akkor még minden komfort nélkül és főleg a munkára fektetve a hangsúlyt, nem a Facebookra képeket posztolva ötpercenként, mint ahogy manapság divat a fiatalok körében.

 

Edzőm még nem volt ekkoriban, sőt, olyan valaki se nagyon, aki a helyes technikákat megmutatta volna. Az első versenyeimen ez meg is mutatkozott, de a kritikák mellett rengeteg hasznos tanácsot is kaptam a versenytársaimtól.

 

 

Mi volt az első komolyabb eredmény, amit sikerült elérned, és ami nyilván motivált is a továbbiakban?

 

Az első olyan verseny, ami a mai napig nagy hatással van rám, Németországban volt ahol a WUAP amatőr szervezet Európa bajnoka lettem. Ez olyan erős motivációt adott, hogy bizonyossá vált számomra, ez az a sport, amit továbbra is művelni szeretnék.

 

Vannak holtpontok, amik után nehéz az újrakezdés?

 

Adódtak holtpontok is, magánéleti, anyagi gondok. Sőt, volt egy egyéves szünetem is, amikor Írországba mentem dolgozni, de kis idő után rájöttem, a pénz nem minden. Hiányzott az aktív sport, így visszajöttem.

 

 

Milyen lemondásokkal jár ez az életmód? Gondolom fontos odafigyelni az étkezésekre a pihenésre is.

 

Igen, ez pontosan így van. Nagyon tudatos az étkezésem, erre oda kell figyelni. Nem utolsósorban a megfelelő pihenés is fontos, így az éjszakázás, az alkohol szinte szóba sem jöhet.

 

 

Avass be egy kicsit az edzésedbe. Mit kell elképzelnünk, milyen súlyokat mozgatsz meg?

 

Fekvenyomásban 180 kg, guggolásban 271 kg, húzásban meg 272,5 kilóval már nyertem. Tudniillik, ennek a három számnak az összegét adják össze a versenyen és aki a legtöbbet teljesíti, az jön ki győztesen.

 

Karvai Erik éremgyűjteménye.

 

Világkupa győzelem.

 

Mint mindennek az életben ennek a sportágban is van anyagi vonzata. Hogyan oldod meg a költségeket, az utazást a felkészülést egy versenyre?

 

Sajnos Ipolyságon nehéz szponzorokat találni, csak a táplálék kiegészítők havi 200 euróba kerülnek, plusz 300-400 euró az étkezés. Nem beszélve az útiköltségekről, ami a 600 eurót is elérheti, ha éppen mondjuk egy angliai versenyen veszek részt. Sokat köszönhetek az ipolysági testépítők klubjának ( KK Šahy ), azon belül is Pásztor Péternek és nem utolsó sorban a fiatalon tragikusan elhunyt Sajgal Máriónak.

 

GPS Euróba bajnokság Anglia, második helyezett

 

Milyen célokat tűztél ki a jövőre nézve ?

 

Hamarosan egy számomra új sportágban próbálom ki magam. Ősszel egy testépítő versenyen szeretném megmérettetni magam. Most erre készülök teljes erőbedobással. 30 éves vagyok, de bizony itt nincs nagyon korhatár. Ezekkel az erősportokkal szeretnék példát is mutatni a fiataloknak és arra biztatni őket, hogy az alkohol, drogok helyett inkább súlyt emeljenek, fussanak, sportoljanak.

 

Nagy tisztelője vagyok Péter Józsefnek, aki szintén a kisvárosom polgára, 60 év felett is kimagasló eredményeket ér el, többszörös szenior világbajnok. Amíg az egészségem engedi, szeretnék én is minél tovább tevékenykedni és esetleges sikereimmel öregbíteni városunk és a felvidéki magyarság hírnevét.

 

 

További sok sikert kívánok mind magam, mind a Körkép olvasói nevében.

 

Dian Csaba

 

Képek: Karvai Erik archívuma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!