A foci hangulatát újrafogalmazó videóbíró kétes értékű szerepével már foglalkoztunk a Szemüveget a videóbírónak írásunkban. Akkor egy barátságos válogatott meccs kapcsán fogalmaztuk meg kételyeinket, most viszont egy rangos tornán, a Konföderációs Kupán jutottak főszerephez a videózó játékvezetők, akiknek a téves ítéleteit a virtuális bírók több esetben is felülbírálták:

 

a megadott gólt elvették, hiába örült a lelátó közönsége, a meg nem adottat pedig megadták, feleslegesen szomorkodott az érintett szurkolótábor!

 

A gólöröm viszont odalett!

 

 hirdetes_300x300  

Figyeltem a játékosok arcát, érzékelhető volt, hogy nem mertek felszabadultan örülni a gólokat követően, de bosszankodni se nagyon a meg nem adott találat után. A közönségre ugyanez vonatkozik! Elbizonytalanodott, nem tudja, kit szidjon, kit anyázzon! A technikát?

 

A most zajló oroszországi torna a jövő évi VB (újfent nélkülünk megrendezésre kerülő) főpróbája, tehát nagy valószínűséggel jövőre Oroszországban a VB-n már bevetik a játékvezetők virtuális segítőjét, amely a torna portugálmexikói meccsén 00-nál akadályozta meg, hogy Cristiano Ronaldóék előnyhöz jussanak egy szabad szemmel követhetetlen előző leshelyzet miatt.

 

Kép: 24.hu

 

A Kamerun – Chile összecsapáson pedig leshelyzet miatt előbb érvénytelenítettek egy megadott gólt, majd egy leshelyzet miatt meg nem adottat a videóbíró utasítására gólnak nyilvánítottak. Mindezt élénk gesztikulációval tette a játékvezető, kezéből képernyőt formálva jelezte, hogy nincs apelláta, mindenki nyugodjon le! A leshelyzetek beintésénél nem a partjelző, se a játékvezető, hanem a videó bíró az úr! Szegény partjelző pedig behúzott zászlóval ballaghatott vissza a felezővonal irányába.

 

A jelenleg érvényes szabály szerint csak a meccseket befolyásoló szituációknál vethetik be a kamerát: góloknál, kiállításoknál, tizenegyeseknél.

 

Amit leginkább hiányolni lehet, az az, hogy a döntések mögül most már hiányzik a játékvezetők felelőssége, mivel úgyis korrigálja a technika a hibáikat. A bírói tévedés eddig benne volt a pakliban, a focijáték részét képezte a szurkolói bosszankodással egyetemben.

 

Hogyan tiszteljék a focisták vagy a szurkolók azokat a játékvezetőket, akiknek döntéseit a technika állandóan felülbírálja?

 

Eszünk ágában sincs vitatkozni a technikával, a rendkívül felgyorsult játékban biztos profi módon oldja meg a kétes szituációkat, csupán engedtessék meg néhány ezzel kapcsolatos újabb megjegyzés:
Hogyan befolyásolja a játékot egy olyan tévesen lefújt leshelyzet, aminek nyomán a labda nem került a hálóba, viszont kerülhetett volna, ha a bíró nem fúj közbe? Vagy ha az ellentámadásból rögtön gólt szerez az ellenfél, a túloldalon pedig kimaradt ennek a lehetősége? Vagy egy tévesen megadott tizenegyes megakadályozott egy ígéretes ellentámadást? A játék ugyanis megáll, megnézik a videót, de közben a védelem feláll, a kontrának annyi!

 

Ugyanez vonatkozhat a tévesen megítélt szabálytalanságokra, melyeket ráadásul kiállítással is büntetnek. Ezeknek viszont a fordított esete is előfordulhat, hogy a sárgalapos figyelmeztetés előtt már járt volna a játékosnak egy előző alkalommal elkövetett szabálytalanságért sárgalap, ami elmaradt, és most már pirosat kellett volna kapnia, de nem kapott. És amennyiben a tévesen megítélt tizenegyes alkalmával piros lapot is kap a játékos? A tizenegyessel együtt visszavonják a kiállítást is?

 

Megannyi kérdés! Biztos megszokjuk a videóbírót is, ugyanúgy, mint a negyedik, sőt ötödik játékvezetőt is megszoktuk, akik ott ugrabugrálnak a partvonalak mögött. Az viszont tény, hogy a drasztikus beavatkozásokat a labdarúgás konzervatív szabályaiba nehezebben viseljük el! Például azt is csiripelik a madarak, hogy akár 60 percre rövidülhet a játékidő! Ehhez képest a videóbíró…

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: 24.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!