Futballmánia. Ez a Szlovák Labdarúgó Szövetség által indított új projekt neve, mely nemcsak a játékosok kinevelését tűzte ki célul, hogy akár válogatottak is legyenek, hanem a szurkolók nevelését is.

 

A projektnek, melyet a Fortuna liga csapatainak uniója irányít, az összes első ligás klubcsapat, így a DAC is a tagja.

 

Megnevelnék a szurkolókat

 

 hirdetes_810x300  

A közrádió összeállítása szerint a szurkolók viselkedése az elmúlt években problémás. Nemcsak az egyre alacsonyabb szurkolói létszám, hanem a meccsekre kilátogatók viselkedése is kérdéseket vet fel.

 

A Futballmánia nevű projekt a focimeccsek élményén túl egyéb lehetőségeket is kínál annak érdekében, hogy kialakítsa a szurkolókban a futball iránti  szeretetet. A projekt egyik szervezője, Richard Renert szerint a futbalmánia egy különleges projekt, melynek célja a szurkolók nevelése a legfiatalabbaktól kezdve. Két fő irányzata van. Az egyik a nevelés, a másik a nézők számára kínált különböző lehetőségek, melyek az őszi szezon első fordulójában kezdődnek.

 

 

Legtöbbjük a stadionban kerül megvalósításra különböző szórakozási elemek, játékok, versenyek formájában, hogy növelje a fociélményt az egyes korosztály számára, beleértve a legfiatalabbakat. A cél, hogy megtanítsa őket viselkedni, szurkolni, és egyfajta kapcsolatot alakítson ki a klubbal két bajnoki mérkőzés között is.

 

Minta a német Bundesliga

 

A projekt szervezői elmondásuk szerint a német Bundesligából veszik a mintát, ahol a jó foci mellett egyfajta szurkolói szervizt is kínálnak. Valami hasonlót szeretne létrehozni a következő két szezonban a Fortuna liga csapatainak uniója is.

 

Ivan Kozák, a Ligaunió elnöke szerint a cél, hogy közelebb hozzák a futballt a szurkolókhoz, népszerűsítsék a játékot a legfiatalabbak körében, hogy még több néző látogasson ki a meccsekre.

 

A projektbe mind a 12 első ligás csapat bekapcsolódott, anyagi része részben uniós pénzből valósul meg, az Erasmusplus program keretében.

 

Néhány csapatnak, mint a Spartak Nagyszombat vagy a Slovan Pozsony illetve a DAC-nak már van tapasztalata a kezdeményezéssel. Ezeknél a csapatoknál a klubszeretet apáról fiúra öröklődik.

 

 

A cél tehát egyértelmű: minél nagyobb számban kicsalogatni a nézőket a meccsre, és ott nevelni őket. A kulturált futballszurkolás elmondásuk szerint ugyanis csak kulturált módon lehetséges. Ennek keretében nyitott napokra, iskolai látogatásokra lehet számítani az egyes stadionokban.

 

A Slovan Pozsony illetékese bízik abban, hogy ez a projekt is hozzájárul ahhoz, hogy újra megközelítsék az egykor szinte mindennapos, 10 ezres kulisszát.

 

A projekt már e hét szombaton kezdődik, mégpedig három futballstadionban, Nyitrán, Nagyszombatban és Dunaszerdahelyen.

 

Körkép.sk/RTVS

Képek: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!