Frissítve: 01.39 Nincs és az elkövetkező néhány napban nem is lesz forróbb téma Szlovákiában és talán Európa szerte, mint Peter Sagan diszkvalifikálása a világ leghíresebb kerékpáros versenyéről.

 

A szlovák szupersztár a keddi futam finisében óriási tempónál szorította palánkra a brit Mark Cavendisht, aki hatalmasat bukott, majd ketten át is mentek rajta biciklijükkel. Sagan a célban azonnal bocsánatot kért ellenfelétől, az esetért először pontlevonásra és fél perc időbüntetésre ítélték, majd Cavendish csapata fellebbezésére a versenybíróság diszkvalifikálta őt a további küzdelmektől.

 

Mark Cavendish ezúttal mint szenvedő alany. Montázs: isport.cz

 

Az utóbbi öt év zöld trikójának győztese, az elmúlt két év országúti világbajnoka, aki idén is a legnagyobb esélyesek közé tartozott, így már nem lesz ott a további küzdelmeknél.

 hirdetes_810x300  

 

A szlovákok számára ez kb. akkora tragédia, mintha mondjuk  világbajnokként a foci Eb-n csoportgyőztes magyar labdarúgó válogatottat, miután megnyeri csoportját, diszkvalifikálnák, mert m Dzsudzsák Balázs az utolsó csoportmeccsen durván lerúgta a portugál Cristiano Ronaldót.

 

A bejelentés hatására szinte felrobbant a szlovák internet, Sagan rajongói elárasztották a Tourral kapcsolatos közösségi csatornákat.

 

A bukás pillanata. Cavendish nekiesik a palánknak, Sagan jobb könyöke láthatóan eltalálja a brit kerekest. Kép: bbc.co.uk

 

Jogos a kizárás?

 

Folytatás…

 

[stw]

 

Nem, nem jogos. Bár Sagan kétségkívül nagyot hibázott és járt neki a 80 pontos levonás (amivel valószínűleg végleg kiszállt volna az idei zöld trikóért folyó küzdelmektől), a diszkvalifikáció túl súlyos ítélet.

 

 

Aki nem három napja nézi a kerékpárversenyt, az jól tudja, hogy hasonló húzásokért Cavendishnek sem kell a szomszédba mennie.

 

Mutatunk egyet például 2013-ból:

 

 

Vagy egy másik:

 

 

Innentől ez hitkérdés. Peter Sagannal az utóbbi időben kétségkívül elszaladt a ló. Az évi 5 millió euró feletti fizetés és az az óriási hisztéria, mely övezi, kétségkívül hatalmas kihívás bárki számára. Sagan napjainkban a legnépszerűbb kerekes, igazi szupersztár. És élvezi is a felhajtást.

 

Ma hibázott, amiért kellően meg kellett őt büntetni, bár rajongói ezt nehezen fogják elismerni. Az interneten egyre másra keringenek a különféle fotomontázsok, melyek próbálják alátámasztani, hogy Cavendish már azelőtt kibillent, hogy Sagan kitette volna a könyökét.

 

Kép: Facebook

 

Ez a videó például egyesek szerint azt bizonyítja, hogy Cavendish már azelőtt elvesztette az egyensúlyát, hogy Sagan könyökkel kilökte volna. A videón jól látszik, ahogy a hátulról érkező Cavendish fejjel meglöki Sagant, hogy helyet csináljon magának a palánk mellett, ettől egyensúlyát veszti, és elesik, miközben Sagan jobb könyöke is kint van rendesen.

 

 

 

Kár, hogy a Tour de France már az első héten elveszítette legnépszerűbb versenyzőjét. Azt a Peter Sagant, akiért tavaly az egész világ rajongott, és aki az elkövetkező két és fél hétben még sok feledhetetlen pillanatot szerezhetett volna rajongóinak és a kerékpársport kedvelőinek.

 

Csak reménykedhetünk, hogy az U21-es szlovák futballválogatott méltatlan kisesése után az Eb-ről Robert Fico kormányfő ezúttal nem ír levelet a Tour mindenható urainak.

 

Király Zsolt

Nyitókép: twitter

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!