Amikor beleszeretett a sziklamászásba, nem tudta, mit szólnak majd a szülei – a karabinert és hegymászó övet egy évig az ágya alatt rejtegette. Akkor még diák volt és a Tamásfalvi-kilátó harminc méteres falán mászkált. Ma Michal Sabovčík a legjobb szlovákiai hegymászók közé tartozik, aki mindig a kalandot keresi.

 

Érdekes utat járt be

 

Sabovčík megmászta az Alpok klasszikusának számító Matterhorn, Eiger és Grandes Jorasses triót, feljutott a Fitz Roy csúcsára Patagóniában, valamint a Trango-toronyt Pakisztánban. Idén teljesítette az első nyolcezresét is. „Már kiskoromtól kezdve érdeklődtem a mászás iránt. Amint kipróbáltam, azonnal megfogott. Először a Szlovák Paradicsomba jártam, később a Tátrába.” – emlékezett vissza a 30 éves hegymászó.

 

 hirdetes_810x300  

A kezdetek során épp a Tátrában teljesített egy nagyon különleges utat. A fiatal hegymászót 2012-ben ugyan teljesen kimerítette a kihívás, de a teljes tátrai hegygerincet és 130 csúcsot mászott meg télen Adam Kadlečík társaságában egyszerre. A kihívás 15 napig tartott, rossz körülmények között. Annak ellenére, hogy a gerinc alacsony, nagyon nehéz volt teljesíteni.

 

 

Éjszakák a hálózsákban, vagy vizes ruhákban 

 

A pár nap alatt mindent átéltek: viharos erejű szél tombolt több mint 100 km/órás sebességgel, köd volt és rossz látási viszonyok, csak centiméterenként haladtak előre, a fagyos éjszakák miatt vizes ruhákban és hálózsákokban pihentek. Az utolsó nap egy lavinát is sikerült túlélniük, így a 15 nap alatt 82 kilométert teljesítettek. Sabovčík állítja, a Tátrában is sok veszélyes hely van, bár sokaknak úgy tűnhet, hogy a szlovákiai csúcsok leküzdése könnyebb feladat.

 

Az Everest nem vonzó 

 

Idén teljesítette az első nyolcezres hegycsúcsot is, mégpedig a halál hegyének nevezett  Dhaulagiri (8167) csúcsot, amely a világ hetedik legmagasabb hegye. A nehézségéről mindent elmond, hogy a nyolcezresek közül ez a csúcs volt az utolsó előtti, melynek csúcsán ember állt. Idáig több mint 50 hegymászó lelte halálát a hegyen.  Számára nem vonzó az Everest megmászása egy nagy tömegben, szívesebben mászna inkább egy új, felfedezetlen részen, de a Himalájába mindenképp visszatér valamikor.

 

Igazán különleges dologra készül

 

A nyolcezresek előtt egy eredeti projektet szeretne megvalósítani: ez a Seven virgin summits. Juraj Koreň siklóernyőző társaságában Sabovčík olyan csúcsokra szeretne feljutni, amelyek tetején még soha nem volt ember. Minden kontinensre jut egy hegycsúcs, sőt, Amerikában kettőt is megmásznak.

 

Viszont egy egyáltalán nem szokványos helyen kezdenek – az Antarktiszon, ahova már december 25-én elutaznak. Számukra viszont ennyi nem elég, ezért a Dél-Amerikából egy 17 méteres vitorláshajóval indulnak el a kontinens felé, átszelve a Drake-átjárót.

 

 

Nem szeretnék a határokat feszegetni

 

Mivel mindketten a siklóernyőzés szerelmesei, ezért minden csúcsról ejtőernyőkkel ereszkednének le. Az Antarktiszon nem lesz nehéz felfedezetlen csúcsot találni, de mi a helyzet a Föld többi részével?

 

„A hegymászóknak az egész bolygón lehetőségük van új csúcsok megmászására. Ezek gyakran távoli helyeken vannak. A kétnapos felkészülés helyett így hét napnál is tovább tart majd, míg elérjük a hegylábat.”

 

 

Dél-Amerikában Patagóniát nézték ki, Észak-Amerikában Grönlandra esett a választásuk, Ázsiában a Himalája indiai, kínai, vagy mianmari részén szeretnének mászni. A legproblémásabb kontinens Európa, így  most a Spitzbergák és az Urál-hegység felett található szigetek között gondolkodnak. Afrikában Madagaszkár a célpont, Óceániában pedig valamelyik kis sziget, vagy Új-Zéland. A kezdeményezéssel Koreň és Sabovčík a szlovákiai hegymászás nevét szeretnék öregbíteni, valamint új impulzust is adnának neki.

 

SME
képek: sme.sk –  Michal Sabovčík

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!