Ma este az Arsenal-Leicester találkozóval elrajtol a világ talán legrangosabb labdarúgó bajnoksága, a Premier League. Bár a Bajnokok Ligájában az angol csapatok évek óta elhasalnak, a szigetország bajnoksága a legnézettebb a világon – természetesen anyagi szempontból is a legjövedelmezőbb, a kluboknak és játékosoknak egyaránt.

 

Csakhogy érzékeltessük: a leggazdagabb labdarúgó bajnokság  legutóbb 5,3 milliárd dolláros éves bevételt termelt, ami  44 állam bruttó hazai termékénél is magasabb összeg. A televíziós jogdíjakért a csatornák több mint 5 milliárd fontot csengetnek ki a ligának és a csapatoknak, így a szurkolóknak is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha a stadionban vagy a tévékészülékek előtt szeretnének drukkolni kedvenceiknek.

 

Az első forduló programja. forrás: Facebook

 

Összeállításunkban az új átigazolások és a tavalyi rangsor alapján megpróbáljuk megtippelni a lehetetlen: Vajon ki emelheti magasba 2018 májusában a gyönyörű trófeát? Ha csak a játékosok piaci értéke szerint kellene rangsorolnunk, akkor a Transfermarkt adatai alapján egyértelmű lenne a győztes:

 hirdetes_810x300  

 

A PL tíz legértékesebb csapata. forrás: Transfermarkt

 

De szerencsére nem pénzeszsákok, hanem profi játékosok szaladgálnak a pályán. A címvédő Chelsea Antonio Conte vezetésével tavaly magabiztos előnnyel és jól összerakott csapattal simán megnyerte a bajnokságot. Idén azonban már jóval nehezebb dolguk lesz, főleg úgy, hogy a Bajnokok Ligájában is remekelniük kellene – bajnoki cím ide vagy oda, mindannyian tudjuk, hogy Roman Abramovics orosz milliárdos az európai porondon is jó teljesítményt vár el. A távozó játékosok közül talán Matic, Aké és Cuadrado hiányozhat a legjobban, a 140 millióért összevásárolt Morata, Bakayoko, Rüdiger triótól azonban jó teljesítményt várnak. Úgy gondoljuk, hogy a Chelsea végig ott lesz a legjobbak között és a címvédésre is megvan minden esélye.

 

Így végeztek az élcsapatok a2016/17-es idényben

 

Tavaly magabiztos játékával a Tottenham is meglepett mindenkit. Pochettino mester irányításával folyamatosan fejlődik a csapat, bár az európai ligákban rendre leszerepelnek. Talán ezért is meglepő, hogy idáig nem érkezett komolyabb erősítés a csapathoz, sőt, a hátvédsor egyik legjobbja, Kyle Walker komoly összegért cserébe lelépett a Cityhez – a vékony keret a rengeteg kupa miatt rendkívül veszélyes lehet, és könnyen távozhatnak a „top four”-ból.

 

Tavaly májusban a Chelsea örülhetett. kép: aktuality.sk

 

De ha már a Manchester Citynél tartunk …

 

Folytatás kattintás után…

 

nem csak Párizsban tudják fejetlenül szórni az arab a milliókat, hanem Angliában is. Pep Guardiola nagy tervekkel érkezett a csapathoz, a bivalyerős kerettel azonban nem sikerült tavaly maradandót alkotnia, ezért úgy döntött, tovább erősít. Érkezett a Monacobol Benjamin Mendy és Bernardo Silva, a Realból Danilo, a már korábban emlegetett Walker, de jött két brazil, Douglas Luiz és Ederson is – 240 millió euróért! Bár távozók is akadnak bőven, egy dologban biztosak lehetünk: ha a katalán edző idén sem nyer semmit, a szezon végén szedheti a sátorfáját.

 

Az angol csapatok nettó költése az átigazolási piacon. forrás: Reddit

 

Nagy a nyomás a Liverpoolon is, a csapat még mindig az első PL-serlegére hajt. Jürgen Klopp Brendan Rodgers távozása után alaposan megregulázta a csapatot, igazolásai többnyire beváltak és a Pool támadójátéka tavaly is mindenkit lenyűgözött. Hiába játszott viszont nagyszerűen a csapat a nagy riválisok ellen, a gyengébb csapatokkal többször is meggyűlt a bajuk – ez pedig értékes pontokba került. Ha idén sikerül kiküszöbölni ezt a hibát és meg tudják tartani a legjobb játékosukat (Coutinhoért már két ajánlatot is tett a Barcelona), valamint sikerül tovább erősíteni a keretet (Salah és Solanke mellett nagy szükség lenne a védelem stabilizálására is), akkor a német mester gegenpressingje letarolhatja Angliát. Úgy véljük, hogy idén a Liverpool lehet a titkos favorit és megnyerhetik a várva várt bajnoki címet!

 

Új mezszponzor, új célok? forrás: Sky Sports

 

19 szezon után hiányzik majd a BL-ből az Arsenal, az Európa Ligában azonban Arsene Wenger bizonyíthat. Az előjelek eddig nagyszerűek: a szuperkupa döntőjében tizenegyesekkel bár, de elintézték a Chelseat. A francia mesternek sikerült megtartania a csapat kulcsembereit, valamint megszerezte a Lyon csodagyerekét, Alexandre Lacazettet is – talán az Arsenal idényét a legnehezebb megjósolni, de minden bizonnyal idén visszatérnek a legjobb négy közé.

 

Mourinho és Guardiola – vajon ki nevet a végén? forrás: Mirror

 

Tavaly a csalódáskeltő hatodik helyen végzett a Manchester United, de a „kötelezőt” sikerült teljesítenie – összejött az Európa Liga győzelem, így indulhatnak a Bajnokok Ligája csoportkörében. Tavaly sokan háborogtak amiatt, hogy José Mourinho fiai ugyan kiválóan védekeznek, a csapat játéka azonban minden volt, csak nem látványos. A portugál mester ezért nem kockáztatott, megszerezte az Everton csatárát, Romelu Lukakut, de azért a még tökéletesebb védekezésre is gondolt: Lindelöf mellett az egykor Kassán is futballozó, a Chelsea alapemberének számító Matic is Manchesterbe költözött. Úgy gondoljuk, hogy a United szezonja a mindig kiszámíthatatlan Mourinho-faktoron múlik: a portugál edző egy csapatnál töltött második idényében általában esélyt sem ad a riválisoknak és magabiztosan zsebeli be a trófeákat, de előfordulhat az is, hogy a nagy nyomás és kíméletlen stílusa miatt könnyen megbomlik a csapat egysége.

 

Lássuk hát, mit gondolnak a bukmékerek és mennyi pénzt fizetnek, ha jó csapatra fogadunk a szezonkezdet előtt:

 

A Sky Bet fogadóiroda oddsai. forrás: Sky Bet

 

A hat legerősebb csapat küzdelmébe talán az Everton és Southampton szólhat bele, bár a középmezőnyben szinte minden megtörténhet – azt is kevesen gondolták volna, hogy a Bournemouth tavaly a kilencedik helyen végez. A West Brom és a West Ham is megpróbált erősíteni a nyáron, ők is képesek megnehezíteni a nagyok életét.

 

Feledtetné az előző szezont a Leicester City: Az olasz mester, Claudio Ranieri (akinek irányításával a csapat óriási meglepetésre tavalyelőtt bajnoki címet szerzett) távozása után úgy-ahogy magukra találtak, de mindez csak a 12. helyhez volt elég. Meglátjuk, hogy a nyáron megvásárolt Iheanacho, Iborra, Maguire trió mennyire tudja segíteni a lassan kiöregedő Vardyék játékát.

 

Az alsóház csapatainak piaci értéke. forrás: Transfermarkt

 

Szintén nem lenne könnyű dolgunk, ha a kiesőket kellene megtippelnünk: A frissen feljutott Huddersfield Town és  Brighton & Hove Albion mellett a Burnley, Warford és Swansea City is könnyen kieshet az első ligából. Rafa Benítez mester csapata, a Newcastle United viszont újult erővel tér vissza a legjobbak közé, szerintünk a középmezőny alsó részében végezhetnek  a Stoke City és Crystal Palace társaságában.

 

Így ünnepelte a feljutást a Brighton. forrás: SITA

 

Körkép.sk / SZB
borítókép: The Sun
adatok : Transfermarkt, Goal.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!