Jozef Metelka világbajnok kerékpáros úgy döntött, hogy nem indul többet szlovák színekben nemzetközi versenyen. A sportoló, aki a tavalyi paralimpián három érmet is begyűjtött, a Dél-afrikai Köztársaságban nemrég megrendezett világbajnokságon történtek miatt döntött így.

 

Metelka a C4-es kategóriában indult, ahol az egyéni 31 kilométeres időfutamon világbajnok lett. A közös versenyt viszont nem fejezte be, elmondása szerint a küldöttség vezetőjének hibája miatt.

 

Saját maga vásárolta a repülőjegyeket

 

 hirdetes_300x300  

Metelka szeptember elsején szerzett aranyérmet, két nappal később vett részt a tömegrajttal induló versenyen, azonban nem ért célba.

 

„Nem azért, mert fizikailag nem bírtam volna, vagy elestem. Branislav Režňák, a küldöttség vezetőjének hibája miatt nem fejeztem be a versenyt, aki többek között az alapvető információkat sem adta át a menedzseri találkozóról” – mondta bosszúsan a Nový čas napilapnak.

 

Szerinte ott történt hiba, hogy „a köröket számláló táblát áthelyezték a bal oldalról jobbra” , amiről ő nem tudott, ez pedig a versenyébe került.

 

„Vezettem és növelni tudtam az előnyömet. Úgy gondoltam, hogy nyertem, ezért is volt fura, hogy a cél után senki nem lassított, amikor a szervezők egyike azt mondta, ez még nem a cél. A versenyzők, akik lehagytak, már nem tudtam utolérni.”

 

A kerékpáros, akinek bal lábát a térde alatt amputálták, úgy gondolja, az is hiba volt, hogy a menedzser a verseny során nem kommunikált vele, rajtszámát csak a startnál kapta meg. „Most csomagolhatok és mehetek haza azzal a repülőjeggyel, amit saját magamnak kellett megvásárolnom, mert nincs pénz a költségvetésben. Az egész felkészülésem kárba veszett. Valakinek ez egy kirándulás volt, nem pedig csúcsverseny” -tette hozzá.

 

Branislav Režňák kép: sme.sk/TASR

 

Sajnos ez volt az utolsó csepp a pohárban, elfogyott a türelmem. Ez volt az utolsó versenyem, amin Szlovákiát képviseltem. Ez megerősítette távozási szándékomat. A döntés végleges. Nem fogok tekerni egy turistacsapatnak” – mondta Metelka, aki elismerte, több külföldi ajánlata is van.

 

Teljesítményét Sagan is elismerte

 

A pénteki győzelme után a kerékpározás egyik legnagyobb versenyzője, Peter Sagan is méltatta: „Hatalmas gratuláció a világbajnoki címhez. Minden tiszteletem a tiéd.” – üzente Sagan A Facebook-oldalán. „A legjobb példája vagy annak, hogy a lehetetlen nem létezik, csak hinni kell benne, keményen dolgozni és küzdeni érte! Nagyszerű munka!”

 

A Szlovák Kerékpáros Szövetség a tavalyi paralimpia után megpróbálta elintézni, hogy a teljesen egészséges versenyzők között induljon a világbajnokságon. „Az, amit elért, elképesztő. Metelka megérdemli az elismerést és támogatásunkat élvezi. Hasonlóan mint Peter Sagan esetében, nagy reklámozása ez a szlovák kerékpársportnak.” -mondta akkor Peter Privara, a Szlovák Kerékpáros Szövetség vezetője.

 

SME/Körkép.sk
borító: uci.ch

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!