A szlovákiai futball-stadionok építésére és javítására szánt állami keret felét öt olyan klub viszi el, amelyek mögött ismert oligarchák állnak. A pozsonyi stadion építését ráadásul külön forrásból finanszírozzák – írja a SME szlovák napilap.

 

A probléma nem is annyira a stadionok építése, hanem az, hogy olyan klubok is kapnak pénzt ilyen célra, amelyek működése finoman szólva is hagy némi kívánni valót maga után. A támogatott klubcsapatok közül ugyanis a dunaszerdahelyi az egyetlen, ahol az elmúlt idényben több meccs is teltházas volt.

 

Ezzel szemben például a Vladimír Poórhoz tartozó nagyszombati Spartak komoly anyagi nehézségekkel küzd, és ahhoz, hogy legalább nullszaldós legyen, minden mérkőzésre átlagosan 5000 nézőt kellene a stadionba csábítania. A valóság az, hogy a mögöttünk lévő szezonban átlagosan alig 3500 néző volt kíváncsi a meccsekre. Mindez Nagyszombatban, a helyi futball egyik mekkájában.

 

 hirdetes_400x285  

Az SNS-es tárca másfél millióval támogatja a DAC stadion tribünjének építését

 

Hiába az új stadion, ha nincs kikkel megtölteni

 

Jozef Tokoš sportmenedzser és elemző szerint a fentebb említett Spartak esetében a 9 ezres mérkőzésenkénti átlagos nézőszám legfeljebb álom.

 

„Rosszul játszanak, ahhoz képest, hogy hogyan tervezték el az idényt a klub nem működik, az ellentétek jól láthatók. Mindezt a szurkoló is látja, és inkább nem megy el a stadionba”

 

magyarázza Tokoš.

 

Dušan Galis smeres sportért felelős kormánybiztos, egykori szlovák válogatott játékos és szövetségi kapitány szerint csak stadiont felújítani nem elég:

 

„Lehet az akár aranyozott stadion is, ha rossz a foci, az emberek nem jönnek el a meccsre”

 

A rossz anyagi helyzet nem akadály

 

A szlovák futball egykori jelképe, a kassai VSS futball-klub ma a túlélésért küzd. Hosszú ideje rendkívül rossz anyagi helyzetben van, egyszer már a másodosztályba is száműzték, mert nem teljesítette a feltételeket. Ebben az idényben ugyan kiharcolta a feljutást, de nem sokkal a hivatalos bejelentkezés után a klub elnöke, Blažej Podolák bejelentette, hogy a klub becsődölt.

 

E problémák ellenére az állam bőkezű, 4 milliós támogatást ítélt meg a VSS-nek stadionjának építésére a II. Fico-kormány idején elfogadott 45 milliós keretből, az oktatási minisztérium pedig további 8 milliós kamatmentes kölcsönt bocsátott a város rendelkezésére (a város a stadion tulajdonjogának 85 százalékát birtokolja). A kassai stadion építésének összköltsége 18,5 millió euró.

 

“Szlovákiában nem létezik professzionális futball”. A magyar példa a követendő

 

A Spartak Myjava 1 millió eurót kapott arénájának építésére. A szezon közepén azonban csapat bejelentette, hogy visszalép a Fortuna Ligából, majd a IV. ligába sorolták őket. A stadion megépült, anélkül, hogy magasabb osztályú futballcsapatnak adna otthont. A Spartak Myjava eredményeit a Szlovák Futballszövetség ráadásul törölte a IV. ligában is egy 935 eurós ki nem fizetett hátralék miatt.

 

A követendő példa?

 

Világi Oszkár klubja, a dunaszerdahelyi DAC idén 1,5 millió eurót kap stadionépítésre, további 1 milliót jövőre. Ez a fentiek alapján nem olyan nagy összeg, mint amit a félig üres stadionokra más klubok kaptak (pláne azok, amelyek végül csődbe mentek, vagy visszaléptek a további küzdelmektől).

 

Folytatás kattintás után…

 

[stw]

 

Tokoš azzal kapcsolatban, hogy a minisztérium lényegében világos alapelvek szerint osztja az adófizetők pénzét, megjegyzi:

 

„A Szlovák Futballszövetség döntései nyilvánosak, a kérdés az, hogy miért éppen ezeket a stadionokat támogatják, például miért épp Dunaszerdahelyt”

 

Hogy pont a DAC-ot emelte a ki szakértő, elég érdekes, hiszen a dunaszerdahelyi aréna jegyeladásai hozzák az elvárásokat – a más csapatoknak megítélt 4-5 milliós támogatásoktól pedig a 2,5 milliónyi dotáció messze elmarad.

 

DAC (MOL) Aréna-avatás: Nekünk futballünnep, a szlovák sajtó viszont másként látta

 

A Slovan is jól jár

 

De még különösebb a pozsonyi nemzeti stadion esete. Miközben Dunaszerdahelyen nagy tempóban húzták fel az új arénát, addig a Smer által kiemelten támogatott pozsonyi projekt átadási határidejét sorozatosan kitolják – mintha csak egy autópályáról lenne szó.

 

Pedig pénzből nincs hiány, a beruházás 75,2 millió eurós költségének jelentős részét az állam állja (27,2 millió euró). Ezen túl a stadion tulajdonosa, az NFŠ a.s., melynek a Slovan a részvényese (a közgyűlés elnöke Ivan Kmotrík) olyan szerződést kötött az állammal, amely lehetővé teszi számára, hogy 48 millió euróért eladja az államnak a kész stadiont.

 

Ha egyszer elkészül, 22 ezer férőhelyes lesz, és az UEFA kritériumai alapján a 4-es kategóriába fog tartozni. Ez persze még messze van: az átadást eredetileg az idei év végére tervezték, de már most tudható, hogy legalább 2018-ra csúszik a projekt befejezése – elsősorban időjárási okokra hivatkozva.

 

Ki kapta a legtöbbet?

 

De hogy tovább menjünk, az MŠK Žilina klub, amely mögött Jozef Antošík vállalkozó áll, fél milliót kapott stadionépítésre. Egy milliót a közösből a Milan Fiľo nevével fémjelzett Rózsehegy, 750 ezret pedig Zólyombrézó (a klub tulajdonosa Vladimír Soták).

 

A legtöbb támogatást (a nemzeti stadionon kívül) az egykori HZDS-es képviselő és oligarcha, Vladimír Poór klubja, a Spartak Trnava kapta – több mint 13 millió eurót. A stadion mellé ráadásul új bevásárlóközpont is épült.

 

SME.sk, Körkép.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!