Bronznak is van varázsa, nem is akármilyen! Csak kissé telhetetlenek vagyunk! Különösen úszóink kényeztettek el minket különböző világversenyeken az utóbbi időben: olimpiákon, világ- és Európa bajnokságokon. Cseh Lászlóra néha már csak lemondóan legyintettünk, soha nem fog tudni kilépni az amerikai csodaúszó Phelps árnyékából. Nem is tudott! Ezüstjeinek nem tudtunk maradéktalanul örvendezni! Pedig micsoda munka volt mögötte!

 

De most jött a 4×100 méteres férfi gyorsúszó váltó arannyal felérő bronza!

 

Tudtommal nemhogy érmes, hanem döntős se volt még a magyar váltó világversenyen ebben a versenyszámban. És most a budapesti világbajnokságon a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összetételű váltó bronzérmet szerzett úgy, hogy az utolsó távon úszó Bohus Richard jobb időt úszott a győztes amerikai váltó minden tagjánál!

 

 hirdetes_810x300  
Kép: origo.hu

 

Azt mondják, hogy a 4×100 méteres gyorsváltó a világ legkeményebb és leglátványosabb úszószáma. Most ezzel a számmal kezdődtek, régebben ezzel a számmal fejeződtek be a világversenyek úszódöntői. Hasonlóan az atlétikához, ahol a 4×100 méteres síkfutás tett pontot az atlétikai versenyek végére.

 

Magyarország úszónagyhatalom!

 

Csík Ferenc 1936-os olimpiai győzelme óta gyorsúszásban nem voltak a férfi gyorsváltó mostani világbajnoki bronzához mérhető sikereink. A többi úszószámban nagyon is: Hargitay András és Verrasztó Zoltán vegyes úszásban, Egerszegi Krisztina szintén vegyesen és háton, Wladár Sándor, Kovács Ágnes, Szabó József, Rózsa Norbert, Gyurta Dániel mellúszásban volt a király saját korában! Hosszú Katinka pedig szinte mindenben (a felsorolás nem tekintendő teljesnek).

 

Széchy Tamás szövetségi kapitánysága óta szép lassan nőtte ki magát úszónagyhatalommá Magyarország! Viszont gyorsúszóink és váltóink igazán átütő sikert nem értek eddig el világversenyen (talán egy vegyes váltónk szerzett érmet). A gyorsváltó sikerek eddigi elmaradásának persze megvan az egyszerű oka: egy kis országban sokkal nehezebb négy kiemelkedő képességű úszót találni egy úszószámban – gyorsúszásban -, mint például Amerikában, Kínában vagy másutt. Ezért jelent ez a világbajnoki bronz most kiemelkedő sikert!

 

És most jöhet a Hosszú, aranyos éremeső!

 

Margóra a versenyszám tévéközvetítése az M4-en:

 

Ott vannak az amerikaiak az első helyen, de kit érdekel! Ott vannak a brazilok a második helyen, senkit se érdekel, amikor érmes helyen úsznak fiaink!

 

 

Kép: m4sport.hu

A montreali olimpián 1976-ban hallhattunk ehhez hasonló „elfogulatlan” riporteri közvetítést Magyar Zoltán tornász aranyánál, lólengésben: Magyar Zoltán már sikerrel megcsinálta saját tornagyakorlatát, már csak egy NDK-beli lovas előzhette volna meg egy tökéletes gyakorlattal. A szintén „elfogulatlan” közvetítés akkor valahogy így hangzott: szép vagy te német gyerek, szép nagyon, csak essél már le a lóról – hangzott az éjszakai közvetítésben….

 

Száraz Dénes

Nyitókép: m4sport.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!