Peter Hámor és Michal Sabovčík szlovák hegymászók hétfőn felértek a nepáli Himalájában fekvő Dhaulagiri (8161 m) csúcsára.

 

Az ötvenkét éves Hámor ezzel első szlovák hegymászóként befejezte az ún. Himalája koronája küldetést, azaz, elérte a világon fellelhető tizennégy, nyolcezer méternél magasabb Himalája-hegycsúcsot. Hámorral ellentétben Sabovčíknak ez volt az első olyan sikeres expedíciója, melynek keretében belül felért egy nyolcezer méteres hegycsúcsra. “Megcsináltuk! Az én első, Peti utolsó nyolcezrese” – írta Sabovčík a Facebook-oldalán.

 

A hegycsúcs meghódítását az utolsó napokban az időjárás, elsősorban pedig a hó bonyolította a szlovák hegymászók számára. Hámornak második próbálkozásra sikerült megmásznia a világ hetedik legmagasabb hegységét. Az első próbálkozását az expedíció egyik tagjának váratlan halála törte derékba.

 

 hirdetes_810x300  

A szlovák hegymászókat többször tette próbára a Himalájában uralkodó időjárás. Az erős szél következtében két sátrukat elvesztették, melyek közül az egyiket pár nappal később a hó alatt találtak meg. Hámor és Sabovčík vasárnap 7250 méter magasságig ért el, ahol az expedíció harmadik tagja, Michal Gabriž visszatért az alaptáborba. Hámor és Sabovčík a folytatás mellett döntött, így hétfőn sikeresen elérték a Dhaulagiri csúcsát.

 

Forrás: tvnoviny.sk/webnoviny.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!