Az úszók, nyíltvízi úszók, műugrók, szinkronúszók és vízilabdázók világbajnokságának népszerű és egyszerűbb neve vizes-világbajnokság. A most zajló budapesti rangos sportesemény  kapcsán jogosan merülhet fel a kérdés, vajon valamennyi vizes sportág helyet kapott a vizes világbajnokságon? A FINA tömöríti az összes vizes sportágat? Mert ha nem, akkor csak nedves vagy félig-meddig vizes vb-ről beszélhetünk.

 

Milyen vízzel összefüggő sportágakat hiányolunk?

 

Ott van például a vitorlázás, a bolygó hollandi vagy repülő hollandi hajók mezőnye. A kajak-kenusoknak és evezősöknek ugyan van külön vb-éjük, de el lehetne gondolkodni azon, hogy egy kalap alá venni őket az úszókkal, pólósokkal. Kizárt dolog, hogy a sikeres kajakosaink, akik az idei Európa Bajnokságon agyonverték a mezőnyt és 10 arannyal, 3 ezüsttel és 3 bronzzal fölényesen nyerték az éremtáblázatot, ne tudnának úszni!

Kattintson a folytatásért!

 hirdetes_400x285  

[stw]

 

MTI fotó

 

Vagy például a könnyűbúvároknak is ott lenne a helyük a vizes VB-n! És kik lehetnek a nehézbúvárok? Merre vannak ők? És vannak olyan békauszonyokkal medencében úszó sportolók is, akiket joggal hiányolunk a budapesti rangos sporteseményről. Őket a vízi-balettező férfi szinkronúszók sem tudják feledtetni! És hol vannak a sporthorgászok, akik a kifogott pontyokat sportosan és nagyvonalúan visszadobják a vizeinkbe?

 

És milyen népszerű lenne a világbajnokságon a vízi-biciklizés! Milyen látványos és izgalmas lenne a sok színes vízi járgány küzdelme a Balatonon! Sokkal sportszerűbb versenyt hozna, mint az egymás fogsorát és szemét kikönyöklő hosszútávúszók harca. A VB-n a helye, lehetne csúszdás és csúszda nélküli férfi, női és vegyes szakága is a vízi-biciklizésnek. Jobban illene a vizes vb programjába, mint például a toronyugrás, melynek első világbajnoka a francia Quasimodo, a párizsi Notre-Dame toronyőre volt. Vagy az iszapbirkózás, főleg női is…

 

És persze minden havon, jégen játszódó sportágnak is helyet kellene szorítani a vizes VB-n, hiszen vízből van a hó és a jég is. Nem csak a dubaiak képesek kánikulában síelést biztosítani műhavon, hatalmas, fedett csarnokot építve! Mi is tudnánk!

 

Fotó: CNBC.com

És ha van vizes világbajnokság, éppúgy lehetne száraz világbajnokság is, tömörítve az össze szabadtéri és fedett csarnokos sportágat, és akkor nem kellene külön megrendezni a foci vb-t, az atlétika vagy asztalitenisz világbajnokságot stb.

 

Száraz Dénes

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!