Eldőlt az Edzőkeringő írásunkban is felvetett Rossi vagy nem Rossi kérdés! A DAC vezetősége megVilágosodott: a közkedvelt és maradni vágyó Csaba királyfinak távoznia kell a kispadról! Az olasz lapok  tényként közlik, hogy Marco Rossi, a bajnokcsapat Honvéd edzője 2 plusz egy éves szerződést írt alá a dunaszerdahelyi klubbal. A DAC részéről a hivatalos bejelentés még várat magára, valószínű, hogy a szöveget stilizálják eladható állapotba, valami hasonlóba:

 

A klub komoly célkitűzései – bajnoki dobogó, nemzetközi szereplés – elérésének biztosítékát az olasz Marco Rossi edzőben látja, aki már a magyarországi bajnoki címmel letette védjegyét, és az általa felvázolt elképzelések elnyerték a klub vezetőségének bizalmát.

 

A klub hivatalosan egyelőre csak azt jelentette be, hogy László Csabával nem hosszabbít. Miközben az olasz edző is hangsúlyozta, hogy szívesen jön Szlovákiába edzősködni, mert lényeges különbséget lát a magyar és szlovák labdarúgó bajnokság színvonala között.

 

Az anyagiak nem számítanak, persze… Meg a szurkolók sem, akik szívükbe fogadták a határon túli magyar edzőt, László Csabát. És nem csak azért, mert erdélyi, hanem azért is, mert a romokban heverő DAC-ból rövid idő alatt stílusosan és eredményesen focizó csapatot formált. A szurkolótábor eredményorientált, de ott cseng még a fülében a régi edző kijelentése, miszerint a „DAC, több mint klub”. Vajon az olasz mindezt tudja-e?

 hirdetes_300x300  

 

Hogy a DAC sikerei, a felvidéki magyarság sikerei is! Kisebbségi létünkből való felemelkedést, felegyenesedést jelentenek!

 

Kétlem, hogy tudja, de a vezetőség megbízásából bizonyára el fogja neki magyarázni a szlovák-olasz tolmács. De akinek magyarázni kell…

 

[stw]

 

Az edzőcserével egyelőre megbomlani tűnik a sikerhez elengedhetetlenül szükséges csapat-szurkoló-edző hármas egység, ami akár nézőszám csökkenést is eredményezhet a megújult stadionban.

 

Marco Rossi. Kép: origo.hu

 

De ne legyünk vészjóslók! Ne temessük előre Rossit a kispadon! Az is lehet, hogy laza stílusával, olaszos temperamentumával belopja magát a szurkolók szívébe, és éppolyan kedvenc lesz, mint László Csaba volt. Ahogy a mérkőzéseken gesztikulálva állandóan rohangált a Honvéd kispadja előtt, dühöngött, szidta a bírót, reklamált, észt és taktikát osztott 90 percen át.

 

Nem lesz könnyű neki elfogatatnia magát, a Pecze Károly, Németh Krisztián, László Csaba magyarságához, higgadtságához szokott szurkolóknál. Az ő eredményességüket messze felül kell múlnia, hogy elfogadják a szurkolók. Viszont el kell ismerni, hogy a Honvédban bátran nyúlt Rossi a saját nevelésű fiatal magyar játékosokhoz!

 

Egy dolgot viszont érdemes megjegyezni! Az ötvenes évek Puskás, Bozsik, Czibor, Kocsis fémjelezte „Nagy Honvédje” edzőjének eszébe se jutott volna az a gondolat, hogy Szerdahelyre szerződjön edzőnek!. Még abban se lehetünk biztosak, hogy tudhatta, merre van a kis csallóközi település, illetve élnek-e ott magyarok.

 

De később Tichy Lajos vagy Komora Imre, a nyolcvanas-kilencvenes évek újabb Honvéd-aranycsapatának edzői is talán csak egy barátságos sörmeccs erejéig gondolkodtak DAC-ban.  Détári le se vetkőzött volna!

 

Most pedig onnan ide edzőnek, nem semmi! Megáll az ész! De a labda azért guruljon lábról lábra!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: 24.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!